Στην τελική ευθεία εισέρχονται, με την κατάθεση οικονομικών προσφορών, δύο έργα ψηφιοποίησης που εκτελεί η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) συνολικού προϋπολογισμού 170 εκατ., ενώ οριστικός ανάδοχος αναδείχθηκε για 2 έργα cloud, αξίας 128,1 εκατ.
Ενδιαφέρον έχει ότι στο ένα το μεγαλύτερο, με προϋπολογισμό 145,7 εκατ., (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) που αφορά την ψηφιοποίηση των αρχείων των δικαστηρίων, μεταξύ των 8 προσφορών που έχουν κατατεθεί είναι και της Intrakat.
Η προαναφερόμενη κατασκευαστική εταιρεία συμμετέχει για πρώτη φορά σε έργο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί επιλεκτικά και στον τομέα της ψηφιοποίησης.
Το ίδιο έχει πράξει η Μυτιληναίος, εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, και η οποία επίσης έχει δώσει το παρόν με προσφορά στο έργο «Ψηφιοποίηση Αρχείων Δεδομένων του Υπουργείου Δικαιοσύνης» το οποίο θα υλοποιηθεί με συμφωνίες πλαίσιο.
Δραστήριοι στα έργα ΤΠΕ παραμένουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, ΟΤΕ, Vodafone, Nova. Συμμετέχουν στο έργο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις υπόλοιπες εταιρείες να είναι οι Intrasoft International, Unisystems και Globitel. Με άλλα λόγια στους 8 ενδιαφερόμενους φορείς που θα εξετάσει η ΚτΠ για το εν λόγω έργο δύο είναι κατασκευαστικοί όμιλοι, τρεις τηλεπικοινωνιακοί και τρεις εταιρείες πληροφορικής.
Ειδικότερα, αντικείμενο του έργου αποτελεί η ψηφιοποίηση των αρχείων 368 Δικαστηρίων – Εισαγγελιών, εκ των οποίων 288 βρίσκονται στην Ηπειρωτική Χώρα και 80 σε νησιά. Πρόκειται για τα αρχεία του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου, των Ειρηνοδικείων, των Εισαγγελιών Εφετών, των Εισαγγελιών Πρωτοδικών, των Εφετείων, των Πρωτοδικείων και των Πταισματοδικείων. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το σύνολο των σελίδων που θα ψηφιοποιηθούν εκτιμώνται σε 300.244.990.
Η διάρκεια των συμφωνιών πλαισίου είναι τρία έτη από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης και η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας θα οδηγήσει στη σύναψη συμφωνιών με έως 8 οικονομικούς φορείς εφόσον υπάρχει επαρκής αριθμός φορέων που πληρούν τα κριτήρια ποιοτικής επιλογής και υποβάλλουν αποδεκτές προσφορές.
Στο δεύτερο έργο ψηφιοποίησης που προχώρησε με την κατάθεση οικονομικών προσφορών, προϋπολογισμού 24,6 εκατ. (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και αφορά το Διπλωματικό και Ιστορικό Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών, προσήλθε μόνον η Vodafone. Η χρηματοδότηση προέρχεται επίσης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία Επιχειρησιακού Εργαλείου Τεχνητής Νοημοσύνης Εννοιολογικής Αναζήτησης και την ψηφιακή αρχειοθέτηση – ψηφιοποίηση του αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών, περίπου 65.000.000 σελίδες.
Μέσα στον τρέχον μήνα στο μεταξύ η ΚτΠ ανακοίνωσε την κατακύρωση στον ΟΤΕ του έργου «Παροχή Νεφο Υπολογιστικών Υποδομών και υπηρεσιών Cloud Services» αντί του συνολικού ποσού των 108,7 με ΦΠΑ. Η Αναθέτουσα Αρχή διατηρεί το δικαίωμα να ενεργοποιήσει το δικαίωμα προαίρεσης και να αναθέσει έως 50% του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης με το ίδιο ως άνω συμβατικό αντάλλαγμα.
Στις αρχές του μήνα κατακυρώθηκε στην κοινοπραξία Space Hellas – Netcompany – Intrasoft – Uni Systems, αντί του συνολικού ποσού 19,4 εκατ. (περιλαμβάνεται ΦΠΑ) το έργο «Προμήθεια υποδομής για παροχή υπηρεσιών Ιδιωτικού Υπολογιστικού Νέφους υπό την μορφή IaaS» της πράξης «G-Cloud Next Generation». Το δικαίωμα προαίρεσης που δύναται να ενεργοποιήσει η αναθέτουσα αρχή είναι 11,5 εκατ. ευρώ.
Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/business/1439073/telesidikei-i-ktp-gia-dyo-erga-psifiopoiisis-170-ekat/