Όλες γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να κάνεις τις δουλειές του σπιτιού με ένα ή περισσότερα παιδιά μέσα στα πόδια σου. Ειδικά τον τελευταίο καιρό, με τα σχολεία να είναι κλειστά, το καθημερινό νοικοκυριό έγινε ακόμα πιο κουραστικό για τις μαμάδες και κάπως έτσι γεννήθηκε το μεγάλο δίλημμα: δουλειές μετ’ εμποδίων ή πιο χαλαρά όρια στις οθόνες; Κάποιες φορές αντισταθήκαμε, κάποιες άλλες πάλι, κάναμε τις οθόνες σύμμαχό μας. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με την κατάχρηση, ο νέος μας «φίλος» μπορεί εύκολα να γίνει εχθρός των παιδιών μας…
Κακά τα ψέματα, οι οθόνες όλων των ειδών (τηλεόραση, τάμπλετ, υπολογιστής, κινητό κλπ.) έχουν την ιδιότητα να μαγνητίζουν τα παιδιά και να απορροφούν όλη την προσοχή τους, συχνά για ώρες. Και μπορεί να αποτελεί ενός είδους ψυχαγωγία όλο αυτό, προϋποθέτει όμως μια παθητικότητα που δεν είναι καλή για τα παιδιά. Συνηθίζουν στον ρόλο του παθητικού δέκτη και δεν μαθαίνουν να επικοινωνούν και να αλληλεπιδρούν με τους άλλους.
Οι οθόνες είναι ευκολία, αλλά και παγίδα, αφού μπορούν να απομυζήσουν όλο τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών χωρίς να το καταλάβουν. Δυστυχώς, μιλάμε για χρόνο που θα μπορούσε να επενδυθεί και κάτι ουσιαστικό, όπως είναι τα πιο εποικοδομητικά και δημιουργικά παιχνίδια (επιτραπέζια, κατασκευές, παιχνίδια ρόλων κλπ.). Χάνουν δηλαδή την ευκαιρία να μάθουν νέα πράγματα και να ενισχύσουν την ψυχοκοινωνική και πνευματική τους ανάπτυξη.ADVERTISING
Ένα άλλο μειονέκτημα των οθονών είναι ότι προσφέρουν την ευκαιρία σε ένα παιδί να διασκεδάσει μόνο του, χωρίς να εχει την ανάγκη να κοινωνικοποιηθεί. Δεν χρειάζεται να βγει απ’ το σπίτι, να κάνει φίλους ή και να τους ανταγωνιστεί ακόμα στον «στίβο» του παιχνιδιού. Είναι ενός είδους ασφάλεια που πολλές φορές βολεύει τα πιο εσωστρεφή παιδιά, οδηγώντας τα συχνά να απομονώνονται και να διασκεδάζουν μόνα τους, στον δικό τους κόσμο.
Η παθητική ψυχαγωγία που προσφέρουν οι οθόνες δεν εγκυμονεί μόνο ψυχολογικούς κα αναπτυξιακούς κινδύνους, αλλά απειλεί έμμεσα και την υγεία τους. Δεν περιλαμβάνει σχεδόν καθόλου κίνηση και με τον καιρό αποτρέπει τα παιδιά από το να βάλουν την άσκηση στην καθημερινότητά τους. Επιπλέον, τα παιδιά μαθαίνουν να τρώνε ανθυγειινά σνακ κι έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος για παχυσαρκία (βραχυπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος).
Άλλο ένα κακό της πολύωρης ενασχόλησης με οθόνες είναι ότι διαταράσσει τον κύκλο του ύπνου μας και επηρεάζει την ποιότητά του. Έρευνες έχουν δείξει πώς ο ύπνος δίπλα σε οθόνες μπορεί να είναι λιγότερος και πιο ανήσυχος – δεν μας ξεκουράζει. Συνεπώς, ειδικά για τα παιδιά, που χρειάζονται ένα σταθερό και ισορροπημένο πρόγραμμα ύπνου για την ομαλή ανάπτυξή τους, οι οθόνες μπορεί να αποδειχθούν αρκετά επιζήμιες.
mama365.gr