Icon of the Seas: Θηριώδες, πολύχρωμο, αλλά μήπως απειλή για το περιβάλλον; (φωτογραφίες -Βίντεο)
28 January 2024
Η Ελληνίδα CEO που ετοιμάζει την επόμενη μετάταξη στο Xρηματιστήριο
28 January 2024

Φεύγει από την Μπαρτσελόνα ο Τσάβι

Ο Τσάβι ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου (27/1) ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του ως προπονητής της Μπαρτσελόνα στο τέλος της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.

Ο πρώην αρχηγός και σύμβολο της μεσαίας γραμμής του συλλόγου επιβεβαίωσε τα νέα μετά την εντός έδρας ήττα του Σαββάτου με 5-3 από τη Βιγιαρεάλ, αποτέλεσμα που άφησε την ομάδα 10 βαθμούς μακριά από την πρωτοπόρο στη La Liga Ρεάλ Μαδρίτης και 8 από την Χιρόνα.

Ήταν ένα αποτέλεσμα που προστέθηκε στην ήττα με 4-1 στον τελικό του ισπανικού Σούπερ Καπ από τη Ρεάλ Μαδρίτης νωρίτερα αυτό το μήνα κι έρχεται λίγες μέρες μετά τον αποκλεισμό της Μπαρτσελόνα από το Copa del Rey, μετά από την ήττα στον προημιτελικό από την Αθλέτικ Μπιλμπάο.

«Αποφάσισα ότι δεν θα συνεχίσω πέρα από τις 30 Ιουνίου», είπε ο Τσάβι μετά τον αγώνα του Σαββάτου. «Είναι μια κοινή λογική απόφαση για το καλό του συλλόγου. Πήρα αυτή την απόφαση πριν από μέρες. Το ήξερα ήδη. Αλλά ήρθε η ώρα να το δημοσιοποιήσουμε. Νομίζω ότι οι παίκτες δεν μπορούσαν να απελευθερωθούν. Δεν θέλω να είμαι πρόβλημα για τον σύλλογο, αλλά το αντίθετο».

Ο Τσάβι πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή, αν σκέφτομαι με το κεφάλι μου και σκέφτομαι τον σύλλογο, η λύση και το καλύτερο είναι να φύγω τον Ιούνιο, έτσι νιώθω. Μόλις το συμφωνήσαμε με τον πρόεδρο (Λαπόρτα). Έχουμε έναν πρόεδρο που είναι λαμπρός. Αυτός, ο Ράφα Γιούστε, (αθλητικός διευθυντής), ο Ντέκο… όλοι είναι πραγματικά ικανοί».

«Νομίζω ότι αυτή η απόφαση θα βοηθήσει στο ξεμπλοκάρισμα της ομάδας και της διάθεσης εδώ. Μόλις το είπα στον πρόεδρο Λαπόρτα. Είχαμε μια συνάντηση, ήταν μια πολύ ανθρώπινη συζήτηση. Η εμπιστοσύνη από αυτούς είναι ακόμα φανταστική», πρόσθεσε ο Ισπανός τεχνικός.

«Αλλά πιστεύω ότι είναι η στιγμή να το πω αυτό. Δεν παίρνω τις αποφάσεις μου ακολουθώντας χρήματα, το συμβόλαιό μου δεν θα είναι ποτέ πρόβλημα. Απλώς κάνω τις επιλογές μου ακολουθώντας την καρδιά μου. Δεν χρειάζομαι τίποτα περισσότερο».

Ο Τσάβι αποκάλυψε ότι δεν είχε ενημερώσει την ομάδα του πριν κάνει την ανακοίνωσή του στα μέσα ενημέρωσης, το βράδυ του Σαββάτου.

«Είναι μια σκληρή δουλειά, σε φθείρει», πρόσθεσε ο Τσάβι. «Στην Μπαρτσελόνα πάντα νιώθεις ότι δεν σε εκτιμούν, ότι σε κακομεταχειρίζονται – έτσι λειτουργεί ο σύλλογος. Από επίπεδο ψυχικής υγείας, είναι επίσης δύσκολο. Είμαι θετικός τύπος, αλλά τα επίπεδα της μπαταρίας εξαντλούνται, και κάποια στιγμή συνειδητοποιείς ότι δεν έχει νόημα να μείνεις».

Ο 44χρονος Τσάβι ανέλαβε καθήκοντα στην Μπαρτσελόνα τον Νοέμβριο του 2021 ως διάδοχος του Ρόναλντ Κούμαν κι οδήγησε τον σύλλογο στον τίτλο της La Liga στην πρώτη του πλήρη σεζόν ως επικεφαλής του.

Ωστόσο, είδε επίσης τον αποκλεισμό της ομάδες σε διαδοχικές διοργανώσεις στη φάση των ομίλων του Champions League, ενώ η Μπαρτσελόνα δυσκολεύτηκε επίσης στο Europa League, γνωρίζοντας τον προημιτελικό από την Άιντραχτ  Φρανκφούρτης το 2022 και στον γύρο νοκ άουτ των πλέι οφ εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την επόμενη σεζόν.

Η Μπαρτσελόνα προχώρησε στη φάση των ομίλων του Champions League αυτή τη σεζόν, αλλά η πορεία της χαρακτηρίστηκε από απογοητευτικές ήττες με αντίπαλους τις Σαχτάρ Ντόνετσκ καιΑντβέρπ, ενώ η ομάδα δεν μπόρεσε να ξαναβρεί τη φόρμα που την οδήγησε στο πρωτάθλημα το 2022-23.

Ο σύλλογος ηττήθηκε στο πρώτο El Clasico της σεζόν εντός έδρας από τη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ οι «Μπλαουγκράνα» έχασαν πρόσφατα εντός έδρας με 4-2 από την επίσης καταλανική και γειτονική Χιρόνα.

Η ομάδα του Τσάβι έχει επίσης χάσει βαθμούς έναντι της Χετάφε, της Μαγιόρκα, της Γρανάδας, της Ράγιο Βαγιεκάνο, της Βαλένθια και της Βιγιαρεάλ αυτή τη σεζόν, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, πίσω από Ρεάλ Μαδρίτης και Χιρόνα.

Ο Τσάβι τερμάτισε την τριετή απουσία της Μπαρτσελόνα από τον τίτλο της πρωταθλήτριας, κι ενώ τα μεγάλα οικονομικά θέματα του συλλόγου είχαν επιζήμια επίδραση στην ομάδα, με τον Λιονέλ Μέσι να βρίσκεται μεταξύ των μεγάλων αποχωρήσεων από την Βαρκελώνη.

Το καλοκαίρι του 2022 αποδείχτηκε σημείο καμπής, καθώς ο πρόεδρος του συλλόγου Ζοάν Λαπόρτα προέβη σε οικονομική μόχλευση, δηλαδή πώληση μελλοντικών ροών εσόδων για μεγάλες, αλλά με έκπτωση, προκαταβολές, που επέτρεψαν στον σύλλογο να ενισχυθεί.

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο Ραφίνια, ο Ζιλ Κουντέ και ο Αντρέας Κρίστενσεν ήταν μεταξύ των αφίξεων υψηλού αγωνιστικού προφίλ εκείνης της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου, και βοήθησαν στην προώθηση του συλλόγου στον τίτλο του πρωταθλήματος.

Ο Τσάβι οδήγησε επίσης τη Μπαρτσελόνα στο ισπανικό Σούπερ Καπ την περασμένη σεζόν, αλλά η πτώση των επιδόσεων και των αποτελεσμάτων φέτος διασφαλίζει ότι δεν θα συνεχίσει πέρα από το συμβόλαιό του, που λήγει στις 30 Ιουνίου.

Με 767 εμφανίσεις για την Μπαρτσελόνα ως παίκτης μόνο ο Μέσι (778) έχει περισσότερες. Μετά την αποχώρησή του αρχικά  εντάχθηκε ως ποδοσφαιριστής στην Αλ Σαντ (Κατάρ) το 2015 πριν διοριστεί προπονητής της το 2019, κατακτώντας το πρωτάθλημα της χώρας το 2021.

naftemporiki.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: