Και πες πες, μάθαμε στο λίγο τελικά…
9 March 2020
Τέλη Μαρτίου το σχέδιο κειμένου του ΕΣΠΑ 2021-2027
9 March 2020

Λίμνη Πλαστήρα: Σε ιστορικό χαμηλό δεκαετίας η στάθμη της

Μία δύσκολη αρδευτική χρονιά έχουμε μπροστά μας, όπως τουλάχιστον καταγράφεται μέχρι σήμερα η εικόνα των διαθέσιμων υδατικών πόρων από τη Λίμνη Πλαστήρα.
Ο ιδιαίτερα καθοριστικός ταμιευτήρας όχι μόνο για την άρδευση αλλά και την ύδρευση μεγάλου μέρους του νομού, βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό δεκαετίας, σε ότι αφορά στη στάθμη του, για την εποχή και αυτό έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό.
Όπως τόνισε στην κάμερα του KarditsaLive.Net ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κώστας Νούσιος, η στάθμη της λίμνης, μετά από ένα ιδιαίτερα άνυδρο χειμώνα, βρίσκεται στα 787,65 μέτρα, όταν το οικολογικό όριο είναι στα 785,15 και δεν ξέρουμε που θα οδηγηθεί η κατάσταση αν συνεχιστεί και την άνοιξη η ανομβρία.
Πέρυσι τέτοια εποχή η στάθμη ήταν 2,1 μέτρα υψηλότερη (789,75) και η λίμνη περιείχε 344.940.000 κυβικά, όταν σήμερα η περιεκτικότητα ανέρχεται σε 298.440.000 κυβικά. Υπάρχει, δηλαδή, μία αρνητική διαφορά της τάξεως των 46.000.000 κυβικών, που ουσιαστικά μεταφράζεται στην μισή από την απαιτούμενη ποσότητα μίας φυσιολογικής αρδευτικής περιόδου.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως σε μία έντονη ξηροθερμική αρδευτική περίοδο όπως ήταν η περσινή, απαιτήθηκαν 120.350.000 κυβικά και τόσα εκταμιεύτηκαν από τη Λίμνη Πλαστήρα.
Όλα αυτά έχουν σημάνει συναγερμό στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και πολύ νωρίς για τα δεδομένα προηγούμενων χρόνων συγκαλείται την ερχόμενη εβδομάδα σύσκεψη για την άρδευση. Στην πραγματικότητα είναι η σύσκεψη που ήταν να γίνει την Πέμπτη 5 Μαρτίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω σημαντικών υποχρεώσεων συμμετεχόντων σε αυτή.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Νούσιος αν ο καιρός συνεχίσει με αυτή την μορφή είναι πολύ πιθανόν να προκύψουν προβλήματα και στη σύσκεψη θα εξεταστούν, με τους αρμόδιος φορείς, τα θέματα που προκύπτουν και οι τρόποι αντιμετώπισής τους.
Είμαστε σε συνεννόηση, συνέχισε και με τα ΤΟΕΒ και με τους δημάρχους για να συναποφασιστούν παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν για να μειωθούν οι απώλειες νερού. Γενικότερα, κατέληξε, βρισκόμαστε σε εγρήγορση και ζητούμε συνεργασία και συνέργεια με όλους τους φορείς για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, εφόσον δημιουργηθούν.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: