Θ. Τζάκρη για ερωτηματολόγιο στον ΣΥΡΙΖΑ: Δεν υπάρχουν βλάσφημα ερωτήματα που εξαιρούνται
18 February 2024
ΣΥΡΙΖΑ: 17 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ζητούν άμεση σύγκληση του οργάνου
18 February 2024

Συνεχίζεται η έρευνα του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου σε περιοχές του Δήμου Παλαμά και το 2024

Από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου πολιτισμού, χορηγήθηκε άδεια στο Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, για αρχαιολογικές έρευνες σε περιοχές του Δήμου Παλαμά, βάσει του πενταετούς ερευνητικού προγράμματος 2020-2024, το οποίο παρατάθηκε μέχρι το 2025.

Η άδεια ανανεώνεται ετησίως, ενώ οι ερευνητικές εργασίες γίνονται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, υπό την Διεύθυνση της Προϊσταμένης κ. Βαϊοπούλου.

Στόχος του ερευνητικού προγράμματος είναι η μελέτη με διαχρονική προσέγγιση των κοινωνιών της ευρύτερης περιοχής στον Παλαμά.

Οι εργασίες θα γίνουν σε δύο περιόδους την εαρινή (6-17 Μαΐου) και την θερινή (19 Αυγούστου με 9 Σεπτεμβρίου) και ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

Εαρινή περίοδος

-Γεωφυσική διασκόπηση και τοπογράφηση με drone, κατόπιν αποψίλωσης από τη βλάστηση, στη θέση Πάτωμα στο Στρογγυλοβούνι Βλοχού, και στη θέση της αρχαίας πόλης Κιέριον, καθώς και σε αρχαιολογικές θέσεις της ευρύτερης περιοχής Παλαμά (μαγούλες και αρχαίους οικισμούς που έχουν εντοπιστεί με τηλεσκόπηση), ήτοι Πετρομάγουλα, Μαγούλα νότια του χωριού Μεταμόρφωσης, Μαγούλα Παλαιοχωρίου στο Μάρκο, Μαγούλα στη Βρύση Παπάρμα στον Άγιο Δημήτριο, Μαγούλα νότια του Παλαμά, Χωματόκαστρο Ματαράγκας. Υπεύθυνος των γεωφυσικών ερευνών είναι ο Δρ. Derek Pitman του σουηδικού ινστιτούτου.

-Δειγματοληψία χώματος από τις στρωματογραφικές ενότητες των ανασκαφών για επίπλευση προς αναζήτηση αρχαιοβοτανικών καταλοίπων όπως σπόρων και άλλων τμημάτων φυτών, ξυλάνθρακα, κόκκων αμύλου και φυτόλιθων, καθώς και περαιτέρω μελέτη και εργαστηριακή ανάλυση του υλικού.

-Καταγραφή των ορατών αρχιτεκτονικών καταλοίπων και ψηφιακή τοπογράφηση με drone LiDAR στο λόφο Τιτάνιο (ή Κουρτικιανό) και στη θέση Καζάρμα.

Θερινή περίοδος

-Επιφανειακή έρευνα στο λόφο Τιτάνιο (ή Κουρτικιανό) στη Μεταμόρφωση καθώς και δοκιμαστικές τομές μικρής έκτασης στη νότια πλαγιά του όπου εντοπίζεται πρωτοβυζαντινός οικισμός

-Ανασκαφική έρευνα στην περιοχή της αρχαίας πόλης στο Στρογγυλοβούνι Βλοχού

-Συνέχιση της διερεύνησης των σωρών χωμάτων σε παλαιά λατομεία της περιοχής Πάτωμα Βλοχού.

Σημειώνεται ότι υπεύθυνη για τον συντονισμό των επιτόπιων εργασιών θα είναι η αρχαιολόγος της ΕΦΑ Καρδίτσας κ. Φωτεινή Τσιούκα

Π.Κ.

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%87%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%B7%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%B9%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%B5-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%87%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-2024

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: