Ουκρανία: Απελπισμένοι οι αγρότες – Όλοι οι λόγοι που δεν μπορεί να πουλήσουν τα σιτηρά τους
23 October 2023
ΥΠΕΝ: Οι 7 άξονες της πρότασης για ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων
23 October 2023

Μέση Ανατολή: Πώς έχουν αλλάξει τα σύνορα Ισραήλ-παλαιστινιακών εδαφών ανά τις δεκαετίες – Ποια μπορεί να είναι η έκβαση του πολέμου

Στη διαμόρφωση των συνόρων Ισραήλπαλαιστινιακών εδαφών αναφέρθηκε ο διευθυντής του naftemporiki.gr Μιχάλης Ψύλος, στην εκπομπή World Pulse του Naftemporiki TV με τον Κώστα Καλέτσιο.

Ο κ. Ψύλος τόνισε ότι διέξοδος μπορεί να υπάρξει μόνο αν το θελήσουν οι μεγάλες δυνάμεις και κυρίως οι ΗΠΑ. «Όσο συνεχίζεται η λογική να στριμώχνονται οι Παλαιστίνιοι και να νιώθουν ξένοι στην περιοχή που γεννήθηκαν οι περισσότεροι, αυτό δυστυχώς θα επιδεινώνει το πρόβλημα. Όσο δεν δημιουργούνται δύο κράτη, η κατάσταση θα χειροτερεύει» σημείωσε. Είπε επίσης ότι είναι και προς το συμφέρον του Ισραήλ να υπάρξουν δύο ανεξάρτητα κράτη.

Είπε επίσης ότι όσοι Ευρωπαίοι ηγέτες πήγαν στη διεθνή διάσκεψη που διοργάνωσε η Αίγυπτος είδαν απέναντί τους ένα «αραβικό τοίχος». Όπως ανέφερε, η Αίγυπτος θα παίξει ρόλο στην πορεία, αλλά τον μεγαλύτερο ρόλο σε περίπτωση που υπάρξει ειρηνική διέξοδος, θα τον παίξουν κυρίως οι αραβικές χώρες του Κόλπου, δηλαδή το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία.

Σημείωσε επιπλέον ότι οι νεκροί στη Γάζα ξεπερνούν τους 5.000 μέσα σε 16 ημέρες, επισημαίνοντας ότι στις προηγούμενες μεγάλες επιχειρήσεις κατά της Χαμάς, από το 2007, οι νεκροί ήταν 7.700. Επεσήμανε, δε, ότι δεν φταίει ο παλαιστινιακός λαός για τα εγκλήματα και την τρομοκρατία της Χαμάς.

Οι όμηροι και τα υπόγεια τούνελ στη Γάζα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, Ιωάννης Μπαλτζώης, είπε ότι οι Ισραηλινοί μέσω επιχειρήσεων προσπαθούν να βρουν πού είναι οι όμηροι. Ωστόσο, τόνισε ότι οι όμηροι θα είναι η τελευταία ασπίδα της Χαμάς. Είπε ότι εκτιμάται πως οι Ισραηλινοί θα χρησιμοποιήσουν πολλές μεθοδολογίες, ανάμεσα στις οποίες ρομποτικά μηχανήματα, ωστόσο όπως πρόσθεσε, η Χαμάς γνωρίζει πώς να αμύνεται και πώς να παγιδεύει, ίσως στα τούνελ που διαθέτει.

Ανέφερε επιπλέον ότι οι γειτονικές χώρες δεν επιθυμούν την είσοδο Παλαιστινίων προσφύγων. Όπως τόνισε, είναι απαισιόδοξος σε ό,τι αφορά την επίλυση του ζητήματος, ενώ υπογράμμισε ότι ο παλαιστινιακός λαός έπρεπε να έχει κράτος. Επεσήμανε, δε, ότι ζητείται μια προσωπικότητα να συνενώσει τα ακραία στοιχεία.  Όπως τόνισε, ρεαλιστική λύση είναι να ρίξουν νερό στο κρασί τους και οι δύο πλευρές.

Ο κ. Μπαλτζώης είπε ότι το Ισραήλ είναι πιθανό να αντιμετωπίσει διμέτωπο αγώνα, εφόσον εμπλακεί και η Χεζμπολάχ, ανοίγοντας μέτωπο στον βορρά. Η πρώτη φάση του πολέμου θα αφορά στοχευμένες επιχειρήσεις και διεισδύσεις, σημείωσε. Υπογράμμισε, δε, ότι τα άρματα δεν θα μπουν στη Γάζα αν δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Στη δεύτερη φάση, σύμφωνα με τον κ. Μπαλτζώη, το Ισραήλ θα προσπαθήσει να εξουδετερώσει τη Χαμάς στρατιωτικά και πολιτικά, ενώ στην τρίτη φάση το Ισραήλ θα καλέσει τα Ηνωμένα Έθνη και την παλαιστινιακή αρχή, δηλώνοντας ότι δεν θέλει να έχει εμπλοκή με τη Γάζα.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: