Τις τοπικές επιδημίες στην Ξάνθη, τη Ροδόπη και πλέον και στη Θεσπρωτία, αλλά και τα περίπου δύο δεκάδες «εισαγόμενα» κρούσματα παρακολουθούν με προσοχή οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας μας, έχοντας πάντα υπόψη τους τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον κίνδυνο που συνεχίζει να αντιμετωπίζει ο πλανήτης από τον «αόρατο εχθρό», τον κορωνοϊό.
Η πορεία του κορωνοϊού στις τρεις περιοχές της επικράτειας – καταγράφεται διαφορετικό επιδημιολογικό φορτίο, με τηνΞάνθη να βρίσκεται στην 1η θέση, τη Ροδόπη να ακολουθεί και τη Θεσπρωτία να συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων- και η «ταυτότητα» των κρουσμάτων απασχολούν προσώρας τους αρμόδιους για τους οποίους ζητούμενο είναι η όσο το δυνατόν πιο ευκρινής επιδημιολογική εικόνα στις περιοχές αυτές – όπως και οπουδήποτε αλλού ανακύψει επιδημική έξαρση κορωνοϊού. Σημειωτέον, πως οι ειδικοί βρίσκονται σε αναμονή για την ολοκλήρωση της «σιωπηλής» περιόδου, δηλαδή εκείνης που χρειάζεται ώστε να εμφανιστούν τα κρούσματα μετά από μια μόλυνση, η οποία άρχισε να μετρά από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.
Στην περιοχή της Ξάνθης μέσα στον Ιούνιο έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 140 κρούσματα κορωνοϊού. Χθες, από τα 21 κρούσματα που αναφέρθηκαν, τα 9 αφορούσαν την περιοχή της Ξάνθης, ενώ άλλα 6 είχαν αναφερθεί το Σαββατοκύριακο. Στην περιοχή, όπως και στην όμορη Ροδόπη, έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και τοπικά lockdown, προκειμένου να αναχαιτιστεί η περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού αλλά και να μειωθεί το βαρύ ιικό φορτίο. Σημειώνεται πως οι επτά απώλειες της περασμένης εβδομάδας αφορούσαν την περιοχή της Ξάνθης.
Η Θεσπρωτία μπήκε μόλις προχθές στον χάρτη με τις επιβαρυμένες περιοχές, με τους ειδικούς να έχουν εντοπίσει μέχρι τώρα 7 κρούσματα, αλλά και με την ιχνηλάτηση να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ανησυχία υπάρχει στους ειδικούς και για το θετικό περιστατικό σε εργαζόμενη (μαία) στο νοσοκομείο Έδεσσας, καθώς θα φανεί τις επόμενες ημέρες αν το συγκεκριμένο κρούσμα συσχετίζεται με άλλα κρούσματα.
Η γεωγραφική κατανομή των νοσηλευομένων σε 10 νοσοκομεία της Αττικής και της περιφέρειας
Αποσυμπιέστηκε σημαντικά, όπως δείχνουν τα στοιχεία το σύστημα δημόσιας υγείας, αφού στα νοσοκομεία όλης της χώρας, αποκλειστικά ή μη για ασθενείς με κορωνοϊό, νοσηλεύονται – με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία- 42 άνθρωποι. Είναι ενδεικτικό, ότι έχουν «αδειάσει» από ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 τα νοσοκομεία που σήκωσαν μεγάλο βάρος όλη την προηγούμενη περίοδο, ως νοσοκομεία αποκλειστικά για ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, όπως το Παμμακάριστος, το Νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα. Το δε ΝΙΜΤΣ βρίσκεται ένα βήμα πριν ενταχθεί και αυτό στη λίστα με τα «ελεύθερα κορωνοϊού» νοσοκομεία της χώρας, καθώς νοσηλεύεται σε αυτό ένας μόνο ασθενής!
Μάλιστα, όπως πληροφορείται το protothema.gr, οι αρμόδιοι της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του ΕΚΑΒ ετοιμάζονται να εντάξουν και πάλι τα εν λόγω νοσοκομεία στο προηγούμενο καθεστώς, δηλαδή στο πρόγραμμα εφημερίας των δημόσιων νοσοκομείων. Ωστόσο, όλοι θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να υποδεχθούν και πάλι εφόσον χρειαστεί τόσο τους θερινούς μήνες όσο και τους επόμενους, τυχόν ασθενείς με κορωνοϊό.
Από τους 42 ασθενείς στο ΕΣΥ, οι 19 βρίσκονται σε απλές κλίνες για νοσηλεία με λοίμωξη Covid-19 και οι 23 σε διάφορες Μονάδες, από ΜΕΘ και ΜΑΦ μέχρι θαλάμους αρνητικής πίεσης. Από τους 23 αυτούς ασθενείς, οι 8 ήταν διασωληνωμένοι.
Οι περισσότεροι από τους ασθενείς νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: οι 12 από τους 19 που νοσηλεύονται πανελλαδικά, στοιχείο που αποδεικνύει και την επιβάρυνση στην ευρύτερη περιοχή, στην Ξάνθη και τη Ροδόπη, από όπου προέρχονται οι ασθενείς. Αλλοι 4 βρίσκονται στις Μονάδες.
Ένας ασθενής νοσηλεύεται στο Μποδοσάκειο Πτολεμαϊδας και ένας στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, σε απλές κλίνες. Δύο ασθενείς στις Μονάδες του ΑΧΕΠΑ. Δύο ασθενείς νοσηλεύονται στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου και ένας στην κλινική Covid-19 του Νοσοκομείου Χανίων.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στην Αττική, στο Σωτηρία νοσηλεύονται 3 άνθρωποι σε απλές κλίνες και 4 σε Μονάδες. Ένας ασθενής παραμένει νοσηλευόμενος στην κλινική Covid-19 στο Θριάσιο. Πέντε ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται στις Μονάδες του Αττικόν
Πηγή : protothema.gr