5 κόλπα για να εξουδετερώσετε τους μύκητες των νυχιών και να τα δυναμώσετε
15 May 2020
ΚΕΔΕ:Έμπρακτη αναγνώριση του έργου της Αυτοδιοίκησης στην πανδημία, η έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων
15 May 2020

ΥΠΕΣ: Έκτακτη επιχορήγηση 75 εκ. ευρώ στους δήμους – Επιπλέον δόσεις ΚΑΠ το αίτημα της ΚΕΔΕ

Έκτακτη επιχορήγηση ύψους 75 εκ. ευρώ χορηγείται σε όλους τους δήμους της χώρας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπλέον δαπάνες τους για τις ανάγκες που προέκυψαν από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και προκειμένου να αναπληρωθούν, μερικώς, οι απώλειες των εσόδων τους από δημοτικά τέλη και φόρους.

Η έκτακτη επιχορήγηση είχε αναγγελθεί από τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος με σημερινή του δήλωση επανέλαβε πως η κυβέρνηση «στέκεται δίπλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη στηρίζει» καθώς και ότι «από τις πρώτες ημέρες των μέτρων χρηματοδοτήσαμε εκτάκτως τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας για να αντιμετωπίσουν την πανδημία»

Σημείωσε ότι «σήμερα επιχορηγούνται οι Δήμοι της χώρας με το ποσό των 75 εκατομμυρίων ευρώ» και ότι «το Υπουργείο σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ θα αποτυπώσουν την πραγματική οικονομική επιβάρυνση των δήμων και όπου χρειαστεί θα υπάρξει επί πλέον στήριξη της Αυτοδιοίκησης».

Δ. Παπαστεργίου: Το κόστος διαχείρισης εκτιμάται μεσοσταθμικά να ανέλθει στο 1/6 της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης των δήμων

Να σημειωθεί ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΕ της ΚΕΔΕ είχε διατυπωθεί εντονότατα το αίτημα για άμεση έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων, καθώς το κόστος της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης «μάτωσε» την Αυτοδιοίκηση, ανέτρεψε τους προϋπολογισμούς των δήμων.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου είχε αναφέρει ότι το σημαντικό το οικονομικό κόστος, που αναλύεται τόσο στη μη είσπραξη τελών από επιχειρήσεις που έχουν τεθεί σε αναστολή, όσο και στα επιπλέον έξοδα που έπρεπε να γίνουν για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών λόγω της υγειονομικής κρίσης, εκτιμάται μεσοσταθμικά να ανέλθει στο 1/6 της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης των δήμων. Είχε υπογραμμίσει πως αν δεν υπάρξει άμεσα έκτακτη και ισχυρή οικονομική ενίσχυση στο άμεσο μέλλον θα δημιουργηθούν συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας.

Πάντως το αίτημα της ΚΕΔΕ είναι να γίνειέκτακτη καταβολή επιπλέον δόσεων από τους ΚΑΠ προς τους δήμους, εκ των οποίων η καταβολή της πρώτης να γίνει άμεσα.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: