Κέντρο Αθήνας: Έκτακτα μέτρα Τροχαίας την Πρωτομαγιά για τις συγκεντρώσεις
30 April 2024
Fitch: Δεν επηρεάζει την αξιολόγηση της Ελληνικής Τράπεζας το deal με CNP Assurances
30 April 2024

Καλέσματα συλλόγων, σωματείων και φορέων για την Εργατική Πρωτομαγιά


Αναλυτικά:

Δίκτυο αλληλεγγύης και αγώνα Καρδίτσας – Για υγεία, ζωή και ελευθερία

Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας.

-Μάης του 1886: ο Μάης των εργατών του Σικάγο, μια από τις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης, κατά την οποία τα εργατικά συνδικάτα διεκδίκησαν μείωση των ωρών εργασίας με σύνθημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο!».

-Μάης του 1893: Στο Παναθηναϊκό στάδιο, 2000 απεργοί υπερασπίζονται την κυριακάτικη αργία και τα θύματα εργατικών ατυχημάτων.

-Μάης του 1936: νεκροί καπνεργάτες στη Θεσσαλονίκη.

-Μάης του 1944: 200 εκτελεσμένοι κομμουνιστές στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Σε μία συγκυρία όπου η κατάσταση κρίσης στην οποία βρίσκεται το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα είναι εμφανής, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί μεταξύ των μεγάλων κρατών οξύνονται, ο πόλεμος στην Ουκρανία εδώ και 4 χρόνια διεξάγεται αμείωτα με τη στήριξη ΝΑΤΟ και Ελληνικού κράτους, η γενοκτονία κατά του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ (με τη βαθιά εμπλοκή του Ελληνικού κράτους σε αυτή) συνεχίζεται. Σε μία συγκυρία όπου κράτος, κεφάλαιο και επενδυτικά κοράκια θέλουν να απομυζήσουν χρήμα από τα πάντα, από τα αιολικά που θέλουν να βάλουν σε κάθε βουνό, κορυφή και νησί της Ελλάδας, από τις «αναπλάσεις» όσων ελεύθερων δημόσιων χώρων μας έχουν απομείνει (από τα Εξάρχεια και το Πεδίον του Άρεως μέχρι το Παυσίλυπο), από τη μάστιγα των airbnb που σε συνδυασμό με τον συνολικό «εξευγενισμό» πολλών λαϊκών γειτονιών έχουν ανεβάσει τα νοίκια κατακόρυφα και έχουν οδηγήσει στον εκτοπισμό των κατοίκων, μέχρι τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τις εξώσεις των συμπολιτών μας. Σε μία συγκυρία όπου η φοιτητική νεολαία και τα εργατικά μας δικαιώματα δέχονται επίθεση από το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μέχρι το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, την κατάργηση του 8ώρου και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Σε μία συγκυρία όπου η ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι κολασμένοι, οι φτωχοί και όλη η κοινωνική βάση έρχεται να κατοχυρωθεί με την ψήφιση και την εφαρμογή του νέου ποινικού κώδικα, όπου η ωμή καταστολή είναι η απάντηση του κράτους και του κεφαλαίου σε όποιον αντιστέκεται, με σκοπό να μας φιμώσουν.

Μέσα σε όλες αυτές τις συγκυρίες λοιπόν, είναι χρέος μας, τη φετινή αλλά και κάθε πρωτομαγιά, να δώσουμε ταξική απάντηση και να τιμήσουμε το αίμα της τάξης μας που κύλησε στον δρόμο των αγώνων. Είναι καθήκον μας, μέσα σε συνθήκες πολέμων, κρατικής βαρβαρότητας και καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, όπου η ακρίβεια και το κόστος ζωής έχουν φτάσει σε πρωτόγνωρα ύψη, όπου οι πολεμικές προετοιμασίες με τεράστιες δαπάνες και ασκήσεις εντείνονται ολοένα και περισσότερο, να ανοίξουμε δρόμους αντίστασης, ανυπακοής, κοινωνικής και ταξικής χειραφέτησης και να φωνάξουμε «Ζήτω η εργατική Πρωτομαγιά!». Να καταργήσουμε τη μισθωτή σκλαβιά και την ατομική ιδιοκτησία.

Οι πολιτικές του κεφαλαίου και της αστικής τάξης για να εφαρμοστούν, εκτός από την καταστολή του κράτους, αναζητούν εργατική συναίνεση και ενσωμάτωση, που τη βρίσκουν απλόχερα από τον εργοδοτικό-κυβερνητικό συνδικαλισμό των Ομοσπονδιών, με άρνηση οργάνωσης του αγώνα και κατάπτυστες αποφάσεις, όπως αυτή της ΓΣΕΕ. Η ενότητα της εργατικής τάξης και του λαού λοιπόν, ο αγώνας και η αποτελεσματικότητά του, δεν έρχεται ούτε με κομματοκεντρικές συγκεντρώσεις ούτε με εκείνες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που αντιστρατεύεται τα εργατικά συμφέροντα και διευκολύνει τις κυβερνήσεις να περάσουν την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ, του ΔΝΤ και του κεφαλαίου, αλλά ούτε και με συγκεντρώσεις σωματείων που από υποκείμενα ταξικής πάλης μετατρέπονται σε αντικείμενα εκμετάλλευσης παρατάξεων, οργανώσεων και συνδικαλιστών.

Η εργατική Πρωτομαγιά ΔΕΝ είναι αργία! Είναι ΑΠΕΡΓΙΑ! Δεν μεταφέρεται για να μην διαταράξει την αγορά! Δεν εξαρτάται από θρησκευτικές ημέρες! Δεν επαφίεται στις αποφάσεις κυβερνήσεων! Γι’ αυτό, πρέπει να αποτελέσει σταθμό για την ταξική – αγωνιστική ανασυγκρότηση στο εργατικό κίνημα και στην πόλη μας, και με τη συνεννόηση και την ενότητα ταξικών σχημάτων, εργαζομένων και ανέργων, να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγουμε, τον κόσμο που μας ανήκει. Να ανατρέψουμε το σύστημα της εκμετάλλευσης και του πολέμου! Πόλεμο στον πόλεμο κράτους, κυβερνήσεων, κεφαλαίου, με διεθνιστική πάλη για την ανατροπή της επίθεσης κεφαλαίου-ιμπεριαλισμού-ΕΕ!

• Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας. Μείωση του χρόνου εργασίας, 6ωρο & 30ωρο.
ΟΧΙ στη βία της ακρίβειας!

• Παιδεία, υγεία, ενέργεια, συγκοινωνίες, νερό δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στον λαό!

• Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για τους πολεμικούς εξοπλισμούς!

• Όχι στις εξώσεις, κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, κάτω τα χέρια από τα σπίτια του λαού!

• Ενάντια στην καταστολή και τη βία του κράτους, τον σεξισμό και την πατριαρχία! Ίσα δικαιώματα και ελευθερίες για όλους/ες!
Καλό αγώνα, σύντροφοι και συντρόφισσες, εργάτες και εργάτριες, για μια άλλη κοινωνία!

Εργατική Πρωτομαγιά 2024 Τετάρτη 1η του Μάη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Ανεξάρτητη Ταξική Συγκέντρωση 10.30 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία Καρδίτσας (Alpha Bank)


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις Κατασκευές & στα συναφή επαγγέλματα,

Η 1η Μάη είναι η μέρα των εργατών όλου του κόσμου και ως τέτοια σηματοδοτεί τον αδιάκοπο αγώνα των εργατών για τα δίκια της τάξης μας με τελικό προορισμό την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά.

131 χρόνια από την Πρωτομαγιά της Αθήνας και τη διεκδίκηση του 8ωρου, ως ώριμης ανάγκης τότε, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις αντεργατικές οδηγίες της Ε.Ε. που όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή έχουν μετατρέψει σε νόμους για την κατάργηση του, την καθιέρωση της 13ωρης – 6ήμερης και 7ήμερης δουλειάς, για να χτυπηθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να κρατηθεί ο κατώτερος μισθός και τα μεροκάματα στα χαμηλότερα επίπεδα, την ώρα που η ακρίβεια και το κόστος ζωής έχουν εκτοξευτεί στα ύψη.

80 χρόνια από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, ανάμεσα τους 11 στελέχη του οικοδομικού κινήματος, η φετινή Πρωτομαγιά μας βρίσκει αντιμέτωπους με μια ολομέτωπη επίθεση της Ε.Ε., των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου, με στόχο να βάλουν εμπόδια στους αγώνες μας, να μας παρουσιάσουν ως μονόδρομο όλη αυτή τη βάρβαρη πραγματικότητα που ζούμε.

Από το Σικάγο, το 1886, ως την Πρωτομαγιά της Αθήνας, το 1893, από το Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη ως την ηρωική θυσία των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, το 1944, από το τότε έως το σήμερα, η εργατική τάξη με τους αγώνες της βροντοφωνάζει ότι δεν συμβιβαζόμαστε με την αδικία και την εκμετάλλευση, με τους πολέμους για τα συμφέροντα των λίγων.

Συνεχίζουμε τον αγώνα στον δικό μας δρόμο που θα κάνει πραγματικότητα τη δυνατότητα εμείς οι εργάτες να απολαμβάνουμε τον πλούτο που βγαίνει από την δουλειά μας και τα χέρια μας. Αυτή είναι η δική μας προοπτική. Αυτός είναι ο μόνος πραγματικός δρόμος που ωφελεί τις ανάγκες τις δικές μας και των οικογενειών μας.

Συνάδελφοι,

Οι απεργιακές μάχες στις 28 Φλεβάρη και στις 17 Απρίλη, παρά τα εμπόδια των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ/Νέας Αριστεράς, έδειξαν ότι βάζουμε μπροστά τις ζωές μας και όχι τα κέρδη των λίγων.

Είναι η απάντηση μας:

• Στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Στην εμπλοκή της χώρας μας στο «στόμα του λύκου», στην Ουκρανία, στη στήριξη του κράτους – δολοφόνου του Ισραήλ που σφαγιάζει τον Παλαιστινιακό λαό.

• Στα εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους δουλειάς, που ενώ από την αρχή του χρόνου έχουν σκοτωθεί 32 εργαζόμενοι, 12 από αυτούς στην οικοδομή, δεν ιδρώνει το αφτί κανενός, ούτε της κυβέρνησης, ούτε της υπουργού Εργασίας.

• Στην ακρίβεια, τις ανατιμήσεις και τη φοροληστεία. Με τον αγώνα μας διεκδικούμε: Μέτρα στήριξης του εισοδήματος μας, αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, υπογραφή νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. 7ωρο – 35ωρο – 5νθήμερο. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το 8ωρο, που ποινικοποιούν τους αγώνες και την συνδικαλιστική δράση.

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις Κατασκευές & στα συναφή επαγγέλματα,

Με παρακαταθήκη τις απεργιακές μάχες που δώσαμε, καταθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις η ΑΠΕΡΓΙΑ της ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ να δώσει νέα ώθηση, νέα δυναμική στον αγώνα μας. Να δυναμώσει η διεκδίκηση ώστε να έχουμε αποτελέσματα που θα ανακουφίζουν τη ζωή μας.

Κυβέρνηση, μεγαλοεργοδοσία, τα κόμματα που στηρίζουν την αντεργατική πολιτική και τις οδηγίες της Ε.Ε. που δεν είναι των λαών, αλλά του κεφαλαίου, πρέπει να το βάλουν καλά στο μυαλό τους:

Δεν υποχωρούμε, δεν συμβιβαζόμαστε. Επιλέγουμε τη δύναμη του αγώνα μας.

Επιλέγουμε όσα μας διδάσκει η ιστορική παρακαταθήκη των νεκρών, των βασανισμένων, των φυλακισμένων της τάξης μας για τα δίκια της εργατιάς. Η γεμάτη με αίμα, θυσίες και αγώνας Ιστορία της τάξης μας, που μας διαπαιδαγωγεί, μας εμψυχώνει για τους αγώνες του σήμερα και προαναγγέλλει τους μεγάλους αγώνες του αύριο, τις μεγάλες νίκες, την μεγάλη ιστορία που θα την γράψουν οι λαοί.

Όλοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ της 1ης ΜΑΗ
10.30πμ στην Κεντρική Πλατεία Καρδίτσας


ΕΛΜΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Η Εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί οδηγό υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας στην εργασία, στην παιδεία, στην υγεία, στις ελευθερίες, στη ζωή,
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10.30πμ ΚΕΝΤΡΙΚΉ ΠΛΑΤΕΊΑ

Εγώ θα μείνω με τους εργάτες να τραγουδήσω
(…) για των ψαράδων τον ωκεανό,
για το ψωμί των παιδικών μας αηδονιών,
και για την αγροτιά και για τ’ αλεύρι μας,
τη θάλασσα, το ρόδο και το στάχυ,
τους σπουδαστές, τους ναύτες, τους φαντάρους,
για όλους τους λαούς σ’ όλους τους τόπους,
για τη λυτρωτική τη θέληση
των πορφυρών λαβάρων της αυγής.
Πάλεψε πλάι μου, κι εγώ θα σου χαρίσω τα όπλα όλα της ποίησής μου…
Πάμπλο Νερούδα: «Εγώ θα μείνω με τους εργάτες να τραγουδήσω»

138 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη εξέγερση των εργατών του Σικάγο και η Εργατική Πρωτομαγιά συνεχίζει, να εμπνέει τους αγώνες του κόσμου της εργασίας.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι βρίσκονται στη μέγγενη μιας πολιτικής που συνθλίβει εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις, ξεπουλά το δημόσιο πλούτο, διαλύει υγεία, παιδεία και όλες τις κοινωνικές κατακτήσεις για να φέρει στη θέση τους το «λιγότερο κοινωνικό κράτος», «λιγότερα δικαιώματα για τους εργαζόμενους», τη «λιγότερη ζωή για το λαό». Η ακρίβεια σε συνάρτηση με τους καθηλωμένους πάνω από 10 χρόνια μισθούς πείνας, μας οδηγούν σε καθεστώς ακόμα μεγαλύτερης φτώχειας. Στο στόχαστρο και κάθε συνδικαλιστική δράση. Με τρομοκρατία και καταστολή επιχειρείται να μπουν στο γύψο τα σωματεία.Προωθούν την κοινωνική εξαθλίωση και απειλούν τους λαούς με ένα γενικευμένο πολεμικό μακελειό!

Αντίστοιχες εξελίξεις συμβαίνουν και στο χώρο της εκπαίδευσης. Εξελίξεις που συμπυκνώνονται στην ύψωση φραγμών στις σπουδές των μαθητών, την ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων, στη βύθιση δικαιωμάτων στο δημόσιο σχολείο, κατασκευάζοντας ένα σχολείο των λίγων και εκλεκτών, των δεξιοτήτων, της κατακερματισμένης γνώσης το σχολείο της κατηγοριοποίησης και της χειραγώγησης εκπαιδευτικών.

Στις σημερινές συνθήκες, που κατακτήσεις και δικαιώματα ξεθεμελιώνονται, η συλλογική μνήμη επιστρέφει στη ματωμένη πρωτομαγιά του 1886, μέρα-σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα, για δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

• ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

• ΚΑΤΩ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
• ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ – ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΟΝΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΑΣΕΠ
• ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
• ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ – ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
• ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ- ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.

Για το Δ. Σ. της ΕΛΜΕ Καρδίτσας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΛΕΞΗΣ ΦΥΤΣΙΛΗΣ

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ – ΟΜΑΔΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Εργαζόμενες, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες,
νέες μητέρες, φοιτήτριες, συνταξιούχοι, μετανάστριες και πρόσφυγες,

Ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας και οι Ομάδες γυναικών Καλλιθήρου « ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΦΥΤΣΙΛΗ» και Ταμασίου (μέλη ΟΓΕ) καλούν τις γυναίκες να τιμήσουμε αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά διεκδικώντας ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή της εργαζόμενης γυναίκας.

Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία!

Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 στην Κεντρική Πλατεία της Καρδίτσας, που οργανώνουν εργατικά σωματεία και φορείς.

Εμπνεόμαστε από τους μεγάλους εργατικούς αγώνες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και με τη συμμετοχή των γυναικών, όπως οι αγώνες των εργατών του Σικάγο, των εργατριών του Ρετσίνα, των απεργών της Θεσσαλονίκης το Μάη του 36, των 200 εκτελεσμένων το Μάη του ‘44 στην Καισαριανή, που φωτίζουν και σήμερα το δρόμο της αγωνιστικής μας δράσης για την απελευθέρωση από τα δεσμά της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.

Τιμάμε και φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά σηκώνοντας ψηλά τη σημαία του αγώνα ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας. Ατομικά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε. Με τη συλλογική μας οργάνωση μπορούμε να αντιπαλέψουμε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων που την ακολουθούν, που λογαριάζει τις ζωές μας με τη λογική του “κόστους” για το κράτος και με κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων.

Καθημερινά βιώνουμε τη σύγχρονη βαρβαρότητα, την πολύπλευρη βία:

-Την εργασιακή ανασφάλεια, τη δουλειά με ημερομηνία λήξης, τους μισθούς ψίχουλα, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που κάνουν θραύση κυρίως στους κλάδους με μεγάλη γυναικεία συμμετοχή, όπως στον επισιτισμό-τουρισμό, το εμπόριο, τις τηλεπικοινωνίες,

-την ακρίβεια που εξανεμίζει τα εισοδήματα μας,

-την εμπορευματοποίηση της Υγείας, την έλλειψη προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας, την απόκτηση παιδιού να αποτελεί πανάκριβο εμπόρευμα για τα νέα ζευγάρια,

-την εμπορευματοποίηση της παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της,

-τον εφιάλτη των πλειστηριασμών και των εξώσεων,

-την έλλειψη των απαραίτητων δομών και υπηρεσιών για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, την αστυνομική αυθαιρεσία,

-τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την πολύπλευρη εμπλοκή της χώρας μας που την καθιστά συνένοχο στο έγκλημα και την καθιστά πιθανό στόχο αντιποίνων.

Δεν δεχόμαστε εμείς οι γυναίκες να γίνουμε συνένοχες στα δολοφονικά τους σχέδια, όπως μας καλούν το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις τους, που παρουσιάζονται ως “εγγυητές” της ασφάλειας, της “προστασίας των δικαιωμάτων”, ειδικά των γυναικών και των παιδιών. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν εξασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα για το λαό. Αντίθετα, διαιρούν τους λαούς, έχουν χαράξει τα σύνορα με το αίμα των λαών.

Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα «Ύδρα» από την Ερυθρά Θάλασσα, να σταματήσει τώρα η αποστολή πολεμικού υλικού και η χρήση στρατιωτικών και πολιτικών εγκαταστάσεων για τους πολεμικούς σχεδιασμούς!

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στις γυναίκες στην Παλαιστίνη και την Ουκρανία, που βιώνουν την κόλαση του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της προσφυγιάς. Τα συμφέροντα των γυναικών των λαϊκών οικογενειών είναι κοινά, όπως κοινός είναι και ο αντίπαλος: η εκμεταλλευτική κοινωνία.

Κηρύσσουμε τον πόλεμο ενάντια σ’ αυτούς που τον γεννούν, σ’ αυτούς που τον σπέρνουν!

Ενώνουμε τη φωνή μας με εργαζόμενες και εργαζόμενους σε όλη τη χώρα, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ που τσακίζει τα δικαιώματα και τη ζωή μας!

Συναντιόμαστε στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης για τις σύγχρονες ανάγκες μας στην εργασία, την υγεία, την προστασία της μητρότητας, τη μόρφωση των παιδιών μας, ενάντια στους άδικους πολέμους.

Παλεύουμε ώστε η ανάπτυξη της γνώσης, της επιστήμης και της παραγωγικότητας να γίνουν εργαλεία απελευθέρωσης των εργαζομένων, μείωσης τους σταθερού ημερήσιου χρόνου – όχι αλυσίδες για τη διεύρυνση της σύγχρονης σκλαβιάς και την ένταση της εκμετάλλευσης.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τον αγώνα μας για:

-Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας.

-Άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.

-Άμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στην εργασία.

-Την προστασία του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας με δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας για γυναικολογικές εξετάσεις, προγεννητικό έλεγχο, τοκετό, ΙΥΑ. Κατάργηση της εμπορικής παρένθετης μητρότητας.

-Εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την ολόπλευρη προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία, στελεχωμένων με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση και εμπλοκή των ΜΚΟ.

-Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις. Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης, στο δίκαιο και σκληρό αγώνα που δίνει απέναντι στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, που τον σφαγιάζει με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ(ΤΕΒΕ)

Η φετινή Πρωτομαγιά είναι η χειρότερη των τελευταίων 10 χρόνων.

Η επίθεση όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ έφερε τη χώρα μας σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Οι συντάξεις μας δεν επαρκούν να καλύψουμε τις στοιχειώδεις ανάγκες μας. Με αξιοπρέπεια αντιμετωπίσαμε την επίθεση σε βάρος μας, υπερασπιστήκαμε τη ζωή μας και τα δικαιώματά μας. Κι έτσι θα συνεχίσουμε.

Καλούμε τους συνταξιούχους να δώσουν το αγωνιστικό παρόν την Τετάρτη 1η Μάη στην κεντρική πλατεία στις 10.30 το πρωί.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο για ένα κόσμο δίκαιο και ειρηνικό.

ΤΑ ΔΣ


Κομματική οργάνωση Καρδίτσας του K.K.E.(μ-λ)

Η 1η Μάη δεν είναι αργία, είναι απεργία!

Όλοι και όλες στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 1η Μάη, στις 10:30, στην Κεντρική Πλατεία (Αlpha Bank)

Η εργατική τάξη να ξαναχαράξει το δικό της επαναστατικό δρόμο
Για την κοινωνική απελευθέρωση και την κομμουνιστική προοπτική

Ως κίνδυνο «διατάραξης της οικονομικής δραστηριότητας» θεώρησε η κυβέρνηση την Εργατική Πρωτομαγιά και την μετέφερε για την Τρίτη του Πάσχα, για… «διακοπές διαρκείας»! Αυτοί που έχουν καταδικάσει τον λαό και την εργατική τάξη στη φτώχεια, αυτοί που μας σπρώχνουν να δουλεύουμε δυο και τρεις δουλειές για να ζήσουμε, αυτοί που επιβάλλουν το καθεστώς της 13ωρης και της 6ήμερης δουλειάς, τολμούν και μιλούν για διατάραξη της οικονομικής δραστηριότητας!

Αυτό που πραγματικά θέλουν είναι να υπονομεύσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά. «Τους έχουν πέσει πολλές» οι εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος. Από τις φοιτητικές και τις αγροτικές κινητοποιήσεις μέχρι τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη, το αστικό παραμύθι για «ανάπτυξη» και «ευημερία» κινδυνεύει να «πάει περίπατο». Όμως, με την Εργατική Πρωτομαγιά υπάρχουν ακόμη περισσότεροι λόγοι.

Θέλουν στα αζήτητα την Εργατική Πρωτομαγιά. Θέλουν η εργατική τάξη να ξεχάσει τα οράματα και τα ιδεώδη που την οδήγησαν στην έφοδο στον ουρανό, στην αμφισβήτηση και στην ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.

Θέλουν να αποκόψουν την εργατική τάξη από τη μεγαλειώδη ιστορία της, για να υπονομεύσουν κάθε προσπάθειά της να ξαναχαράξει το δρόμο για την επαναστατική ανατροπή.

Θέλουν να αποδεχτεί τον καπιταλισμό ως μονόδρομο και τη βαρβαρότητα ως φυσιολογική πραγματικότητα. Να υποταχτεί στους νόμους τους κέρδους, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Να θεωρήσει ως ουτοπία τον αγώνα για την κοινωνική χειραφέτηση, τη σοσιαλιστική οικοδόμηση και την κομμουνιστική προοπτική.

Θέλουν την εργατική τάξη ιδεολογικά αφοπλισμένη. Να ακουμπάει τις ελπίδες της στις κάθε λογής κάλπες και σε διάφορους «σωτήρες», και όχι στη δύναμη της δικής της οργανωμένης και συλλογικής πάλης.

Θέλουν να συμφιλιωθεί με την προοπτική της γενικευμένης πολεμικής σφαγής που απαιτούν οι λυσσαλέοι ανταγωνισμοί τους και οι αιματοβαμμένοι σχεδιασμοί τους. Να αποδεχτεί τη σφαγή του ηρωικού παλαιστινιακού λαού και τον άδικο πόλεμο στην Ουκρανία. Να αποδεχτεί την άμεση εμπλοκή της χώρας στα αμερικανονατοϊκά σχέδια. Να αποδεχτεί τη μετατροπή όλης της χώρας σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών-φονιάδων. Αλλά και να στείλει πρόθυμα τα παιδιά της στα σφαγεία των ιμπεριαλιστών, όπως της προτείνουν οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας. Αυτοί δηλαδή που την καταδικάζουν καθημερινά στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Θέλουν να στρέψουν το λαό και την εργατική τάξη ενάντια στους γειτονικούς λαούς. Καλλιεργούν τον εθνικισμό και το σοβινισμό, ώστε να κατασκευάσουν ψεύτικους εχθρούς, απέναντι στους οποίους η εργατική τάξη «πρέπει» να στραφεί για το «εθνικό» συμφέρον, δηλαδή για το συμφέρον της ντόπιας άρχουσας τάξης. Καλλιεργούν το ρατσιστικό μίσος για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Θέλουν να διαιρέσουν την τάξη σε ξένους και ντόπιους εργάτες. Θέλουν να χτυπήσουν τα σπουδαία ιδεώδη της ταξικής αλληλεγγύης και του προλεταριακού διεθνισμού.

Τρέμουν στην ιδέα ότι οι «ξυπόλυτοι» της γης θα εμπνευστούν ξανά από τον αγώνα για το 8ωρο, στο Σικάγο, 138 χρόνια πριν. Από τη μεγαλειώδη απεργία των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη το Μάη του 1936. Από την ηρωική αυτοθυσία των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944.

Τρέμουν στη σκέψη ότι οι ταξικοί αγώνες που φουντώνουν σε όλο τον πλανήτη θα φωτίσουν ξανά το δρόμο προς την επαναστατική ανατροπή, θα οδηγήσουν στην ανασυγκρότηση της εργατικής ταξικής συνείδησης, στην ανασυγκρότηση της εργατικής ταξικής οργάνωσης και του εργατικού επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος.

Τρέμουν στην σκέψη ο αγώνας του ηρωικού παλαιστινιακού λαού να γίνει παράδειγμα για όλους τους λαούς και να παλέψουν από κοινού ενάντια στα δολοφονικά ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Το φόβο τους ενάντια στη δύναμη της οργανωμένης εργατικής τάξης αποδεικνύουν οι αντεργατικοί νόμοι του Χατζηδάκη και του Γεωργιάδη, οι δεκάδες συνδικαλιστικές διώξεις, η ποινικοποίηση της απεργίας και των αγώνων, ο ασφυκτικός έλεγχος των σωματείων.

Ο φόβος τους γεννά την ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής, το λυσσασμένο χτύπημα των αγώνων, των απεργιών, των διαδηλώσεων, των καταλήψεων

Ο φόβος τους γεννά το μίσος τους προς τη νεολαία και τους αγώνες της. Είναι τεράστιος ο κίνδυνος για το σινάφι της πλουτοκρατίας να συναντηθεί η ορμή της νιότης με την ορμή των ιδεών της 1ης Μάη, των ιδεών της επανάστασης και της οικοδόμησης της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Γι’ αυτό και κάνουν καθετί για να την σπρώξουν αλλού και να την έχουν του χεριού τους: στον φασισμό, στον οπαδισμό, στα ναρκωτικά.

Η 1η του Μάη δεν είναι αργία, είναι απεργία! Και έτσι πρέπει να την τιμήσουμε και φέτος. Καλώντας τους εργαζόμενους να απεργήσουν και να διαδηλώσουν μαζικά. Παρά τις δυσκολίες.

Παρά την υπονομευτική στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ομοσπονδίες, που αποτελούν το μακρύ χέρι του συστήματος μέσα στα σωματεία. Που κρατούν τους εργαζόμενους στο περιθώριο, τρομάζουν από τις μαζικές αγωνιστικές τους εκφράσεις και θέλουν να τις βάλουν στα όρια που απαιτεί η πολιτική του κεφαλαίου.

Παρά την επίσης υπονομευτική στάση του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ. Που σπέρνουν τη σύγχυση στους εργαζόμενους σχετικά με το τι σημαίνει κίνημα, τι σημαίνει αγώνας, τι σημαίνει ταξική σύγκρουση. Που προβάλλουν ως μοναδική προοπτική των αγώνων την εκλογική τους ενίσχυση – ακόμη και στο ευρωκοινοβούλιο, το θεσμό-γλάστρα που έστησαν οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ για να φανούν «δημοκράτες».

Αλλά και παρά την εργοδοτική τρομοκρατία που οργιάζει ήδη στους χώρους δουλειάς και θα οργιάσει ακόμη περισσότερο μπροστά στην απεργία της 1ης Μάη. Γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για να αναδείξουν το απεργιακό κάλεσμα για την Εργατική Πρωτομαγιά. Και με αποφασιστικότητα να προβάλουν την ευρύτερη αξία της απεργιακής μάχης για την 1η Μάη.

Μάχη ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

Μάχη ενάντια στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση της χώρας από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Για να φύγουν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα. Για να φύγει η χώρα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Μάχη για να κατακτήσει η εργατική τάξη ξανά τον πρωτοπόρο ρόλο της στην προοπτική της επαναστατικής ανατροπής, για Ανεξαρτησία και Σοσιαλισμό.

Καρδίτσα 29/4/2024


ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ, ΤΕΤΑΡΤΗ 1η ΜΑΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Την Τετάρτη 1Η Μαΐου θυμόμαστε και τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των εργαζομένων για καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής, για κοινωνική δικαιοσύνη, ελευθερία και δημοκρατία. Από το Σικάγο του 1886 στην Καισαριανή του 1944 και σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Σήμερα ο κόσμος της εργασίας βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις, ενώ στη χώρα μας οι ακραία ταξικές πολιτικές της κυβέρνησης στρέφονται κατά κύριο λόγο ενάντια στον κόσμο της εργασίας.

Σήμερα, στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι/ες βρίσκονται αντιμέτωποι με πολιτικές που στον πυρήνα τους έχουν τη μεταφορά πλούτου και δύναμης από τους εργαζόμενους και την κοινωνική πλειοψηφία προς την κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Με την πλήρη απορρύθμιση της εργασίας και την κατάργηση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων, όπως το 8ωρο και το πενθήμερο. Με τη φτωχοποίηση εργαζομένων και συνταξιούχων και τη συνεχή μείωση των πραγματικών εισοδημάτων μέσα από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια σε διατροφή, ενέργεια και στέγαση. Με την περιστολή του κοινωνικού κράτους και την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Μαζί με έξαρση του αυταρχισμού και της καταστολής και υποβάθμιση του κράτους δικαίου, όπως είδαμε σε μια σειρά περιπτώσεις, με πιο ακραία την επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών για το τραγικό έγκλημα των Τεμπών.

Την ίδια στιγμή οι μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο αλλάζουν δραματικά το πεδίο της εργασίας και το πρόσημο που θα έχουν θα κρίνει πολλά. Θα οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής η ψηφιακή επανάσταση και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης; Ή θα φέρουν μαζική ανεργία, αύξηση των ανισοτήτων και συσσώρευση πλούτου και δύναμης σε λίγους; Τι πρόσημο θα έχουν οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της ραγδαίας κλιματικής κρίσιμο και πώς θα επηρεάσουν τη ζωή και την εργασία;

Τέλος, η διαρκής απειλή μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και η γενοκτονία που πραγματοποιεί το κράτος του Ισραήλ στη Γάζα απειλούν την παγκόσμια ειρήνη και δεσμεύουν τα κράτη στην κούρσα των εξοπλισμών στερώντας πόρους από το κοινωνικό κράτος, την υγεία και την παιδεία.

Tην 1η Μάη συμμετέχουμε στην απεργία και τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων και ενώνουμε τις φωνές μας:

-Για εργασιακά δικαιώματα και ανθρώπινους όρους και συνθήκες εργασίας.

-Για συλλογικές συμβάσεις και πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς. Για αντιμετώπιση –επιτέλους– της αισχροκέρδειας, που πυροδοτεί την ακρίβεια.

-Για κοινωνικό κράτος, δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία και στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

-Για Δημοκρατία παντού, με διαφάνεια και πραγματικό κράτος δικαίου.

• Ενώνουμε τις φωνές μας και με τους λαούς όλου του κόσμου, για Ειρήνη και για να σταματήσει ΤΩΡΑ η σφαγή στην Παλαιστίνη.
Με πηγή έμπνευσης τους πανανθρώπινους αγώνες των εργαζομένων και πίστη στη δύναμη του συλλογικού αγώνα συνεχίζουμε! Για κοινωνική δικαιοσύνη και πραγματική δημοκρατία. Για τη ζωή που μας αξίζει!

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙAKH KINHTΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 10:30π.μ.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν. Καρδίτσας, συμμετέχει στον φετινό εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, την Μ. Τετάρτη 1η Μάη 2024, και καλεί τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να πάρουν μέρος μαζικά και ενωτικά στην Απεργιακή Συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία της Καρδίτσας στις 10:30 το πρωί.

Η 1η του Μάη είναι ένα σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Είναι μέρα μνήμης και τιμής για εκείνους που θυσιάστηκαν, που έδωσαν ηρωικούς αγώνες για τις κατακτήσεις μας.

Η 1η Μάη είναι απεργία και όχι αργία.

Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο, αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ωρου, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά, τις δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού.

Δεκατέσσερα (14) χρόνια τώρα, από την αρχή των μνημονίων, βλέπουμε τις αποδοχές των εργαζομένων να έχουν μειωθεί κατά 40%, καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός, επιβλήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης 2%, πάγωσε μισθολογικά η διετία 2016-2017, μειώθηκε το αφορολόγητο και συνεχίζεται μία πολιτική εξόντωσης. Είναι η ώρα λοιπόν της αφύπνισης και του ξεσηκωμού για να αλλάξει αυτή η πολιτική και να γίνει ο απλός άνθρωπος η προτεραιότητα και όχι το κεφάλαιο. Είναι η ώρα να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των εργατών του Σικάγο το 1886 και να πούμε όλοι μαζί, ένα μεγάλο «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ»!

Πρέπει λοιπόν, να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση, πώς οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να δείξουν ανοχή στην κατάλυση της Δημοκρατίας, στην διάλυση των ζωών τους και στην επιστροφή στους σκοτεινούς χρόνους της ακραίας εργατικής εκμετάλλευσης.

Πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στον δρόμο του αγώνα για τα κεκτημένα δικαιώματα μας. Το οφείλουμε στις προηγούμενες γενιές, αλλά και στις επόμενες. Όσο και αν οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, σαν και αυτήν στην Ελλάδα, θέλουν, καθ’ υπόδειξιν των συμφερόντων, να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε σκλάβους χωρίς δικαιώματα οφείλουμε να σηκώσουμε το κεφάλι και να αντιταχθούμε σθεναρά με πιλότο την εξέγερση των εργατών του Σικάγο.

Ο κόσμος της εργασίας και η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία με οδηγό τους αγώνες της Εργατικής Πρωτομαγιάς, θα παλέψει με ενότητα και αλληλεγγύη για να μπει τέλος στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα. Θα αγωνιστεί για το δικαίωμα σε αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας, για πραγματική στήριξη των ανέργων και προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, για ισχυρό δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας και κοινωνικό κράτος.

Η κατάθεση των στεφάνων θα γίνει στις 10:00 π.μ. στην Πλατεία Δικαστηρίων στην Καρδίτσα.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ
ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ


ΑΔΕΔΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Καρδίτσας καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία αλλά και τους εργαζόμενους στο Δημόσιο τομέα να δώσουν μαζικά το «παρών» στην συγκέντρωση για την εργατική πρωτομαγιά που θα γίνει στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας την Μ. Τετάρτη 1 Μάη 2024.

Συμπληρώνονται φέτος, την 1η του Μάη, 138χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886.

Η 1η του Μάη είναι ένα σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Είναι μέρα μνήμης και τιμής για εκείνους που θυσιάστηκαν, που έδωσαν ηρωικούς αγώνες για τις κατακτήσεις μας.

Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ωρου, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά τις δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού.

Αυτές τις κατακτήσεις των εργαζομένων έχει βάλει στο στόχαστρο η σημερινή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αφού με τα αντεργατικά νομοσχέδια που ψήφισε στη Βουλή κατάργησε το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς και το δικαίωμά μας στην απεργία. Ιδιωτικοποίησε την επικουρική ασφάλιση και τον ΕΦΚΑ και μείωσε δραστικά τις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία.

Οι εργαζόμενοι πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν μεγάλο τίμημα, με μειώσεις μισθών, συντάξεων, εισοδήματος, με σκληρή φορολογία, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, για να ανακάμψουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν πρέπει να πληρώσουν με νέες περιπέτειες τα κέρδη τους.

Η κυβέρνηση δυναμώνει την κρατική καταστολή βγάζοντας παράνομη τη μία απεργία μετά την άλλην για να κάμψει τις εργατικές- λαϊκές αντιδράσεις και να περάσει σιωπητήριο στους αγώνες, και την ίδια στιγμή δίνει δώρα στους επιχειρηματικούς ομίλους, νέες ευκαιρίες για αμύθητα κέρδη .

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Οι εργαζόμενοι δεν θα δεχθούν να συνεχίσουν να πληρώνουν αυτοί τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα, στο φυσικό αέριο, στο ψωμί, στα είδη λαϊκής ανάγκης.

Ο φετινός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς, για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα αποτελεί την αφετηρία για ενωτικούς – αποφασιστικούς αγώνες για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Κυβέρνησης.

Ο κόσμος της εργασίας και η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία με οδηγό τους αγώνες της Εργατικής Πρωτομαγιάς, θα παλέψει με ενότητα και αλληλεγγύη για να μπει τέλος στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα. Θα αγωνιστεί για το δικαίωμα σε αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας, για πραγματική στήριξη των ανέργων και προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, για ισχυρό δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας και κοινωνικό κράτος

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

• Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού

• Κατάργηση της εισφοράς 2% για την ανεργία

• Ξεπάγωμα του Μισθολογικού Κλιμακίου της διετίας 2016 – 17

• Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ

• Επαναφορά 13ου– 14ου μισθού

• Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.

• Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15.

• Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.

• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.

• να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος.

Τιμούμε την εργατική Πρωτομαγιά με νέους αγώνες.

ΟΛΟΙ στην Απεργιακή Συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς την Μ. Τετάρτη 1 Μάη 2024 στις 10:30 π.μ. στη Κεντρική Πλατεία της Καρδίτσας.

Η κατάθεση στεφάνων θα γίνει στις 10:00 π.μ. στην πλατεία Δικαστηρίων στη Καρδίτσα.

Για την Ε.Γ. του Ν.Τ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Καρδίτσας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ


Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου Καρδίτσας

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες, νέοι,

Η 1η Μάη, είναι η μέρα που οι εργάτες όλου το κόσμου σηκώνουμε ψηλά τις γροθιές μας και τιμούμε αγωνιστικά τη μεγάλη ταξική γιορτή μας. Είναι μέρα πάλης, μέρα που τιμάμε όσους έπεσαν για το δίκιο της εργατικής τάξης.

130 χρόνια από την Πρωτομαγιά της Αθήνας, 80 χρόνια από την ηρωική Πρωτομαγιά της Καισαριανής και τους 200 εκτελεσμένους αγωνιστές , πάνω από ένα αιώνα αγώνων για τη διεκδίκηση του 8ώρου ως ώριμης ανάγκης από τότε, σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις αντεργατικές οδηγίες της Ε.Ε. που όλες οι κυβερνήσεις & η σημερινή ακολουθούν, για να καταργηθεί το 8ωρο, να γίνει λάστιχο ο εργάσιμος χρόνος, να καθιερωθεί η 13ωρη, η 6ήμερη και 7ήμερη δουλειά.

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη αντιμέτωπη με την ολομέτωπη επίθεση της Ε.Ε., των αστικών κρατών και των επιχειρηματικών ομίλων απέναντι σε όλους όσους αγωνίζονται για το δίκιο των εργατών .

Η εργατική τάξη έχει γράψει με το ανεξίτηλο μελάνι του αίματός της τις πιο λαμπρές σελίδες του ταξικού αγώνα, και της οργανωμένης πάλης, που καμιά κρατική εργοδοτική τρομοκρατία και καταστολή δεν μπορεί να σταματήσει. Σηματοδοτεί τον αγώνα των εργατών για τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς, ζωής, για να ανοίξει ο δρόμος για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι Απεργία!

Και έτσι αγωνιστικά θα τιμηθεί από όλα τα συνδικάτα της χώρας μας.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 Φλεβάρη και στις 17 Απρίλη, κόντρα στην προσπάθεια των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που πολέμησαν αυτές τις απεργίες για να τις υπονομεύσουν, έδωσαν το μήνυμα της εργατικής τάξης ότι απέναντι στα κέρδη των καπιταλιστών προτάσσει τη ζωή της!

Ένταση της εκμετάλλευσης και πόλεμος!

75 χρόνια από την ίδρυση της ιμπεριαλιστικής δολοφονικής μηχανής του ΝΑΤΟ και 25 χρόνια από το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα βιώνουν τις συνέπειες της έντασης των ιμπεριαλιστικών πολέμων και συγκρούσεων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Εμπλοκή της Ελλάδας που όλο & βαθαίνει στο ιμπεριαλιστικό αυτό γαϊτανάκι προς όφελος των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των επιχειρηματιών και των συμφερόντων τους στην περιοχή.

Με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, Δημοτικών και Περιφερειαρχών αρχών, η περιοχή μας και συγκεκριμένα η Λάρισα έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο

Την ίδια στιγμή που στενάζουμε στις δαγκάνες της ακρίβειας και απουσιάζουν κρίσιμες υποδομές και προσωπικό στην υγεία, στην παιδεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες, η κυβέρνηση αφαιρεί από τον ιδρώτα μας 7 δισ. ευρώ το χρόνο σε ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και πολεμικές αποστολές .

Ενώ την ίδια ακριβώς στιγμή στη χώρα μας οι εργαζόμενοι βιώνουν τη φτώχεια και την εκμετάλλευση, αναγκάζονται να ζουν με μισθούς μειωμένους κατά 25% σε σχέση με το 2010, με την ακρίβεια να έχει κάνει βασικά αγαθά επιβίωσης απλησίαστα, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι καταγράφουν κέρδη ρεκόρ, στηριζόμενοι στα τσακισμένα δικαιώματα των εργαζομένων, στις ελλείψεις μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς που έχουν οδηγήσει σε εκατοντάδες νεκρούς συναδέλφους μας.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!

Καμιά κυβέρνηση δεν μας χαρίστηκε. Κανένα αφεντικό δεν μας λυπήθηκε. Κόντρα στο πολιτικό προσωπικό των επιχειρηματικών ομίλων, στις σειρήνες και στους γραφιάδες τους που ψάχνουν να βρουν αστοχίες του συστήματος σε ανθρώπινα λάθη και σε στρεβλώσεις, είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, στο κράτος και τις κυβερνήσεις του.

Διέξοδος για όλους εμάς είναι να έρθουν τα πάνω κάτω. Να γίνουμε εμείς, οι πολλοί, αυτοί που θα αποφασίζουν για την ικανοποίηση των αναγκών και των συμφερόντων μας, για το μέλλον που έχουμε ανάγκη. Σε αυτό το δρόμο, η ελπίδα θα γίνει πράξη και το δίκιο του εργάτη Νόμος. Αυτό είναι το καθήκον μας, η μεγαλύτερη τιμή σε όσους θυσίασαν τη ζωή τους, άφησαν τα κόκκαλα τους στις εξορίες και στις φυλακές για να προχωρήσει η ζωή προς τα εμπρός!

Δεν θα περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει την απεργία της πρωτομαγιάς, βασισμένη σε νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και να την μετατρέψει σε εορταστική αργία.

ΟΛΟΙ στην απεργία της Πρωτομαγιάς στις 10:30πμ στη Κεντρική Πλατεία της Καρδίτσας!!!


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας !

Τετάρτη 1η Μάη ΤΙΜΑΜΕ την Εργατική Πρωτομαγιά με την συμμετοχή μας στην Απεργιακή Συγκέντρωση στις 10:30 πμ στην κεντρική πλατεία

Συμπληρώνονται φέτος 138 χρόνια από την αιματοβαμμένη εξέγερση των εργατών του Σικάγο για 8 ώρες δουλειάς, 130 χρόνια από τον πρώτο μαζικό εορτασμό της πρωτομαγιάς του 1894 στην Αθήνα και 70 χρόνια από την εκτέλεση των 200 αγωνιστών – κομμουνιστών στην Καισαριανή την 1η Μάη του 1944.

Η εργατική τάξη και οι εργαζόμενοι μέσα από σκληρούς αγώνες κατέκτησαν δικαιώματα στη δουλειά και την κοινωνική ζωή, τα οποία τα τελευταία 30 χρόνια με τη γιγαντιαία επίθεση του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων ξηλώνονται σε όλες τις χώρες.

Οι εργαζόμενοι πληρώνουμε τις συνέπειες τόσο στη διάρκεια της κρίσης όσο και της ανάπτυξης που γίνεται με σκοπό τα κέρδη των λίγων, σε κάθε πτυχή της ζωής μας!

Με τις εργασιακές σχέσεις – λάστιχο, με την εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας, της κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης, της πανάκριβης στέγασης και της ακρίβειας, των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, με την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα της «πράσινης» ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο γενίκευσης των δύο ιμπεριαλιστικών πολέμων που βρίσκονται σε εξέλιξη, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, όπου για λογαριασμό των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας μας, η κυβέρνηση μας εμπλέκει όλο και πιο βαθιά στο σφαγείο των σφοδρών γεωπολιτικών ανταγωνισμών.

Σε μία εποχή που η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, της παραγωγικότητας της εργασίας θα μπορούσε να μειώσει δραστικά τον εργάσιμο χρόνο αν έμπαινε στην υπηρεσία των εργαζομένων. Αξιοποιείται όμως για να απογειώνουν τα κέρδη τους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι αλλά και για την καταστολή και τον έλεγχο των λαών .

Το σύνθημα που βγήκε μέσα από τους μεγαλειώδεις αγώνες «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» φωτίζει την επιτακτική ανάγκη οργανωμένης αντεπίθεσης για κάθε πλευρά της ζωής μας !

Κανείς δεν πρέπει να συμβιβαστεί με την χαμοζωή, τη διαρκή ανασφάλεια και αβεβαιότητα ! ΝΑ μην επιτρέψουμε να κυριαρχήσει η παθητική στάση ζωής, το τίποτα δεν γίνεται, τίποτα δεν αλλάζει !

Η αγανάκτηση να γίνει συμμετοχή στον οργανωμένο αγώνα !

Δεν είναι «κανονικότητα» να πληρώνουμε στα δημόσια νοσοκομεία, στα «απογευματινά» ιατρεία και χειρουργεία ενώ έχουμε προπληρώσει μέσα από τους δυσβάσταχτους άμεσους και έμμεσους φόρους και τις ασφαλιστικές μας εισφορές για υπηρεσίες υγείας.

Δεν είναι «κανονικότητα» οι δημόσιες δομές υγείας να είναι βαθιά υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτούμενες, να υπονομεύεται καθημερινά η λειτουργίας τους, οι υγειονομικοί να δουλεύουμε σε συνθήκες εντατικοποίησης και πολλοί από εμάς να βρίσκονται σε διαρκή ομηρία, με ένα αβέβαιο εργασιακό μέλλον και την ίδια ώρα ο ιδιωτικός τομέας υγείας να μεγεθύνεται και να αυξάνει τα κέρδη του.

Δεν πρέπει να αποδεχόμαστε ο μέσος μισθός μας να παραμένει μικρότερος κατά 25% σε σχέση με πριν από το 2009 και την ίδια ώρα ο πληθωρισμός να έχει αυξηθεί κατά 21%, εξανεμίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα, ενώ να παραμένουν κομμένοι ο 13ος και 14ος μισθός.

Εξοργιζόμαστε όταν στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας για το 2024 προβλέπονται μόνο 5,5 εκ δηλαδή το 2% της χρηματοδότησης για αντιπλημμυρικά έργα, να μην διαθέτουν χρήματα για το κέντρο υγείας Μουζακίου ενώ έχουν περάσει 3,5 χρόνια δεν έχει μετεγκατασταθεί στο νέο κτίριο, αντίστοιχα και το κέντρο υγείας Παλαμά ,8 μήνες βρίσκεται ακόμα στο κτίριο του ωδείου, ενώ «περισσεύουν» χρήματα για τις Νατοϊκές δολοφονικές δαπάνες που έφτασαν τα 8 δις το χρόνο.

Η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες μας που πρέπει να συνεχιστούν και να δυναμώσουν ! Το χρωστάμε σε όσους πάλεψαν τα προηγούμενα χρόνια για να έχουμε εμείς δικαιώματα, το χρωστάμε στις νέες γενιές, στους νέους εργαζόμενους.

Η πρωτομαγιά αποτελεί το φάρο και δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε για την ανατροπή της βαρβαρότητας ενός κοινωνικοοικονομικού συστήματος που έχει φάει τα ψωμιά του, που εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες, που δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα πλέον στην μεγάλη πλειοψηφία της ανθρωπότητας, παρά μόνο εκμετάλλευση, φτώχεια, εξαθλίωση, εξαχρείωση, πολέμους και προσφυγιά.

Αγωνιζόμαστε για :

-Αυξήσεις 20% στους μισθούς μας και επαναφορά του 13ου και 14ου του μισθού.

-Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων και με τον αναγκαίο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

-Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

-Άμεσά τα Κέντρα Υγείας Παλαμά & Μουζακίου να λειτουργήσουν στο φυσικό τους χώρο.

-Όχι στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, τους εργολάβους, τις ΣΔΙΤ και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της υγείας.

-Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών.

-Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, στα καύσιμα και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα.

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

-Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις.

-Αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό που δολοφονείται από το κράτος του Ισραήλ με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

-Αποκλειστικά δημόσιο, σύγχρονο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους.

Η πρόεδρος

Μπούτα Πηνελόπη

Η γραμματέας

Μωραΐτη Σεβαστή

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AD%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AC

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: