Οριακή προθεσμία για τον «παγωμένο» στην εκκίνηση οδικό άξονα Μουζάκι – λίμνη Πλαστήρα (Α’ φάση)
29 June 2023
Σχέδιο πέντε σημείων της Microsoft για τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης
29 June 2023

Πρωταθλήτρια η Ferrari στα brands της Φόρμουλα 1

Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια κι αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει το περιοδικό Sportico, που συνέταξε την κατάταξη των ομάδων της Φόρμουλα 1 με βάση την αξία τους.

Έτσι, ακόμα κι αν θρυλική Ferrari απέχει από τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας 15 χρόνια νικά με άνεση στην πίστα της οικονομίας Mercedes και Red Bull, που μονοπωλούν τις διακρίσεις τα τελευταία χρόνια.

Η εκτίμηση προέκυψε λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά παραγόντων: τα έσοδα κάθε ομάδας, τις οικονομικές καταστάσεις που προέρχονται από τις ετήσιες εκθέσεις και τα ειδικά μητρώα επιχειρήσεων. Οι σημερινές 10 ομάδες αξίζουν συνολικά 15,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Sportico.

Η Ferrari βρίσκεται στην κορυφή με αποτίμηση 3,13 δισεκατομμυρίων, η Mercedes (αξιολόγηση 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια) και η Red Bull (2,42 δις) συμπληρώνουν το βάθρο, ενώ η Haas F1 Racing είναι τελευταία.

Η πλήρης κατάταξη έχει ως εξής:

• Ferrari – 3,13 δισεκατομμύρια δολάρια
• Mercedes – 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια
• Red Bull – 2,42 δισεκατομμύρια δολάρια
• McLaren – 1,56 δισεκατομμύρια δολάρια
• Aston Martin – 1,14 δισεκατομμύρια δολάρια
• Alpine – 1,08 δισεκατομμύρια δολάρια
• AlphaTauri – 905 εκατομμύρια δολάρια
• Alfa Romeo – 815 εκατομμύρια δολάρια
• Williams – 795 εκατομμύρια δολάρια
• Haas – 710 εκατομμύρια δολάρια

Οι περισσότερες ομάδες διαθέτουν τουλάχιστον δύο δωδεκάδες επιχειρηματικούς εταίρους με αξίες συμφωνιών που μπορεί να κυμαίνονται από έξι έως περισσότερα από 60 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για χορηγίες, όπως η Oracle (Toro Rosso) και η Petronas (Mercedes).

Η Haas κερδίζει 25 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από τη MoneyGram, ενώ γενικώς τα έσοδα από χορηγούς έχουν αυξηθεί για ορισμένες ομάδες τα τελευταία χρόνια, καθώς το άθλημα έχει αναπτυχθεί.

Στην Aston Martin, η ανάπτυξη ήταν 1.000% από τότε που ο Λόρενς Στρολ αγόρασε την ομάδα, το 2018, ενώ αναμένεται να ξεπεράσει τα 220 εκατομμύρια δολάρια φέτος.

Οι 10 ομάδες μοιράστηκαν ένα συνολικό έπαθλο 1,16 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, έναντι 1,07 δις ένα χρόνο νωρίτερα. Οι διανομές λαμβάνουν υπόψη τη θέση των ομάδων κατά το προηγούμενο έτος στην κατάταξη των κατασκευαστών, καθώς και τα έσοδα από τη Φόρμουλα 1 για το τρέχον έτος.

Οι ομάδες που κατάκτησαν τίτλο κι εκείνες που τερμάτισαν στην πρώτη τριάδα την τελευταία δεκαετία, δικαιούνται επιπλέον πληρωμές.

Η Ferrari λαμβάνει ένα πρόσθετο μπόνους που φτάνει τα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια λόγω της ιστορικής της θέσης στο άθλημα. Οι ομάδες δημιουργούν επίσης πρόσθετα έσοδα από την αδειοδότηση, το merchandising και συναφείς επιχειρήσεις, όπως το τμήμα Εφαρμοσμένων Επιστημών της Mercedes.

naftemporiki.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: