Ο παλιός «βασιλιάς» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, απέναντι στον νέο διεκδικητή του θρόνου: Λιονέλ εναντίον Κιλιάν Μπαπέ. Θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της σημερινής αναμέτρησης στον τελικό του Μουντιάλ του Κατάρ, ανάμεσα στην Αργεντινή και την Γαλλία. Ποιος θα επικρατήσει ως βασιλιάς του παγκόσμιου ποδοσφαίρου;
Η μονομαχία των δυο, ίσως καλύτερων ποδοσφαιριστών στον κόσμο, μονοπωλεί το ενδιαφέρον των φιλάθλων . Και των «μπούκηδων», επίσης, καθώς οι δυο καλύτερες εθνικές ομάδες θα αναμετρώνται το απόγευμα για το Παγκόσμιο Κύπελλο, στην αποπνικτική απογευματινή ατμόσφαιρα του σταδίου Lusail Icon, στην Ντόχα.
Σούπερ σταρ και οι δυο ποδοσφαιριστές. Και οι δύο παίζουν μαζί στην Παρί Σεν Ζερμέν, τον σύλλογο που οι σεϊχηδες αγόρασαν για να εδραιώσουν τη δύναμη του Κατάρ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ακόμη και μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Η μονομαχία μεταξύ του Λιονέλ Μέσι και του Κιλιάν Μπαπέ συναρπάζει και ηλεκτρίζει τις μάζες.
Ο Μέσι και ο Μπαπέ έχουν πετύχει και οι δύο από πέντε γκολ μέχρι τώρα στο Μουντιάλ . Απόψε ο ένας μόνο θα ζητωκραυγάσει, την ώρα που ο άλλος θα θρηνεί.
Μπορεί όμως ο Λιο Μέσι, ο καθ’ ομολογία σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών να κλείσει ουσιαστικά την καριέρα του, φέρνοντας και πάλι το χρυσό τρόπαιο πίσω στην Αργεντινή, 36 χρόνια μετά τον Ντιέγκο Μαραντόνα; Ή μήπως ο Γάλλος Μπαπέ θα κερδίσει τον δεύτερο τίτλο του μόλις στα 23 του χρόνια, χαρίζοντας στη Γαλλία έναν ιστορικό θρίαμβο;
Καμία εθνική ομάδα δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί για δεύτερη συνεχόμενη φορά έναν τίτλο στο Παγκόσμιο Κύπελλο, εδώ και 60 χρόνια. Η τελευταία φορά ήταν ο μεγάλος Πελέ που το πέτυχε: Οταν η Βραζιλία θριάμβευσε στο Μουντιάλ της Σουηδίας το 1958 και στη Χιλή τέσσερα χρόνια αργότερα.
Η Αργεντινή το 1990 και η Βραζιλία το 1998 είχαν την ευκαιρία να το πετύχουν, υπερασπιζόμενες τον τίτλο τους, αλλά έχασαν και οι δύο στον τελικό.
Φυσικά, νικητές σε κάθε περίπτωση στον σημερινό τελικό σίγουροι νικητές θα είναι οι δισεκατομμυριούχοι σεϊχηδες- ιδιοκτήτες της Παρί Σεν Ζερμέν.
Από το 2011, την ιδιοκτησία της γαλλικής ομάδας ανέλαβε η «Qatar Sports Investment Group». Και από τότε, υπό το παντοδύναμο Καταριανό αφεντικό Νάσερ αλ- Κελάιφι, εξελίχθηκε σε ένα από τα όργανα ισχύος του εμιράτου στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
Ο Αλ-Κελάιφι είναι τώρα πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) συμμετέχει στην Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA και είναι επίσης ο Διευθύνων Σύμβουλος του beIN Media Group, ο οποίος δίνει συνεχώς χρήματα για το ποδόσφαιρο, αγοράζοντας τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων. Με το αζημίωτο φυσικά!
Τα νήματα αυτού του Μουντιάλ ενώνονται όμως και στη διαδρομή Παρίσι-Κατάρ. Άλλωστε, η Γαλλία έπαιξε σημαντικό και αμφιλεγόμενο ρόλο στην επιλογή του Κατάργηση από τη FIFA το 2010 για τη διοργάνωση του εφετινού Παγκόσμιου Κυπέλλου στο Κατάρ. Όλα ξεκίνησαν σε ένα γεύμα στις 23 Νοεμβρίου 2010 στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τη συμμετοχή του τότε προέδρου της UEFA Μισέλ Πλατινί, του τότε προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του Εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι. Ο Σαρκοζί κάθισε δηλαδή στο ίδιο τραπέζι με τους υπεύθυνους λήψης των αποφάσεων. Το τι ακριβώς συνέβη τότε δεν έχει γίνει ποτέ γνωστό. Ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας πάντως,είχε ήδη δημιουργήσει στενούς δεσμούς με το Κατάρ αμέσως μετά τη μετακόμισή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων Η γαλλική οικονομία είναι στενά συνυφασμένη με το Κατάρ από τότε.
«Το Κατάρ κέρδισε λόγω μεγάλων πολιτικών παρεμβάσεων από τη γαλλική πλευρά. Το ξέρουμε αυτό, είναι αποδεδειγμένο. Ο Σαρκοζί και ο Πλατινί το έκαναν», ισχυρίστηκε πριν από κάποια χρόνια, ο πρώην επικεφαλής της FIFA, Σεπ Μπλάτερ. Η απόφαση να δοθεί το Μουντιάλ στο Κατάρ άνοιξε το δρόμο για το γαλλικό ποδόσφαιρο, ενισχύθηκε από την εξαγορά της Παρί Σεν Ζερμέν και τις προσοδοφόρες τηλεοπτικές συμφωνίες από την beIn Sports.
Οσο για το Κατάρ ; Δεν ασχολήθηκε ποτέ με μια επιτυχημένη εμφάνιση της εθνικής του ομάδας σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η χώρα της κυρίαρχης οικογένειας αλ Θάνι είχε στόχο να ενισχύσει το ρόλο του Εμιράτου στον αραβικό κόσμο, με τον οποίο το Κατάρ βρισκόταν σε διαμάχη έως και πριν από λίγα χρόνια.
Οι προβολείς της παγκόσμιας δημοσιότητας ήταν επίσης η προστατευτική ασπίδα για το Κατάρ, το οποίο μπόρεσε επίσης να αντιμετωπίσει την κρίση από το 2017 έως το 2021. Εκείνη την εποχή, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, η κυβέρνηση της Υεμένης και η Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ. Οι πέντε αραβικές χώρες είχαν εξοργιστεί με τη συμβιβαστική γραμμή του Κατάρ απέναντι στο Ιράν, τον περιφερειακό τους αντίπαλο, και την υποστήριξη που δείχνει η Ντόχα σε ισλαμιστικές οργανώσεις και κυρίως στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία θεωρούν έναν επικίνδυνο πολιτικό εχθρό.
Το Κατάρ απομονώθηκε για χρόνια,έχοντας ως βασικό σύμμαχο την Τουρκία.
Τώρα πολλά έχουν αλλάξει. Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν από πρώην εχθρός, ήταν τώρα ένας ευπρόσδεκτος καλεσμένος στην τελετή έναρξης του Μουντιάλ. Και ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι γιόρτασε τη νίκη της γειτόνισσας και πρώην εχθρού του, Σαουδικής Αραβίας, κυματίζοντας την άλλοτε μισητή σημαία της, μετά την νίκη της επί της Αργεντινής, στην πρώτη φάση του Μουντιάλ
Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/sports/1418961/o-vasilias-lio-o-diadochos-kilian-kai-o-nikitis-emiris/