Θ. Σκάρλος: Η απότομη άνοδος της πίεσης προκάλεσε (αναμενόμενες) ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης Σμοκόβου
23 October 2023
Παπαστράτος: Ευκαιρία σε νέες και νέους για reskilling και upskilling
23 October 2023

Πληροφορική: Προσδοκίες από τον ψηφιακό μετασχηματισμό παρά το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον για τον κλάδο της τεχνολογίας

Το  Β’  Εξάμηνο  του  2023,  αναμένεται  να  είναι  μία  ακόμα  περίοδος  με  ιδιαίτερες  συνθήκες  στην  αγορά,  πολλές  προκλήσεις  και  σημαντική αβεβαιότητα, τονίζουν οι εταιρείες του κλάδου της πληροφορικής. Και συμπληρώνουν λέγοντας πως κατά την τρέχουσα οικονομική χρήση δεν συνεχίστηκε η δράση «Ψηφιακή Μέριμνα», με αποτέλεσμα τη μεγάλη πτώση στις πωλήσεις υπολογιστών και ταμπλετών και ο  κλάδος της τεχνολογίας δεν αναμένεται να ανακάμψει και άρα θα συνεχίσουν οι προκλήσεις για τα  προϊόντα  και  τον  κλάδο  γενικότερα  μέχρι  το τέλος  του  έτους. Oι τάσεις στο ευρωπαϊκό και ευρύτερο οικονομικό μας περιβάλλον είναι ανησυχητικές κυρίως σε σχέση με τη συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του επίμονου πληθωρισμού.

Ωστόσο η προοπτική της επιτάχυνσης  του  ψηφιακού  μετασχηματισμού  του κράτους,  των οργανισμών  και των επιχειρήσεων,  με  την  ταχύτερη  απορρόφηση  των  διαθέσιμων  πόρων,  δημιουργούν προοπτικές μακροπρόθεσμης ανάκαμψης της αγοράς, προκαλώντας  συγκρατημένη αισιοδοξία στις επιχειρήσεις του κλάδου. Σε αυτό αναμένεται να συμβάλει και η προσδοκώμενη σταδιακή μετάβαση σε θετικό πρόσημο της εγχώριας και διεθνούς  αγοράς υπολογιστών και έξυπνων τηλεφώνων.

Στο 1,086 δισ. ευρώ ανήλθε η κεφαλαιοποίηση του κλάδου της πληροφορικής, σύμφωνα με την ανάλυση των εξαμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων του κλάδου από την ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή.  Ο κλάδος στους πρώτους έξι μήνες της τρέχουσας οικονομικής χρήσης συμπεριελήφθη στην κατηγορία με τη μεγαλύτερη αύξηση δραστηριότητας (+28,3%) καθώς και με τη μεγαλύτερη αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας (+42%) στα 60,7 εκατ. ευρώ. Συνολικά στο εξάμηνο ο τζίρος των εταιρειών πληροφορικής ανήλθε στα 323,6 εκατ. ευρώ έναντι 252,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022, αυξημένος κατά 28,3%. Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 60,7 εκατ. ευρώ έναντι 42,7 εκατ. ευρώ το 6μηνο 2022 αυξημένα κατά 42%. Τα κέρδη μετά από φόρους έφτασαν τα 27,7 εκατ. ευρώ έναντι 15,4 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 79%. Ο καθαρός δανεισμός του κλάδου διαμορφώθηκε στα 161,9 εκατ. ευρώ.  Αναφορικά με τις επιμέρους εταιρείες οι E-NET, Entersoft, Profile, Austriacard και Space εμφάνισαν τις μεγαλύτερες επιδόσεις.

Η κατηγορία Είδη Λύσεις Πληροφορικής εμφάνισε κεφαλαιοποίηση ύψους 603,1 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών στο Α’ εξάμηνο 2023 διαμορφώθηκε στα 553,1 εκατ. ευρώ έναντι 486,7 εκατ. ευρώ έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος,  αυξημένος κατά 13,6%. Τα ΕΒΙΤDΑ διαμορφώθηκαν στα 39,5 εκατ. ευρώ έναντι 34,8 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 13,3%. Τα κέρδη μετά από φόρους έφτασαν στα 20,9 εκατ. ευρώ έναντι 20,8 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 0,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο καθαρός δανεισμός του κλάδου σημείωσε σημαντική αύξηση και έφτασε στα 44,8 εκατ. ευρώ από 3,9 εκατ. ευρώ. Στη συγκεκριμένη κατηγορία ο όμιλος Quest ξεχωρίζει για τις επιδόσεις του συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών του ομίλου στο Α’ Εξάμηνο διαμορφώθηκε στα 544 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 13,6%, τα EBITDA στα 39,5 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 13,3% και τα κέρδη μετά από φόρους στα 20,8 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 0,8%.  Σύμφωνα με τoν όμιλο Quest λόγω της ανάπτυξης των πωλήσεων του Ομίλου,  απαιτήθηκε και σημαντικό κεφάλαιο κίνησης άνω των 35 εκατ. ευρώ, ενώ διανεμήθηκαν και μερίσματα ύψους 21 εκατ.ευρώ, γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση του καθαρού δανεισμού. Από κει και πέρα ο όμιλος αναμένει εισφορά σε  ετήσια  βάση  περί  τα  5 εκατ. ευρώ  επιπλέον  έσοδα  με EBITDA margin  περί  το  10% από την πρόσφατη εξαγορά της ΕΠΑΦΟΣ καθώς. Επίσης εντός του 2023 αναμένει  τα  πρώτα θετικά αποτελέσματα από τη νέα δραστηριότητά της στη Ρουμανία και την Κύπρο.

Από τον κλάδο του επιχειρηματικού λογισμικού ο Όμιλος Entersoft ξεκίνησε την επένδυση στην ανάπτυξη λογισμικού για την είσοδό του σε τρεις νέες δυναμικές αγορές στις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχει δραστηριότητα και περιλαμβάνουν πάνω από 200.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που πολλές φορές έχουν ανάγκη και κάθετων λύσεων, την αγορά λογισμικού για τη Διαχείριση με πάνω από 15.000 επιχειρήσεις για αυτά τα λογισμικά και τη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά του eCommerce τόσο για B2B όσο και για B2C (eShop) συναλλαγές που αφορά πάνω από 200.000 επιχειρήσεις.

Ο όμιλος Profile σε λειτουργικό επίπεδο στο Α’ εξάμηνο 2023 παρουσίασε δυναμική πορεία, επιτυγχάνοντας νέες συμφωνίες και σημαντικές επεκτάσεις με 24 οργανισμούς σε 12 χώρες. Για το δεύτερο εξάμηνο θα συνεχίσει να στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας. Μεταξύ των σημαντικών προτεραιοτήτων περιλαμβάνεται η περαιτέρω βελτίωση της θέσης του στις αγορές της Αγγλίας, Γαλλίας, Κύπρου, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σκανδιναβίας, καθώς και η διείσδυση σε νέες αγορές.

Από την πλευρά του ο όμιλος Space Hellas τονίζει ότι κινείται με άξονα την προϊοντική πολυπλεξία και τις επενδύσεις μέσω εξαγορών που ολοκληρώθηκαν και αναμένεται να  δώσουν στον Όμιλο μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία. Στο πρώτο εξάμηνο του 2023 συνεχίστηκε η ανάπτυξη του τζίρου. Ο όμιλος βρίσκεται εν μέσω ενός κύκλου υλοποίησης σημαντικών έργων που έχει αναλάβει και εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος ψηφιοποίησης τόσο κατά κύριο λόγο του δημοσίου τομέα όσο και του ιδιωτικού. Ειδικά στο δημόσιο τομέα έργα ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ με συμμετοχή της Space Hellas βρίσκονται προς υπογραφή της σύμβασης. H SPACE HELLAS A.E. προέβη στην πώληση του μειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής της (39,973 %) στην εταιρεία «Epsilon SingularLogic Α.Ε.» με αγοράστρια την εταιρεία «EPSILON NET A.E.» με το τίμημα να ανέρχεται σε 11,8 εκ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα προέβη σε αγορά ποσοστού 39,933 % της εταιρείας «SingularLogic Ανώνυμη Εταιρεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πληροφορικής» από την εταιρεία «EPSILON NET A.E.» με το τίμημα να ανέρχεται σε 6,3 εκ. ευρώ.

Αύξηση πωλήσεων κατά 12% -15%, αύξηση προσαρμοσμένου EBITDA κατά 25% -30%, με περιθώριο καθαρού κέρδους 4%-5% προσδοκά για το 2023 ο όμιλος Austriacard Holdings. Σύμφωνα με τη διοίκηση ο όμιλος προχώρησε σε μια στρατηγική αναδιοργάνωση βασισμένη σε γεωγραφικές περιοχές με παρόμοια χαρακτηριστικά με στόχο να κεφαλαιοποιήσει τη γεωγραφική επέκταση, ανάπτυξη, καθώς και το διευρυμένο χαρτοφυλάκιο λύσεων που διαθέτει. H εταιρεία επισημαίνει πως πέραν της οργανικής ανάπτυξης που σημειώνει, διερευνά επιλεκτικές εξαγορές που θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο λύσεων που προσφέρει, προκειμένου να εξελιχθεί σε διεθνή ηγέτη στους τομείς των λύσεων πληρωμών, της ασφαλούς διαχείρισης δεδομένων και των ψηφιακών τεχνολογιών.

Από την πλευρά της η Epsilon Net σημείωσε πως τα οικονομικά αποτελέσματα του Α’ εξαμήνου επιβεβαιώνουν και στην τρέχουσα περίοδο τις στρατηγικές επιλογές του Ομίλου για επικέντρωση στο στόχο των υψηλών ποσοστών οργανικής ανάπτυξης και την περαιτέρω αξιοποίηση του υφιστάμενου πελατολογίου, συνεχή εξέλιξη του χαρτοφυλακίου προϊόντων, εξειδικευμένων για κάθε τομέα της οικονομικής δραστηριότητας με στόχο την παροχή «all in one solution», υλοποίηση ενός δυναμικού σχεδίου στοχευμένων εξαγορών, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της πελατειακής βάσης & τη διείσδυση σε κάθετες αγορές.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: