«Εκρηκτική» ήταν η πρώτη μέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με υψηλών τόνων ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, ένταση και αποχωρήσεις τριών ομάδων: της «Ομπρέλας», των «6+6» (ομάδας που πρόσκειται στην Έφη Αχτσιόγλου) και της ομάδας του Διονύση Τεμπονέρα. Την Κυριακή (12/11) πρόκειται να συνεχιστεί η συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παραμένει το ερώτημα αν θα συμμετέχουν σε αυτή οι ομάδες που αποχώρησαν.
Σημειώνεται ότι η ένταση δημιουργήθηκε εξαιτίας της διαφωνίας με την πρόταση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με το ζήτημα των διαγραφών. Μάλιστα, κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του κόμματος ήταν αιχμηρός αναφέροντας: «Ας μην κρυβόμαστε, κάποιοι έχουν πάρει την απόφασή τους να δημιουργήσουν πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ αντί να αφουγκραστούν την κοινωνία. Νομίζουν ότι θα πάρουν ένα 3%, αλλά τα αριστερόμετρά τους ούτε 0,3% δε θα μετρήσουν». Δεν έλειψαν οι αντιδράσεις από στελέχη και μέλη του κόμματος, με τον προεδρεύοντα Πάνο Ρήγα να τους επαναφέρει. Επισημαίνεται ότι ο Στ. Κασσελάκης, έδωσε διορία στην Επιτροπή Δεοντολογίας μία εβδομάδα για να αποφασίσει σχετικά με τις διαγραφές των Στ. Τζουμάκα, Ν. Φίλη, Δ. Βίτσα και Π. Σκουρλέτη (σ.σ. ο τελευταίος αποχώρησε μόλις χθες από ο κόμμα). Αν η Επιτροπή δεν αποφασίσει σε αυτό το διάστημα, ο κ. Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε εσωτερικό δημοψήφισμα.
Ο πρόεδρος του κόμματος δεσμεύτηκε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτιάξει ένα ξεκάθαρο, δημόσια κοστολογημένο πρόγραμμα μέχρι τις επόμενες εκλογές – ένα οραματικό πρόγραμμα που θα επιτρέψει στους πολίτες αυτού του ιστορικού τόπου να ζήσουν το Ελληνικό Όνειρο. Γιατί Αριστερά σήμερα δεν είναι να αναμασάς χιλιάδες λέξεις χωρίς να λες τίποτα. Είναι η κυβερνώσα Αριστερά, με επαγγελματισμό, συνοπτικό λόγο, ξεκάθαρες και κατανοητές προτάσεις, με βαθιά κοινωνική, ανθρωπιστική και οικολογική πυξίδα. Αντί όμως να μιλάμε γι’ αυτά για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλασμένος, θα μιλήσουμε σήμερα για τα μικρά… Σας το λέω και δεσμεύομαι: Είναι η τελευταία φορά όσο θα είμαι Πρόεδρος, που τα εσωκομματικά απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Η τελευταία φορά!».
Τα στελέχη που αποχώρησαν από την διαδικασία (Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Τεμπονέρας) κατά τις δηλώσεις, που έκαναν εξερχόμενοι μίλησαν για αντικαταστατική πρόταση σχετικά με το δημοψήφισμα για τις διαγραφές. «Πρόκειται για μια πρόταση βαθιά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση και οπωσδήποτε προσβλητική και για την λειτουργία του κόμματος, ενώ είναι και διχαστική και για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Έθεσα στο σώμα, την ανάγκη αυτό το θέμα να ξεκαθαρίσει άμεσα, πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, γιατί δεν είχε κανένα νόημα να συζητάμε για άλλα θέματα αν αυτό το ζήτημα δεν αποσαφηνιστεί», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου.
Από την πλευρά του, ο Διονύσης Τεμπονέρας υπογράμμισε ότι «η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι μια πρόταση αντικαταστατική, βαθιά διχαστική και αντιδημοκρατική. Υπό την έννοια αυτή, ζητήσαμε την άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης πρότασης ή να τεθεί το θέμα στην κρίση του ανώτατου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, της Κεντρικής Επιτροπής. Στο σημείο που αυτό δεν έγινε δεκτό, δεν μπορούμε με την παρουσία μας να νομιμοποιήσουμε την διαδικασία».
«Είπαμε ότι δεν είναι εύκολο να γίνει συζήτηση κάτω από την σκιά ότι μπορεί να γίνει δημοψήφισμα, δηλαδή να αναιρεθεί η ίδια η Κεντρική Επιτροπή», σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι αυτό είναι πολύ μεγάλο ζήτημα, ότι πρέπει να συζητηθεί, γιατί δεν μπορεί να γίνει συζήτηση (σ.σ. στην διαδικασία της ΚΕ) κάτω από αυτούς τους όρους».
Στην διορία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς την Επιτροπή Δεοντολογίας απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής, τονίζοντας ότι δεν εντέλλεται από κανέναν και τηρεί τις διαδικασίες που ορίζονται από το καταστατικό του κόμματος.
Σημειώνεται ότι ο κ. Κοτσακάς ανήκε στα μέλη, τα οποία αποχώρησαν από την συνεδρίαση.
«Πρέπει να προτείνουμε την επόμενη μέρα στην ελληνική κοινωνία με βάση μια καθαρή πρόταση, για να ζουν καλύτερα οι Έλληνες πολίτες» και «αυτό είναι μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση, δεν είναι μια διαδικαστική συζήτηση», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Ειδικότερα ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι «η πρώτη μέρα της ΚΕ ολοκληρώθηκε με ένα μεγάλο ερώτημα: ποια είναι η προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ και της ελληνικής κοινωνίας;».
Είπε ότι «εκφράζεται μέσα στη συζήτηση μας μια πολύ μεγάλη αγωνία, που είναι αποτέλεσμα της ήττας των εκλογών και της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα».
«Καταλαβαίνουμε και την αγωνία της ελληνικής κοινωνίας, διότι όσο εμείς συζητάμε για τα εσωτερικά μας προβλήματα, η ζωή της κοινωνίας γίνεται χειρότερη και η δημοκρατία μας και η οικονομία μας κι αυτό είναι ευθύνη του κ. Μητσοτάκη», τόνισε.
Σημείωσε ότι «άρα εμείς έχουμε μια μεγάλη ευθύνη απέναντι στην ελληνική κοινωνία να δώσουμε πολιτικές απαντήσεις» και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει με τοξικότητα ή με προσωπικούς όρους, πρέπει να προτείνουμε την επόμενη μέρα στην ελληνική κοινωνία με βάση μια καθαρή πρόταση, για να ζουν καλύτερα οι Έλληνες πολίτες».
Τόνισε ότι «αυτό είναι μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση, δεν είναι μια διαδικαστική συζήτηση. Δεν μπορεί δηλαδή να απαντηθεί με συζητήσεις επί της διαδικασίας, γι’ αυτό και πρέπει να περιμένουμε να τελειώσει η δεύτερη μέρα και να έχουμε ένα πολιτικό κείμενο». «Διότι», συνέχισε, «πηγαίνοντας προς το συνέδριο οι απόψεις και οι αποφάσεις πρέπει να είναι πολιτικές, το έχει ανάγκη η κοινωνία, έχει ανάγκη να ζει καλύτερα».
«Αυτό σημαίνει πρόοδος και σε αυτή την αγωνία εμείς θα ανταποκριθούμε. Όχι με διαδικαστικές συζητήσεις, με πραγματικές πολιτικές αποφάσεις που είναι πώς θα ζει ο Έλληνας και η Ελληνίδα καλύτερα», είπε καταληκτικά.
Σε δήλωσή του ο γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Βλαχάκης, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ειδικότερα, δήλωσε: «Αποχώρησα από τη διαδικασία καθώς δεν μπορώ να νομιμοποιήσω μια διαδικασία με το μισό σώμα παρών χωρίς να έχει απαντηθεί με σαφήνεια αν το θέμα του δημοψηφίσματος για διαγραφές μελών είναι ακόμα στο τραπέζι. Τέθηκε εξ αρχής ότι το χθεσινό διάγγελμα και η σημερινή εισήγηση του Προέδρου έθεσαν ζητήματα οριακά και υπαρξιακά για ένα σημαντικό τμήμα της ΚΕ. Η άρνηση να συζητηθούν αυτά σύντομα και να καταλήξουμε δημοκρατικά πριν μπούμε στη κύρια συζήτηση είναι απόφαση διαλυτική για το κόμμα μας. Και προφανώς το θέμα αυτό επισκιάζει και τορπιλίζει τη συζήτηση για οποιαδήποτε άλλο θέμα. Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, μετά και από διαβούλευση με τη γραμματεία της νεολαίας, αποφάσισα να αποχωρήσω από τη σημερινή διαδικασία».