Το σωφρονιστικό ίδρυμα όπου κρατείτο ο Αλεξέι Ναβάλνι, 60 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, είναι ίσως η πιο σκληρή φυλακή. Μόνο όσοι κατηγορούνται για τα χειρότερα των εγκλημάτων στη Ρωσία αποστέλλονται στη φυλακή IK-3, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC.
Γνωστή και ως «πολικός λύκος», η φυλακή βρίσκεται στην περιοχή Γιάμαλο-Νενέτς. Οι συνθήκες που επικρατούν είναι πολύ σκληρές, με τη θερμοκρασία τον χειμώνα να υποχωρεί ακόμη και στους -20 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με το BBC, η φυλακή είναι γνωστή για τις συλλογικές τιμωρίες που επιβάλλονται στους κρατουμένους. Ορισμένοι εξ αυτών έχουν περιγράψει τις ποινές που τους επιβάλλονταν ακόμη και για παραπτώματα άλλων.
Alexei Navalny’s life in ‘Polar Wolf’ remote Arctic penal colony https://t.co/UKrJ2OKted
— BBC News (UK) (@BBCNews) February 17, 2024
Οι τιμωρίες περιλάμβαναν το να στέκεται κανείς ακίνητος στο κρύο, χωρίς παλτό. Όσοι δεν έμεναν ακίνητοι, οδηγούνταν κάτω από κρύο νερό.
Το χιόνι καλύπτει το έδαφος επί μήνες – κι όταν λιώνει τον Μάιο, αντικαθίσταται από λάσπη. Το καλοκαίρι, κουνούπια κάνουν την εμφάνισή τους. Τότε, οι κρατούμενοι αναγκάζονται να μένουν στο έλεός τους, χωρίς μπλούζα.
Ο Αλεξέι Ναβάλνι μεταφέρθηκε στη συγκεκριμένη φυλακή τον Δεκέμβριο. Η ζωή τόσο στη φυλακή ΙΚ-3, όσο και στο σωφρονιστικό ίδρυμα ΙΚ-6, ανατολικά της Μόσχας, όπου κρατείτο νωρίτερα, ήταν σίγουρα μοναχική: από το 2022, πέρασε σχεδόν 300 ημέρες στην απομόνωση.
Το μόνο που έβλεπε έξω από το παράθυρό του ήταν ένας ψηλός φράχτης, χωρίς φως. Το χειμώνα στον Αρκτικό Κύκλο, η ημέρα διαρκεί λίγο και το φως είναι ελάχιστο.
Έχοντας μπροστά του χρόνια φυλάκισης, ο Ναβάλνι υπέβαλε καταγγελίες για τις συνθήκες κράτησης. Προσπάθησε να δημιουργήσει ένα συνδικάτο για κρατούμενους. Έκανε ένα θόρυβο για να μην ξεχαστεί, σχολιάζει το BBC.
Μέσα από αναρτήσεις των δικηγόρων του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετέφερε τις συνθήκες στις οποίες κρατείτο – συχνά με περισσότερο χιούμορ από όσο περίμεναν πολλοί. Περιγράφοντας την Πρωτοχρονιά, ανέφερε: «Είναι όπως κάθε άλλη μέρα: το ξύπνημα είναι στις 05:00, η ώρα του ύπνου στις 21:00. Έτσι, για πρώτη φορά από τότε που ήμουν έξι χρονών, κοιμήθηκα όλη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Γενικά είμαι ευχαριστημένος. Οι άνθρωποι πληρώνουν χρήματα για να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά με ασυνήθιστο τρόπο, αλλά το έκανα δωρεάν».
Η καθημερινότητά του, πάντως, ήταν πραγματικά δύσκολη. Τον Ιανουάριο του 2023, ανέφερε ότι τοποθετήθηκε μαζί του στο κελί ένας νέος κρατούμενος με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας.
Σε μια άλλη περίπτωση, μοιραζόταν ένα κελί με έναν κρατούμενο που είχε «σοβαρά προβλήματα» με την υγιεινή. «Αν ζείτε σε ένα κελί με κάποιο άτομο δίπλα σας συνεχώς, και είστε και οι δύο ένα ή δύο μέτρα από την τουαλέτα επί 24 ώρες για 7 ημέρες της εβδομάδας, και η τουαλέτα είναι μια τρύπα στο πάτωμα, η τήρηση της υγιεινής είναι απαραίτητη. Και ένας κρατούμενος που είναι προβληματικός με αυτή την έννοια, θα κάνει αμέσως τη ζωή σου αφόρητη» ανέφερε.
Ο Ναβάλνι ήταν σίγουρος ότι κανείς από τους συγκρατούμενούς του δεν έφτανε τυχαία στο κελί του. Πίστευε ότι ήταν απλώς ένας ακόμη τρόπος για το ρωσικό σωφρονιστικό σύστημα να κάνει τη ζωή του κόλαση.
Στα 47 του, ο Ναβάλνι δεν ήταν μεγάλος σε ηλικία, ωστόσο η δηλητηρίασή του το 2020 με τον νευρικό παράγοντα Νοβιτσόκ –όταν έπεσε για τρεις εβδομάδες σε κώμα- τον επηρέασε ανεπανόρθωτα.
Τον Δεκέμβριο, κατήγγειλε ότι επί 18 μήνες οι αρχές απέρριπταν το αίτημά του να επισκεφθεί έναν οδοντίατρο. Αντιμετώπιζε επίσης σοβαρά προβλήματα στην πλάτη, ενώ εμφάνισε δυσκολίες στο περπάτημα και ήταν εμφανώς αδυνατισμένος.
Το 2023, περισσότεροι από 500 Ρώσοι γιατροί υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή ζητώντας να εξεταστεί από γιατρό εκτός των φυλακών, καθώς εμφάνισε βήχα και πυρετό, με τον συγκρατούμενό του να πάσχει από φυματίωση.
Σε «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου» απέδωσαν οι σωφρονιστικές αρχές την απώλεια του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με το περιβάλλον του.
Από την πλευρά της, η ομάδα υποστήριξης του Ναβάλνι κατηγόρησε τους «δολοφόνους» του ότι προσπαθούν «να καλύψουν τα ίχνη τους», επειδή δεν παραδίδουν τη σορό στους οικείους του.
Επί του παρόντος, παραμένει αδιευκρίνιστο πού βρίσκεται η σορός του Ναβάλνι.
Η εκπρόσωπός του Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις, ανέφερε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν πως η σορός του δεν θα παραδοθεί στους συγγενείς του μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.
Διαβάστε επίσης: