Για 48 ώρες μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ, ο Ερντογάν ακολούθησε μία πολιτική ισορροπιών, αποφεύγοντας να λάβει μία ξεκάθαρη θέση. Τι άλλαξε στη συνέχεια και άνοιξε μέτωπο κατά του Ισράηλ και των ΗΠΑ και τι θέλει να πετύχει τώρα;
Τη στάση και τις επιδιώξεις της Τουρκίας εξήγησε ο στρατιωτικός ανυλυτής και συγγραφέας, Σάββας Καλεντερίδης. Η Χαμάς είναι μία σουνιτική οργάνωση, η οποία ανήκει στη μουσουλμανική αδελφότητα στην οποία κάποτε φανερά ήταν επικεφαλής ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Τις πρώτες δύο ημέρες μετά την εισβολή ο Ερντογάν δεν πήρε τη θέση της παρόλα αυτά και ακολουθούσε μία πολιτική ισορροπιών. Ήθελε να κατοχυρώσει θέση μεσολαβητή. Όταν όμως του πήγαν το σχέδιο για τη Γάζα, είδε την ηγετική θέση στον μουσουλμανικό κόσμο, που διεκδικεί, να τίθεται εν κινδύνω. Έτσι στο τρίτο 24ωρο άλλαξε στάση και άρχισε τις απειλές κατά ΗΠΑ και Ισραήλ» τόνισε, μιλώντας στο Naftemporiki TV και τον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο.
Θύμισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε ακόμη και στο σημείο να εκδώσει Navtex για να δεσμεύει περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο για άσκηση του πολεμικού ναυτικού με πυρά. «Ξέχασε ότι την προηγούμενη φορά που πήγε να τεντώσει τις σχέσεις με τους Αμερικανούς (με την κράτηση του πάστορα), η Ουάσιγκτον έβγαλε την πρίζα της Τουρκίας από τις διεθνείς αγορές και κατέρρευσε λίρα και τουρκική οικονομία» σχολίασε ο κ. Καλεντερίδης.
Όπως επεσήμανε, αυτή τη στιγμή η αχίλλειος πτέρνα της Δύσης, του Ισράηλ, των ΗΠΑ είναι οι όμηροι. «Για τους ομήρους διεκδικεί ακόμη διαμεσολαβητικό ρόλο, αλλά θα πρέπει να του δώσει αυτόν τον ρόλο η Χαμάς. Από εκεί και μετά δεν μπορεί να παίξει ισχυρό ρόλο στην επίλυση του παλαιστινιακού. Τον ρόλο αυτό μπορούν να παίξουν μόνο οι τρεις μεγάλες δυνάμεις, Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ» εκτίμησε.
Αναφερόμενος ευρύτερα στις εξελίξεις, υπογράμμισε πως «η Χαμάς και όποιοι είναι πίσω της έστησαν μία παγίδα για το Ισραήλ. Αφού προκάλεσαν τις τόσο μεγάλες απώλειες και τις βαρβαρότητες που είδαμε, έφεραν το αίσθημα της ήττας και δεν ήταν δυνατόν να μην απαντήσει το Ισραήλ».
Όσον αφορά στο τι σημαίνουν οι εξελίξεις για Ελλάδα και Κύπρο, σημείωσε πως αν επεκταθεί η Κύπρος θα μπορούσε να εμπλακεί εμμέσως με πτήσεις βρετανικών και αμερικανικών αεροσκάφων από τις βάσεις της. Παράλληλα αναδεικνύεται ο γεωπολιτικός ρόλος της, καθώς μπορεί να γίνει βάση για τις εκκενώσεις Αμερικανών από τη Γάζα δια θαλάσσης. Από την άλλη ωστόσο θα υποστεί πλήγμα στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στην οικονομία της.
Η Ελλάδα επηρεάζεται περισσότερο στον ενεργειακό τομέα, όπου και έχει σημαντικές συμφωνίες με τη συμμετοχή του Ισραήλ. «Υπάρχει ο Eurasia Interconnector, ένα πολύ φιλόδοξο project για Ελλάδα και Κύπρο- που δεν ξέρουμε πώς θα προχωρήσει. Υπάρχει και το ζήτημα του Εast Μed, που ο Νετανιάχου είπε μένει ακόμη ζωνταντό. Αυτά μπορεί να επιβραδυνθούν. Εκεί πλήττονται τα συμφέροντά μας» εξήγησε και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να εμπλακεί, εκτός και εάν μπορεί και θέλει να προσφέρει τις καλές τις υπηρεσίες. Επειδή παραδοσιακά η Ελλάδα έχει καλές σχέσεις με τον μουσουλμανικό και αραβικό κόσμο, το ελληνικό κράτος και όσοι έχουν διάλογο με τις ομάδες των μουσουλμάνων που ζουν στην Ελλάδα θα πρέπει να ανοίξουν μία συζήτηση για να αποφευχθεί προβοκατόρικη ενέργεια στο έδαφος της χώρα μας».