Καλέσματα συλλόγων, σωματείων και φορέων για την Εργατική Πρωτομαγιά
30 April 2024
Οι παντόφλες των ξενοδοχείων ως σύμβολα κύρους, και ο «διωγμός» τους
1 May 2024

Fitch: Δεν επηρεάζει την αξιολόγηση της Ελληνικής Τράπεζας το deal με CNP Assurances

H ανακοίνωση της Ελληνικής Τράπεζας ότι είναι σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την απόκτηση του 100% των κυπριακών και ελληνικών ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της CNP Assurances είναι rating neutral, αναφέρει ο Fitch Ratings. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει άμεσος αντίκτυπος στις αξιολογήσεις της.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η συναλλαγή θα έχει διαχειρίσιμο αντίκτυπο 2,6% στους δείκτες εποπτικών κεφαλαίων της τράπεζας, με τον δείκτη CET1 να παραμένει πάνω από το 20% μετά την επιδιωκόμενη εξαγορά.

Τι προσφέρει το deal

Η εξαγορά των δραστηριοτήτων της CNP αναμένεται να ενισχύσει τα μερίδια αγοράς της τράπεζας κοντά στο 30% στις ασφάλειες ζωής και στο 23% στις ασφάλειες ζημιών. Τα καθαρά έσοδα της Ελληνικής από ασφαλιστικές δραστηριότητες ανήλθαν συνολικά σε 14 εκατ. ευρώ το 2023, που αντιστοιχεί περίπου στο 4% των καθαρών κερδών.

«Η συναλλαγή θα μπορούσε επομένως να έχει θετικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις αξιολογήσεις μας για το επιχειρηματικό προφίλ και την κερδοφορία της Ελληνικής, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε δομικά υψηλότερα και πιο διαφοροποιημένα έσοδα», τονίζει ο οίκος.

Η αξία της συναλλαγής ανέρχεται στα 182 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαρτίου 2025, εφόσον λάβει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: