Η έκρυθμη κατάσταση στο Σουδάν, όπου μαίνεται ο πόλεμος που ξέσπασε την 15η Απριλίου ανάμεσα στις δυνάμεις των δυο στρατηγών που αποτελούν κυρίαρχες μορφές του στρατιωτικού καθεστώτος, θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής ειδικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η οποία συγκλήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της Γερμανίας και άλλων χωρών.
Σκοπός της συνεδρίασης είναι να καταδικαστεί η βία και να ζητηθεί η τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ιδίως να μην παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Ωστόσο ορισμένες χώρες εναντιώνονται καταρχήν στην αναφορά σε προβλήματα σε συγκεκριμένες χώρες καθώς θα μπορούσε να θεωρηθεί πως το Συμβούλιο παρεμβαίνει στις εσωτερικές τους υποθέσεις· είναι κατά συνέπεια ασαφές αν θα εξασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία μεταξύ των 47 κρατών μελών για να εγκριθεί το ψήφισμα που έχει προετοιμαστεί.
Η ένταση που σιγόβραζε για μήνες ανάμεσα στον αρχηγό του στρατού του Σουδάν, τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», επικεφαλής των επίφοβων παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), μετατράπηκε σε ανελέητο πόλεμο για την εξουσία τον περασμένο μήνα.
Διάφορες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκαν έκτοτε παρέμειναν ανεφάρμοστες στην πράξη. Την Τετάρτη μαίνονταν μάχες και συνεχίζονταν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στο Χαρτούμ, παρότι αντιπρόσωποι των στρατηγών διαπραγματεύονται εκεχειρία στη Σαουδική Αραβία και φέρονται να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία εκεχειρίας.
Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν πως πάνω από 700.000 πολίτες του Σουδάν εκτοπίστηκαν σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μήνα και 19 εκατομμύρια από τους κατοίκους της χώρας, ήδη μιας από τις φτωχότερες στον πλανήτη προτού ξεσπάσει η σύγκρουση, αντιμετωπίζουν κίνδυνο λιμού.
Τουλάχιστον 600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 5.000 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με αριθμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που είναι πολύ υποτιμημένοι: ο απολογισμός των θυμάτων χαρακτηρίζεται σίγουρο πως είναι πολύ πιο βαρύς στην πραγματικότητα — ενώ οι περισσότερες δομές υγείας δεν λειτουργούν πλέον.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, Reuters