Στ. Κασσελάκης για δήλωση Βίκυς Φλέσσα: «Το ξέρατε ότι είστε… δολοφόνοι;»
25 April 2024
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Αυτός που δυσφημεί τη χώρα είναι ο Κ. Μητσοτάκης
26 April 2024

Πότε αρχίζουν τα γηρατειά; Εξαρτάται από την ηλικία των ερωτώμενων

Κανείς από εμάς δεν γίνεται νεότερος, αλλά φαίνεται ότι η ηλικία στην οποία θεωρούμαστε γέροι έχει μετακινηθεί προς τα πάνω με το πέρασμα των γενεών.

Πότε λοιπόν αρχίζουν τα γηρατειά; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα φαίνεται να αλλάζει καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, συνταξιοδοτούνται αργότερα και διατηρούν υψηλότερα επίπεδα σωματικής και ψυχικής υγείας στην τρίτη ηλικία.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychology and Aging της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης,  δείχνει ότι οι άνθρωποι στα μέσα της δεκαετίας των 60 πιστεύουν ότι τα γηρατειά αρχίζουν στα 75 – αλλά όσο μεγαλύτεροι ήταν οι συμμετέχοντες, τόσο πιο «μακριά» τοποθετούσαν το όριο του γήρατος.

Η μελέτη εξέτασε στοιχεία από περίπου 14.000 συμμετέχοντες σε συνεχή γερμανική έρευνα που παρακολούθησε άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1911 και 1974.

Οι συμμετέχοντες είχαν γεννηθεί μεταξύ 1911 και 1974 και εντάχθηκαν στην έρευνα σε ηλικία από 40 έως 85 ετών.

Οι άνθρωποι που μελετήθηκαν έδωσαν απαντήσεις για το τι θεωρούν γηρατειά έως και οκτώ φορές σε διάστημα 25 ετών.

Για κάθε τέσσερα έως πέντε χρόνια που περνούσαν, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι τα γηρατειά άρχιζαν ένα χρόνο αργότερα σε σύγκριση με την τελευταία τους εκτίμηση.

Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι στη μελέτη ίσως να έχουν αποκλείσει σκόπιμα τον εαυτό τους από την κατηγορία της τρίτης ηλικίας επειδή την έβλεπαν ως ανεπιθύμητη.

«Ορισμένοι άνθρωποι έχουν τόσο αρνητικές απόψεις για τους ηλικιωμένους που δεν θέλουν να συνδέονται μαζί τους”, δήλωσε ο John Rowe, καθηγητής πολιτικής υγείας και γήρανσης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Έτσι, αν είναι 70 ετών, θα πουν ότι τα γηρατειά αρχίζουν στα 75. Και όταν φτάσουν στα 75, θα πουν ότι τα γηρατειά αρχίζουν στα 80″.

Οι συμμετέχοντες που είχαν γεννηθεί νωρίτερα – από το 1911 έως το 1935 – πίστευαν ότι τα γηρατειά άρχιζαν νωρίτερα σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που είχαν γεννηθεί μετά το 1935.

«Οι αντιλήψεις για τα γηρατειά εμφανώς μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια του χρόνου. Οι σημερινοί άνθρωποι που βρίσκονται στη μέση ηλικία ή που είναι μεγαλύτεροι πιστεύουν ότι τα γηρατειά αρχίζουν αργότερα από ό,τι οι συνομήλικοί τους πριν από 10 ή 20 χρόνια», δήλωσε ο Markus Wettstein, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου.

Ο Wettstein δήλωσε ότι η αλλαγή θα μπορούσε να οφείλεται, εν μέρει, στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής. «Οι άνθρωποι που αισθάνονται νεότεροι πιστεύουν επίσης ότι τα γηρατειά αρχίζουν αργότερα»,ανέφερς ο Wettstein.

Οι αντιλήψεις των ανθρώπων για τη γήρανση μπορούν ωστόσο να επηρεάσουν την υγεία τους.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι αρνητικές πεποιθήσεις σχετικά με τη γήρανση συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα στρες, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Μελέτες έχουν αντίθετα δείξει ότι οι άνθρωποι με θετικές απόψεις για τη γήρανση έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια και τείνουν να ζουν περισσότερο από τους ανθρώπους με πιο αρνητικές απόψεις για τη γήρανση.

Οι άνθρωποι που βλέπουν τον εαυτό τους ως νεότερο από την πραγματική τους ηλικία έχουν επίσης παρουσιάσει βραδύτερη μείωση της μνήμης, καλύτερες γνωστικές επιδόσεις και μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ οι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως γηραιότερο έχουν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που ήταν πιο μοναχικοί, είχαν περισσότερες χρόνιες ασθένειες ή ανέφεραν ότι είχαν χειρότερη υγεία ήταν πιο πιθανό να πιστεύουν ότι τα γηρατειά ξεκινούν νωρίτερα.


Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/kosmos/1648497/pote-archizoyn-ta-girateia-exartatai-apo-tin-ilikia-ton-erotomenon/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=pote-archizoyn-ta-girateia-exartatai-apo-tin-ilikia-ton-erotomenon

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: