Αντικειμενικές δυσκολίες στη διαδικασία της αιμοδοσίας προκαλεί η πανδημία, με το ποσοστό της μείωσης να αγγίζει το 30% σε τοπικό επίπεδο, ενώ πανελλαδικά φθάνει στο 50%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Μαγνησίας «Η Αλληλεγγύη», οι φιάλες αίματος που συγκεντρώνονταν τα προηγούμενα χρόνια ανέρχονταν συνολικά σε 1.500 στη διάρκεια ενός έτους. Τα δύο προηγούμενα χρόνια μειώθηκαν σε 1.000, για να φθάσουν τις 770 την περσινή χρονιά.
Προφανή τα προβλήματα που προκαλούνται λόγω της πανδημίας, με τον πρόεδρο των εθελοντών αιμοδοτών της περιοχής, Ιγνάτιο Γελαγώτη να επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «η μείωση που έχουμε, είναι μεγάλη. Παρ’ όλο που τηρούμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, για την προστασία του κοινωνικού συνόλου, ο κόσμος είναι ακόμη μουδιασμένος. Οσοι επιθυμούν να προσφέρουν αίμα, δεν πρέπει να διστάζουν».
Η διστακτικότητα του κόσμου εκδηλώθηκε από την έναρξη της πανδημίας. «Στην αρχή ο κόσμος ερχόταν σε εξωτερικές αιμοληψίες και είχαμε συμμετοχή τον τελευταίο καιρό. Από το φθινόπωρο και μετά, φάνηκε το πρόβλημα», ανέφερε ο πρόεδρος.
Με τις προσπάθειες να συνεχίζονται, αιμοδοσία πραγματοποιείται από τις 9 το πρωί μέχρι τη 1.30 το μεσημέρι στον χώρο του ΚΑΠΗ που βρίσκεται στην οδό Τριανταφυλλίδη, στον χώρο του Ασύλου, παράλληλα με την αντίστοιχη μονάδα του Νοσοκομείου Βόλου και τις εξορμήσεις στα πέριξ. «Ο Δήμος Βόλου μας παραχώρησε χώρο, στον οποίο μπορούν να προσέρχονται όσοι επιθυμούν να προσφέρουν αίμα, πέραν του Νοσοκομείου, από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή. Το Σάββατο και τα απογεύματα, όσοι επιθυμούν να προσφέρουν αίμα, μπορούν να προσέρχονται στο τμήμα αιμοδοσίας, του Νοσοκομείου Βόλου», τόνισε ο πρόεδρος.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι εξορμήσεις στην περιφέρεια, με τη νέα αιμοδοσία να διοργανώνεται την επόμενη Πέμπτη στο Βελεστίνο.
Διαρκής η φροντίδα του Συλλόγου για την κάλυψη πάγιων και έκτακτων αναγκών, με την προσοχή στραμμένη στον Σύλλογο Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία. «Προσπαθούμε να καλύπτουμε τα μέλη του Συλλόγου, γιατί πρέπει να εξυπηρετηθούν με δύο φιάλες αίμα τον μήνα ο καθένας», υπογράμμισε ο κ. Γελαγώτης, αναφερόμενος στις αυξημένες ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν.
Η διαρκής προσπάθεια φέρνει αποτέλεσμα κι όπως τονίζει η Δέσποινα Λουκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία στη Μαγνησία, «η αιμοδοσία κάνει τα αδύνατα δυνατά, για να καλύπτονται οι ανάγκες. Μέχρι στιγμής καλυπτόμαστε, ενώ παράλληλα έχουμε κινητοποιηθεί και εμείς ως σύλλογος. Ο καθένας προσπαθεί να βρει αιμοδότες. Μέχρι στιγμής, ευτυχώς, δεν έχει υπάρξει αναβολή μεταγγίσεων, όπως γίνεται στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας και η προσπάθεια συνεχίζεται».