Πλέον δυστυχώς ένα από τα σημαντικότερα μέρη της ζωής μας -η διατροφή μας- έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα λόγω του άγχους και των γρήγορων ρυθμών ζωής.
Πρέπει όμως να δώσουμε σημασία στο τι τρώμε καθημερινά για να προστατέψουμε κατά πρώτον τον εαυτό μας και κατά δεύτερον όσους αγαπάμε (π.χ. την οικογένεια μας)….
Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα
Ονομάζονται τα τρόφιμα που παράγονται από γενετικά τροποιημένους οργανισμούς. Ο όρος γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα χρησιμοποιείται συχνότερα σε καλλιέργειες που δημιουργήθηκαν για ανθρώπινη ή ζωική κατανάλωση, χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνικές της μοριακής βιολογίας. Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί έχουν υποστεί συγκεκριμένες αλλαγές που εισήλθαν στο γενετικό τους υλικό μέσω μεθόδων της γενετικής μηχανικής.
Γενετικά Μεταλλαγμένοι Οργανισμοί
Εννοείται ότι οι γενετικά μεταλλαγμένοι οργανισμοί δεν έχουν καμία θέση σε μια υγιεινή διατροφή, ειδικά τώρα που έχει αποδειχτεί ότι αυτοί αλλά και τα χημικά που τους βάζουν, κάνουν τους καρκινικούς όγκους να μεγαλώνουν πιο γρήγορα. Δυστυχώς, οι γενετικά μεταλλαγμένοι οργανισμοί είναι παντού, όπως στα παράγωγα τροφίμων (καλαμπόκι, σόγια, canola). Μπορείτε να τους αποφύγετε με το να αγοράζετε πιστοποιημένα βιολογικά, μη-γενετικά τροποποιημένα αλλά και τοπικά παραγόμενα προϊόντα.
Τα πιο μεταλλαγμένα τρόφιμα
Επεξεργασμένα κρέατα
Τα περισσότερα από αυτά, όπως το μπέικον, το λουκάνικο, τα hot-dog, περιέχουν χημικά συντηρητικά που τα κάνουν να φαίνονται φρέσκα και ελκυστικά, αλλά δυστυχώς προκαλούν και καρκίνο. Το νιτρικό και το νιτρώδες νάτριο αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, και για άλλες μορφές καρκίνου. Προσέξτε τα κρέατα που αγοράζετε να είναι μη-επεξεργασμένα, και κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής.
Ποπκόρν στο φούρνο μικροκυμάτων
Μπορεί να είναι βολικές, αλλά αυτές οι σακουλίτσες ποπκόρν είναι γεμάτες χημικά που προκαλούν όχι μόνο στειρότητα, αλλά και καρκίνο του ήπατος, των όρχεων και του πακγρέατος.
Προϊόντα τύπου κόλα
Όπως τα επεξεργασμένα κρέατα, έτσι και τα αναψυκτικά μπορεί να προκαλέσουν καρκίνους. Οξύνουν το pH του σώματος και ταΐζουν τα καρκινικά κύτταρα, καθώς είναι γεμάτα ζάχαρη, χημικά και χρωστικές ουσίες. Το καραμελόχρωμα από μόνο του μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.
Φαγητά και αναψυκτικά “διαίτης”
Ακόμα χειρότερα από τα κανονικά αναψυκτικά είναι τα διαίτης. Πρόσφατα έγινε μια έρευνα που κατέληξε ότι η ασπαρτάμη, ένα από τα πιο συνηθισμένα γλυκαντικά, προκαλεί μια σωρεία ασθενειών μαζί με προβλήματα στη γέννηση και καρκίνο. Τα γλυκαντικά σουκραλόζη, σακχαρίνη και πολλά άλλα έχουν επίσης συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου.
Επεξεργασμένο “λευκό” αλεύρι
Το επεξεργασμένο αλεύρι είναι συνηθισμένο συστατικό στα επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά οι υπερβολικοί υδατάνθρακες που περιέχει θέλουν προσοχή. Μία έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων τριπλασίασε την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (όπως το αλεύρι) ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, το οποίο τροφοδοτεί απευθείας τα καρκινικά κύτταρα και την εξάπλωσή τους.
Επεξεργασμένη ζάχαρη
Το ίδιο ισχύει και για την επεξεργασμένη ζάχαρη, που ανεβάζει απότομα τα επίπεδα ινσουλίνης και τρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Τα γλυκαντικά πλούσια σε φρουκτόζη όπως το σιρόπι φρουκτόζης καλαμποκιού είναι πολύ επικίνδυνα καθώς είναι η ιδανική τροφή για τα καρκινικά κύτταρα. Οπότε, αφού τα μπισκότα, οι τούρτες, τα κέικ, τα αναψυκτικά, οι χυμοί, οι σάλτσες, τα δημητριακά και πολλά άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι γεμάτα με ζάχαρες, είναι λογικό που οι καρκίνοι αυξάνονται όλο και πιο πολύ τελευταία.
Μήλα, σταφύλια και άλλα φρούτα
Πολλοί πιστεύουν ότι κάνουν υγιεινή διατροφή επειδή αγοράζουν μήλα, σταφύλια και φράουλες από το σούπερ-μάρκετ. Αν όμως τα φρούτα αυτά δεν είναι βιολογικά, ή πιστοποιημένα χωρίς φυτοφάρμακα, τότε είναι ένας μεγάλος κίνδυνος.
Σολωμός ιχθυοτροφείου
Ο σολωμός ιχθυοτροφείου είναι άλλο ένα επικίνδυνο τρόφιμο. Ο σολωμός αυτός έχει έλλειψη βιταμίνης D και μολύνεται από καρκινογόνα χημικά, φυτοφάρμακα, αντιβιοτικά.
Υδρογονωμένα έλαια
Χρησιμοποιούνται για να συντηρήσουν επεξεργασμένα τρόφιμα και να παρατείνουν το χρόνο τους στο ράφι. Όμως, τα υδρογονωμένα έλαια αλλάζουν τη δομή και την ευλυγισία της κυτταρικής μεμβράνης σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Αυτό οδηγεί σε πολλές ασθένειες, μία από τις οποίες είναι και ο καρκίνος. Κάποιοι κατασκευαστές έχουν σταματήσει τη χρήση τους και τα αντικαθιστούν με φοινικέλαιο.
Ακρίβος Αθανάσιος