Σημαντικό πλήγμα για τον τουρισμό της Ρόδου -από τους κορυφαίους προορισμούς της χώρας-, αλλά και για τον ελληνικό τουρισμό γενικότερα αποτελεί η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που κατακαίει το Νησί των Ιπποτών για πάνω από 6 ημέρες.
Η οικονομική καταστροφή για το νησί της Ρόδου φαίνεται αναπόφευκτη έπειτα από αυτή την εξέλιξη, καθώς οι επισκέπτες αντιλαμβάνονται πως είναι πρακτικά αδύνατο να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές σε μέρη με τόσο υψηλές θερμοκρασίες και μαύρο περιβάλλον, ενώ τα τουριστικά πρακτορεία προχωρούν στην αναθεώρηση των σχεδίων τους όσον αφορά το νησί. Κι όλα αυτά, σε μια περίοδο που οι αφίξεις τουριστών στο αεροδρόμιο του νησιού κυμαίνονταν σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιούνιο και υπήρχαν εκτιμήσεις για χρονιά καλύτερη και από το 2022.
Ήδη 8.000 τουρίστες, σε σύνολο 200.000 που βρίσκονται στο νησί, έχουν απομακρυνθεί από τα ξενοδοχεία τους λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη στη Ρόδο. Η επιχείρηση έγινε κάτω από αντίξοες συνθήκες, καθώς τα πύρινα μέτωπα βρίσκονταν σε εξέλιξη, με ισχυρούς ανέμους κι ενώ σε πολλά σημεία οι φλόγες ξεπερνούσαν τα 5 μέτρα σε ύψος.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς σε ασφαλή σημεία κατοίκων και τουριστών
που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα μας, καθώς -σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας- πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση περίπου 19.000 προσώπων. Τα 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, εκκενώθηκαν προληπτικά οι παρακάτω οικισμοί: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη, Χαράκι, αλλά και τα ξενοδοχεία των περιοχών αυτών.
Για τις περιοχές που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά έχει δοθεί εντολή από τους tour operators οι πτήσεις charter να έρχονται κενές, ώστε να παραλαμβάνουν όσους επισκέπτες θέλουν να αποχωρήσουν από το νησί, ενώ έχει οργανωθεί από το ΥΠΕΞ hot spot στο αεροδρόμιο Ρόδου, ώστε να υπάρχει ταχεία διεκπεραίωση ταξιδιωτικών εγγράφων.
Οι φλόγες έφτασαν στη θάλασσα και έκαψαν στην περιοχή της Γλύστρας γνωστό beach bar. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τρεις ξενοδοχειακές μονάδες κάηκαν στο Κιοτάρι. Πρόκειται για το Lindian Village, το Rhodos Village και το μπουτίκ ξενοδοχείο του Ομίλου Χατζηλαζάρου. Η φωτιά μπήκε νωρίτερα στο χωριό Λάερμα, όπου κάηκαν σπίτια και μία εκκλησία. Νωρίτερα το πρωί της Κυριακής ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός μίλησε για τα κύρια μέτωπα της φωτιάς, τα οποία είναι στις περιοχές νότια του Απόλλωνα, δυτικά από τα Λάερμα και σε μία χαράδρα ανάμεσα στο Κιοτάρι και το Γεννάδι.
Όπως ανέφερε στέλεχος του ΣΕΤΕ στη «Ν», είναι πολύ νωρίς για αποτιμήσεις, θα πάρει ένα διάστημα να γίνει η ουσιαστική αποτίμηση και να φανεί αν οι όποιες επιπτώσεις θα είναι μεσοπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες. Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι δεν υπάρχει ανθρώπινη απώλεια και οι τουρίστες στην πλειονότητά τους μιλούν θετικά για την ελληνική φιλοξενία, αλληλεγγύη και δοτικότητα, αλλά και για τον κρατικό μηχανισμό που λειτούργησε γρήγορα, ενώ εκδηλώνουν παράπονα για τα τουριστικά τους πρακτορεία.
Σημειώνεται ότι στο υπόλοιπο νησί η ζωή εξελίσσεται σχεδόν κανονικά και χωρίς προβλήματα. Έτσι στο σύνολό τους οι αεροπορικές εταιρείες, εξαιρουμένων των Jet2 και TUI, όπως η British Airways, εξακολουθούν να σχεδιάζουν πτήσεις στη Ρόδο και αυτή την εβδομάδα, ενώ οι ελληνικές SKY express και Aegean μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης στο νησί, έχοντας ταυτόχρονα ενισχύσει με προσωπικό το αεροδρόμιο για τη διευκόλυνση και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο του νησιού, Κώστα Ταρασλιά, «έχει στηθεί μία πολύ μεγάλη επιχείρηση ώστε κάποιοι τουρίστες να αναχωρούν από ένα αεροδρόμιο, κάποιοι άλλοι να έχουν άλλη στέγη. Από τους 200.000 τουρίστες που φιλοξενεί σήμερα το νησί, στην περιοχή υπάρχουν γύρω στους 8.000, τους οποίους για λόγους προληπτικούς μεταφέρουμε λόγω και του καπνού που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή» επισήμανε. Παράλληλα τόνισε ότι «η φωτιά εξελίχθηκε με πολύ άσχημο τρόπο, διότι δυστυχώς, ενώ περιμέναμε να σβήσουμε την πυρκαγιά, το Σάββατο το βράδυ, μετά τη διενέργεια του συντονιστικού οργάνου το οποίο συνεδρίασε και ενώ περιμέναμε να πάει σε μία τεχνητή λίμνη στο φράγμα του Γαδουρά, δυστυχώς άλλαξε άρδην η κατάσταση. Πήγε προς την αντίθετη κατεύθυνση, πέρασε δυστυχώς στον εθνικό δρόμο και μπήκε σε μία τουριστική περιοχή, ενώ για τέσσερις ημέρες πραγματικά κατέληγε στην καρδιά του νησιού, που ήταν παρθένα δάση.
Όσοι ήταν εγκλωβισμένοι με τη βοήθεια του Λιμενικού Σώματος και των ανθρώπων που είχαν πλωτά μέσα -20 πλωτά μέσα- μεταφέρθηκαν από τις παραλίες που είχαμε βγάλει τους τουρίστες, ώστε να πάνε στη Λίνδο και ακολούθως τους μεταφέρουμε εμείς σε ασφαλή μέρη».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η TUI ακυρώνει τις πτήσεις της έως τις 25 Ιουλίου και η JET 2 έως τις 30 Ιουλίου.
Με αύξηση που ανήλθε σε ποσοστό 4,34% έκλεισε ο Ιούνιος στη Ρόδο σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση στο αεροδρόμιο του νησιού συγκριτικά με την περσινή χρονιά. Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Fraport Greece για τις αφίξεις τουριστών από πτήσεις τσάρτερ, προκύπτει ότι τον μήνα που πέρασε έφτασαν στη Ρόδο 451.644 τουρίστες έναντι 432.063 τον Ιούνιο του 2022, ενώ σε σχέση με το 2019, που ήταν η δεύτερη καλύτερη χρονιά, η αύξηση έφτασε το 9,18%, καθώς τότε είχαν έρθει στη Ρόδο 410.182 τουρίστες.
Πρόκειται για τον καλύτερο Ιούνιο όλων των εποχών, που οδηγεί σε μία τουριστική περίοδο με ακόμα περισσότερους επισκέπτες, ξεπερνώντας ακόμα και το 2022, που θεωρούνταν μέχρι και πέρσι χρονιά ρεκόρ. Το νησί προσήλκυσε 2.548.027 τουρίστες στο διάστημα Μαρτίου Οκτωβρίου του 2022, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Fraport Greece, εκ των οποίων 542.361 και 508.475 τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο αντίστοιχα.