Το ζήσαμε και το ζούμε. Φέτος είναι το καλοκαίρι των έντονων καιρικών φαινομέων που μας προετοιμάζει για το ακραίο. Υψηλές θερμοκρασίες που έστησαν το ιδανικό σκηνικό για την πρόκληση μεγάλων πυρκαγιών, δύσκολα αντιμετωπίσιμων. Στην Ελλάδα, τη Μεσόγειο και αλλού. Την ίδια ώρα άλλα μέρη του πλανήτη αντιμετώπισαν έντονες καταιγίδες και καταρρακτώδεις βροχές. Και όλοι μαζί είδαμε να σπάνε μια σειρά από ρεκόρ για το κλίμα.
Ο Καναδάς είναι συνηθισμένος στις πυρκαγιές. Φέτος όμως είναι διαφορετικά.
Κάηκε μέχρι στιγμής τέσσερις φορές περισσότερη γη έχει καεί από οποιαδήποτε άλλη εποχή από το 1990. Για την ακρίβεια κάηκαν 20 εκατομμύρια στρέμματα, με τον καπνό να εξαπλώνεται σε μεγάλες περιοχές των ΗΠΑ στις αρχές Ιουλίου.
Στις ΗΠΑ, κάποιες περιοχές ήταν τόσο θερμές που κόσμος κατέρρεε στα πεζοδρόμια. Πάνω από 5.000 ρεκόρ θερμοκρασίας έχουν σπάσει ή ισοφαριστεί στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με την National Oceanic and Atmospheric Association.
Για παράδειγμα, το Φοίνιξ της Αριζόνα είχε πάνω από 25 συνεχόμενες ημέρες με θερμοκρασίες πάνω από 43 βαθμούς Κελσίου (ή 110 βαθμούς Φαρενάιτ), καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 18 ημερών, ενώ σφοδρές καταιγίδες προκάλεσαν πλημμύρες στο Βερμόντ.
Στην Ουρουγουάη, στον ποταμό Ρίβερ Πλέιτ καταγράφηκε η χειρότερη καταγεγραμμένη ξηρασία των τελευταίων 74 ετών μετά από χαμηλές βροχοπτώσεις και υψηλές θερμοκρασίες σε επίπεδα ρεκόρ.
Η Ασία βίωσε το άλλο άκρο, με έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις σε πολλές χώρες, όπως η Ινδία, η Ιαπωνία και η Κίνα, καθώς η περιοχή βρίσκεται στο μέσο της εποχής των μουσώνων.
Στη βόρεια Ινδία, οι περίπου 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω κατολισθήσεων, ξαφνικών πλημμυρών και καταρρεύσεων κτιρίων τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου.
Η Ιαπωνία ανέφερε έντονες πλημμύρες- ρεκόρ στο νησί Κιούσου. «Βρέχει όσο ποτέ άλλοτε», δήλωσε εκπρόσωπος της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ιαπωνίας.
Ενώ πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στις πλημμύρες, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η κλιματική αλλαγή λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει αυξήσει την πιθανότητα έντονης βροχόπτωσης σε όλο τον κόσμο, επειδή μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα συγκρατεί περισσότερο νερό.
Οι ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις οδήγησαν στον θάνατο αρκετών ανθρώπων και την πρόκληση ζημιών σε υποδομές σε ολόκληρη την Κίνα στις αρχές του μήνα, με στρατιώτες και ένοπλους αστυνομικούς να επιστρατεύονται για να βοηθήσουν.
Σύντομα όμως άλλαξε η κατάσταση στην Κίνα, που έζησε έντονο κύμα καύσωνα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες. Η Κίνα έσπασε προσωρινά το υψηλότερο ρεκόρ της θερμοκρασίας στις 16 Ιουλίου, όταν κατέγραψε 52,2 βαθμούς Κελσίου στη δυτική περιοχή Σιντζιάνγκ.
Μετά από δεκαπέντε μέρες υψηλών θερμοκρασιών, ο καύσωνας δημιούργησε συνθήκες ξηρασίας για τις πυρκαγιές. Η χώρα μας έζησε τον χειρότερο Ιούλιο που έχει καταγραφεί στα πύρινα μέτωπα. Η Ελλάδα είναι «σε πόλεμο», όπως το έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάηκαν ελαιώνες, παραλίες, παραθεριστικά θέρετρα και σπίτια.
Μέχρι την Παρασκευή, ο απολογισμός της καμμένης γης ανέρχονταν στα 400.000 στρέμματα, σύμφωνα με τον υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια. Ο ετήσιος μέσος όρος είναι τα 500.000 στρέμματα.
Δύο ισχυροί καύσωνες έπληξαν την Ιταλία, ο ένας μετά τον άλλο. Η κυβέρνηση προχώρησε σε σύσταση προς όλους τους ππλίτες, όχι μόνο τους ηλικιωμένους ή τους πιο ευάλωτους, να μείνουν σε εσωτερικούς χώρους για μεγάλο μέρος της ημέρας.
Και μέχρι το τέλος του μήνα, ήρθαν σε πυρκαγιές στη Σικελία, καταστρέφοντας ένα πρατήριο καυσίμων σε έναν από τους κύριους αυτοκινητόδρομους του νησιού και αναγκάζοντας το κλείσιμο του αεροδρομίου του Παλέρμο.
Πυρκαγιά έπληξε και τον αρχαίο ναό της Σεγέστα, αλλά οι αρχές κατάφεραν τελικά να την σβήσουν.
Χιλιάδες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στα Κανάρια Νησιά καθώς οι πυρκαγιές εξαπλώθηκαν στο νησί Λα Πάλμα νωρίτερα μέσα στον μήνα.
Αφρική
Οι πυρκαγιές αποδείχθηκαν πιο θανατηφόρες στη βόρεια Αφρική. Τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Αλγερία, συμπεριλαμβανομένων 10 στρατιωτών που έδιναν μάχη με τις φλόγες που εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ εκατοντάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη γειτονική Τυνησία.
Η Βόρεια Αφρική έχει βιώσει ένα κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες-ρεκόρ σε αρκετές περιοχές, έως και 7 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από το κανονικό για την εποχή, φτάνοντας τους 48 βαθμούς στην Αλγερία.
Πιο ανατολικά, η Συρία υπέφερε επίσης από την έντονη ζέστη και τις πυρκαγιές – με ιατρικές ομάδες να ανησυχούν ιδιαίτερα για τις συνθήκες για σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε στρατόπεδα εσωτερικά εκτοπισμένβν στη χώρα που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο.
Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/kosmos/1499528/o-ioylios-ton-akraion-kairikon-fainomenon-fotografies/