ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ και ΚΕΦΙ: Θεσμική συνάντηση για τα προβλήματα των καρκινοπαθών
Τα πολλά προβλήματα των καρκινοπαθών και τα διαχρονικά κενά του θεσμικού πλαισίου συζήτησαν κλιμάκιο του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ με στελέχη του Συλλόγου Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών, το οποίο έχει να επιδείξει πλούσιο και ουσιαστικό έργο.
Στη συνάντηση από το ΚΕΦΙ συμμετείχαν η πρόεδρος Ζωή Γραμματόγλου, η αντιπρόεδρος Μαίρη Χήναρη και κοινωνική λειτουργός Φωτεινή Χριστοδούλου. Το κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος αποτελούσαν οι δύο συμπρόεδροι Ρία Ακρίβου και Κώστας Καλογράνης, ο εκπρόσωπος τύπου Νίκος Καραμπάσης ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος του Πράσινου Ιδρύματος Νίκος Παπαδάκης και το μέλος του πολιτικού συμβουλίου Βαγγέλης Θεοδώρου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΦΙ, αποτελείται αποκλειστικά από πρώην καρκινοπαθείς.
Στην κουβέντα κυριάρχησε η αναγκαιότητα να θεσπιστούν και στη χώρα μας οι Μονάδες Ανακουφιστικής Φροντίδας, για να διαβιούν με αξιοπρέπεια τα άτομα που είναι στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου. Εξάλλου, αυτή την πρόταση υποστηρίζει διαχρονικά και την επανέλαβε δημόσια το Πράσινο Κίνημα και στην πρόσφατη Συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. Και είναι άξιο απορίας γιατί δεν έχουν γίνει οι δομές Ανακουφιστικής φροντίδας, μέχρι σήμερα από όλες τις κυβερνήσεις, με δεδομένο ότι για την υλικοτεχνική υποδομή (κτίρια, μηχανήματα κτλ.) υπάρχουν δωρητές που καλύπτουν όλο το κόστος. Χρειάζεται όμως νομοθετική ρύθμιση για τους εργαζόμενους σε αυτές τις δομές.
Μέχρι να λειτουργήσει σωστά ο θεσμός της Ανακουφιστικής Φροντίδας, πρέπει να στελεχωθούν τα ιατρεία πόνου στα νοσοκομεία, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις, είναι «ιατρεία – ταμπέλες» χωρίς την απαραίτητη στελέχωση και την κατάλληλη λειτουργία.
Επίσης, εκφράστηκε η αναγκαιότητα να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες στους ασθενείς που είναι στα κέντρα τελικού σταδίου, ιδιαίτερα στα μοναχικά άτομα, γιατί υπάρχουν πολλές καταγγελίες ότι δεν λειτουργούν όπως πρέπει.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Κ.Ε.Φ.Ι. έχει δεχθεί μέχρι τώρα, μόνο για το 2021, πάνω από 2.800 τηλεφωνικές κλήσεις. Από αυτές το 4% αφορά καταγγελίες καρκινοπαθών που ταλαιπωρούνται από τη λειτουργία του συστήματος. Κυρίως, βέβαια, ερωτούν για τα κοινωνικά και νομικά δικαιώματα, για την κατ’ οίκον κοινωνική υποστήριξη και για την ψυχολογική υποστήριξη που χρειάζονται οι καρκινοπαθείς και οι οικείοι τους. Θα πρέπει να επισημάνουμε και την αργοπορία των επιτροπών του ΚΕΠΑ για τα ανάλογα επιδόματα. Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα, πολλοί ασθενείς έχουν πεθάνει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουμε 67.000 νέους καρκινοπαθείς ετησίως και 32.000 θανάτους. Με βάση και αυτά τα στοιχεία είναι αναγκαίο να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην πρόληψη, και συγκεκριμένα σε καμπάνιες ενημέρωσης για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα και για το εμβόλιο του ιού HPV που προλαμβάνει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Με αφορμή τη συνάντηση οι δύο συμπρόεδροι του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου και Κώστας Καλογράνης σε κοινή τους δήλωση επεσήμαναν τα εξής: «Είναι αξιοθαύμαστη η διαχρονική προσπάθεια του Κ.Ε.Φ.Ι. Οι άνθρωποι που βοηθούν επιτελούν λειτούργημα. Το Πράσινο Κίνημα θα είναι δίπλα τους με όλες τις δυνάμεις τους. Πιστεύουμε και υποστηρίζουμε τον θεσμό της Ανακουφιστικής Φροντίδας και θα συνεργαστούμε για να υλοποιηθεί. Η αξιοπρέπεια στη διαβίωση των καρκινοπαθών είναι ζήτημα κοινωνικού πολιτισμού»