Υπόθεση Μαξ Μέρτεν: Ο «χασάπης της Θεσσαλονίκης» που δικάστηκε στην Αθήνα και έμεινε (σχεδόν) ατιμώρητος
11 February 2024
Παράταση του χρονικού ορίζοντα ολοκλήρωσης πράξεων στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020
11 February 2024

Στόλτενμπεργκ για δηλώσεις Τραμπ : Οποιαδήποτε επίθεση στο ΝΑΤΟ θα αντιμετωπιστεί με ενιαία και δυναμική απάντηση

Αναμένω ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας ισχυρός και αφοσιωμένος σύμμαχος του ΝΑΤΟ» τονίζει ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέχεια των δηλώσεων του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ σημειώνει ότι «το ΝΑΤΟ παραμένει έτοιμο και ικανό να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους. Οποιαδήποτε επίθεση στο ΝΑΤΟ θα αντιμετωπιστεί με ενιαία και δυναμική απάντηση. Οποιαδήποτε πρόταση ότι οι σύμμαχοι δεν θα υπερασπιστούν ο ένας τον άλλον υπονομεύει όλη την ασφάλειά μας, συμπεριλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ και θέτει Αμερικανούς και Ευρωπαίους στρατιώτες σε αυξημένο κίνδυνο».

«Δεν μπορούμε να ρίχνουμε κορόνα-γράμματα σχετικά με την ασφάλειά μας»

Τις δηλώσεις Τραμπ, επέκριναν επίσης ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν, και ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Βλάντισλαβ Κοσίνιακ-Καμίζ.

Τραμπ: Θα ενθάρρυνα τη Ρωσία να επιτεθεί σε μέλη του ΝΑΤΟ που δεν πληρώνουν τον λογαριασμό

Ο πρώτος, όταν ρωτήθηκε σχετικά, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI ανέφερε:

«Δεν μπορούμε να ρίχνουμε κορόνα-γράμματα σχετικά με την ασφάλειά μας κάθε τέσσερα χρόνια ανάλογα με αυτήν ή την άλλη εκλογική αναμέτρηση, ειδικότερα τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές». Ο ίδιος επεσήμανε επίσης πως οι ηγέτες της ΕΕ κατανοούν πως η Ένωση πρέπει να ενισχύσει τις δικές της στρατιωτικές δαπάνες και δυνατότητες.

Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Βλάντισλαβ Κοσίνιακ-Καμίζ, από την άλλη, έγραψε σε μήνυμά του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ.

«Το σύνθημα του ΝΑΤΟ “ένας για όλους, όλοι για έναν” αποτελεί μια ξεκάθαρη δέσμευση. Το να υπονομεύει κανείς την αξιοπιστία των συμμαχικών χωρών σημαίνει ότι αποδυναμώνει ολόκληρο το ΝΑΤΟ»,

«Καμία προεκλογική εκστρατεία δεν αποτελεί δικαιολογία για να παίζουμε με την ασφάλεια του Συμφώνου».

Ο Τραμπ, ο οποίος κατά τη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης χθες στη Νότια Καρολίνα φάνηκε να αφηγείται μια συνάντηση με ηγέτες του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι πρόεδρος μιας «μεγάλης χώρας», που δεν κατονόμασε, τον ρώτησε «Λοιπόν κύριε εάν δεν πληρώσουμε, και δεχθούμε επίθεση από τη Ρωσία –θα μας προστατεύσετε;».

«Είπα: “Δεν πληρώσατε; Είστε αμελής;” Εκείνος είπε: “Ναι, ας πούμε ότι αυτό συνέβη”. Όχι, δεν θα σας προστάτευα. Στην πραγματικότητα θα τους ενθάρρυνα να κάνουν ό,τι στο διάβολο θέλουν. Πρέπει να πληρώσετε», δήλωσε ο Τραμπ.

«Τα έχουμε ακούσει αυτά και στο παρελθόν… Τίποτα το καινούργιο», σημείωσε ο Μπρετόν, προσθέτοντας:

«Ίσως έχει θέματα με τη μνήμη του, στην πραγματικότητα ήταν μια γυναίκα πρόεδρος, όχι μιας χώρας, αλλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφερόμενος στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και μια συνομιλία που είχε με τον Τραμπ το 2020.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: