Η Βρετανία αντέκρουσε τη γαλλική έκκληση προς την Ουκρανία να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, προειδοποιώντας ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί απλώς να επιδιώκει μια παύση των εχθροπραξιών μετά από μια σειρά στρατιωτικών αποτυχιών.
«Ήταν πάντα ξεκάθαρο ότι η Ρωσία θα έμπαινε ουσιαστικά σε διαπραγματεύσεις μόνο όταν αισθανόταν πίεση να το κάνει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι το Σάββατο σε συνέντευξή του. «Η Ρωσία τώρα έχει απώλειες, αλλά είναι απίστευτα σημαντικό να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους Ουκρανούς καθώς συνεχίζουν να αμύνονται».
Μιλώντας στο περιθώριο της διάσκεψης ασφαλείας IISS στο Μπαχρέιν, ο Κλέβερλι είπε ότι όλοι οι πόλεμοι «τελικά τελειώνουν με διαπραγματεύσεις», αλλά επέμεινε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει υπό ποιες συνθήκες είναι διατεθειμένη να καθίσει για συνομιλίες και πώς μπορεί να μοιάζει η διευθέτηση.
«Εάν η Ρωσία αποφασίσει να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις», δεν μπορεί «να χρησιμοποιηθεί απλώς ως παύση, επειδή τώρα έχουν ανατροπές στο πεδίο της μάχης», είπε.
Τα σχόλια του Κλέβερλι έγιναν καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ πραγματοποίησε μια απροειδοποίητη επίσκεψη στο Κίεβο για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Οκτώβριο. Εκεί, επιβεβαίωσε την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου για την άμυνα της Ουκρανίας ενάντια στη Ρωσία.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ελπίζει ότι ο Ουκρανός ομόλογός του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα συμφωνήσει να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες που έχουν σταματήσει από τον Απρίλιο.
«Οι Ουκρανοί, αυτή είναι η ελπίδα μου, θα επιστρέψουν στο τραπέζι με τους Ρώσους και η διεθνής κοινότητα θα είναι γύρω από αυτό το τραπέζι», είπε στους Financial Times και τον Nikkei σε συνέντευξή του.
Ο κ. Ζελένσκι απάντησε λέγοντας ότι η Ρωσία μπορεί να επιδιώξει μια «σύντομη εκεχειρία» απλώς και μόνο για να ανασυνταχθεί – αντιτιθέμενος στη γαλλική πρόταση.
naftemporiki.gr