Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ικανοποιηθεί ένα παλαιό αίτημα των δήμων, για δημιουργία Διαχειριστικής Αρχής για την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση με στόχο την καλύτερη και αμεσότερη απορροφητικότητα των κονδυλίων των ΕΣΠΑ από τους δήμους, άφησε, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή, διάρκειας 1,30 ώρας συνάντηση με τους εκπρόσωπους της ΚΕΔΕ.
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε την κυβερνητική βούληση να αναθεωρηθούν πτυχές του Νόμου 4412 για τις Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών -σε βάθος τριμήνου- ώστε να επιταχυνθεί το έργο των Δήμων, χωρίς να αμφισβητηθούν οι πρόνοιες για τη διαφάνεια.
Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι οσονούπω ετοιμάζεται ο νέος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για «ζητήματα που αφορούν στη χρηματοδότηση των Δήμων, κυρίως στα αναπτυξιακά έργα τα οποία δρομολογούνται, καθώς και εκεί υπάρχουν ενδιαφέρουσες σκέψεις για το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με τη Γενική Γραμματεία του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα στη δρομολόγηση αναπτυξιακών έργων τα οποία θα εκπορεύονται από τον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης».
Αρμοδιότητες, προσχολική αγωγή ΚΑΠ, ΕΝΦΙΑ αλλά και μεταναστευτικό
Όσον αφορά τις αρμοδιότητες ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την «επόμενη μεγάλη πρόκληση που αφορά τη μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή για την οποία είχα δεσμευτεί προεκλογικά, το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Ώστε να είναι απολύτως ξεκάθαρο σε όλους τους βαθμούς λειτουργίας του κράτους -από την κεντρική διοίκηση, στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, στο δεύτερο βαθμό, στον πρώτο βαθμό- ποιος κάνει τι και με ποιον τρόπο».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δήμαρχοι αναφέρθηκαν στα κτιριακά προβλήματα που υπάρχουν με την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και συμφωνήθηκε, προκειμένου να αποφευχθούν παρενέργειες, αυτή να γίνει σταδιακά, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι θα αλλάξουν τα κριτήρια κατανομής των ΚΑΠ, που, πλέον, δεν θα είναι μόνο πληθυσμιακά αλλά και γεωγραφικά.
Όσον αφορά την μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, επιβεβαιώθηκε ότι δεν είναι ακόμη ώριμη η εφαρμογή, καθώς, κυρίως, πρέπει να καθορισθούν οι μηχανισμοί είσπραξής του, και παραπέμφθηκε για το 2021, 2022.
Τέλος, όσον αφορά το προσφυγικό -μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός ζήτησε από τις τοπικές κοινωνίες με επικεφαλής τους δημάρχους να δείξουν την αλληλεγγύη που ζητούμε και εμείς από τις ευρωπαϊκές χώρες, δεχόμενοι μετανάστες και πρόσφυγες στις περιοχές τους.
Θεοδωρικάκος: Πυλώνες ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής οι δήμοι
Μιλώντας στη σύσκεψη, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σημείωσε πως Κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση με τους διακριτούς ρόλους τους έχουν τον ίδιο στόχο: να καταστήσουν τους Δήμους πυλώνες ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Το 2020, πρόσθεσε ο κ. Θεοδωρικάκος, με τη στήριξη του του Πρωθυπουργού, θα είναι μια μεταρρυθμιστική χρονιά με νέα νομοθετήματα που θα μεταφέρουν πόρους, αρμοδιότητες και προσωπικό στην Αυτοδιοίκηση και θα ενοποιούν και αξιοποιούν όλο το θεσμικό πλαίσιο. Ταυτόχρονα, δήλωσε, θα υλοποιηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, με τη συνεργασία της ΚΕΔΕ, ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων.
Παπαστεργίου: Να σχεδιάσουμε μαζί το νέο ΕΣΠΑ
«Να σχεδιάσουμε μαζί το νέο ΕΣΠΑ, στο οποίο διαχρονικά οι Δήμοι απαιτούν έναν δικό τους διακριτό ρόλο. Και να δούμε πώς θα μπορέσουμε όλοι μαζί, πραγματικά, να ξεπεράσουμε εμπόδια τα οποία ανοίγονται και υπάρχουν μπροστά μας», ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.
«Παράλληλα, όπως είπε, υπάρχουν προκλήσεις για το περιβάλλον, για την ανακύκλωση, για την ηλεκτροκίνηση. Αλλά για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει πρώτα να μας βοηθήσετε να σας βοηθήσουμε. Θα πρέπει, δηλαδή, να δούμε μαζί αυτή την τεράστια πρόκληση που λέγεται διοικητική μεταρρύθμιση και πώς θα μπορέσουμε πραγματικά να λήξουμε και να δώσουμε λύσεις σε παθογένειες ετών οι οποίες, δυστυχώς, δεν εξυπηρετούν τη χώρα. Ήδη κάναμε τρεις συνεδριάσεις με την επιτροπή που έχει συσταθεί στο Υπουργείο και χαιρόμαστε πάρα πολύ γιατί βλέπουμε πως μάλλον μιλάμε την ίδια γλώσσα. Θέλουμε να πάμε στον ίδιο προορισμό, να το τρέξουμε. Θέλουμε σήμερα να δούμε και να ακούσουμε τις προθέσεις σας για την επόμενη μέρα του πρώτου και του δεύτερου βαθμού. Δύο βαθμών που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και με τον οποίον δεύτερο βαθμό προφανώς δεν μας χωρίζει απολύτως τίποτα. Τουναντίον, θέλουμε μαζί να σπρώξουμε το κάρο, να φύγουμε μπροστά», κατέληξε ο κ. Παπαστεργίου.
Ποιοι συμμετείχαν
Με δεδομένο ότι τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι είναι πολύπλοκα και άπτονται της αρμοδιότητας πολλών Υπουργείων, από την κυβέρνηση συμμετείχαν, εκτός από τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, ο Υφυπουργός Θοδωρής Λιβάνιος, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμος Θωμάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Θανάσης Κοντογεώργης και ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Ενέργειας, Κλίματος, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας, Γιώργος Κρεμλής.