Υψηλό 13ετίας σημείωσε το 2023 η συνολική ζήτηση του χρυσού, ενώ αναμένεται να επεκταθεί περαιτέρω το 2024, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κινείται προς την κατεύθυνση της μείωσης των επιτοκίων, ενισχύοντας δυνητικά την τιμή του, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC).
Η συνολική ζήτηση χρυσού αυξήθηκε κατά περίπου 3%, στους 4.899 τόνους πέρυσι, στηριζόμενη κυρίως στην εξωχρηματιστηριακή αγορά, αλλά και στους υψηλούς ρυθμούς αγορών του πολύτιμου μετάλλου από τις κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με την έκθεση του WGC για το σύνολο του έτους. Πρόκειται για το υψηλότερο νούμερο από το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Ειδικότερα, από τις κεντρικές τράπεζες πραγματοποιήθηκαν ετήσιες καθαρές αγορές 1.037 τόνων το 2023, μόλις 45 τόνους λιγότερους από το ρεκόρ που σημειώθηκε το 2022, ανέφερε η WGC στην έκθεση, ενώ αναμένεται ότι οι αγορές των κεντρικών τραπεζών θα ξεπεράσουν τους 500 τόνους φέτος.
«Το τοπίο είναι κατάλληλο για τις αναδυόμενες κεντρικές τράπεζες», δήλωσε εξάλλου σε συνέντευξή του ο Joseph Cavatoni, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην WGC.
Το Συμβούλιο διαπιστώνει αγορές ρεκόρ από χώρες όπως η Κίνα και η Πολωνία, είπε.
Το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε ράλι 13% πέρυσι, κάνοντας ρεκόρ στις αρχές Δεκεμβρίου, λόγω της οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας, των γεωπολιτικών εντάσεων και των προσδοκιών ότι η Fed είναι έτοιμη να αρχίσει τη χαλάρωση της πολιτικής της. Οι επενδυτές κατά κανόνα επιθυμούν να διαθέτουν χρυσό κατά τη διάρκεια του κύκλου μείωσης των επιτοκίων, καθώς επωφελούνται από τις χαμηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και το ασθενέστερο δολάριο.
Η ετήσια αύξηση της ζήτησης στην εξωχρηματιστηριακή αγορά έφτασε το 753% η μεγαλύτερη από το 2011σύμφωνα με τα στοιχεία της WGC.Οι επενδυτές αναμένεται να συνεχίσουν να συσσωρεύουν χρυσό με επιταχυνόμενο ρυθμό φέτος.
Η αναμενόμενη εξωχρηματιστηριακή έξαρση, καθώς και οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, θα αποτελέσουν βασικό αντιστάθμισμα στην κάμψη που παρατηρείται αλλού, ιδίως στα χρηματιστηριακά κεφάλαια. Αυτό προβλέπει ισχυρή άνοδο για τις τιμές, με πιθανότητα τα 2.200 δολάρια ανά ουγγιά ή και περισσότερο, σύμφωνα με τον Cavatoni.
Ωστόσο, η ζήτηση κοσμημάτων μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες φέτος, καθώς η οικονομική επιβράδυνση και οι υψηλές τιμές ασκούν πιέσεις, σύμφωνα με την WGC, η οποία υπολογίζει τις αγορές στον συγκεκριμένο κλάδο, για το 2023, σε 2.093 τόνους.
Ενθαρρυντικά πάντως είναι τα σημάδια από την Ινδία, τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή, με τη ζήτηση να αναμένεται να ανακάμψει στους 800 με 900 τόνους τα επόμενα δύο χρόνια, μετά την υποχώρηση στους 748 τόνους το 2023.
Η ανάκαμψη υποστηρίζεται από την αύξηση των εισοδημάτων καθώς η οικονομία αναπτύσσεται, δήλωσε ο P.R. Somasundaram, περιφερειακός διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου στην Ινδία. Οι πωλήσεις ήταν σταθερές τα τελευταία χρόνια παρά το τεράστιο άλμα στις τιμές, είπε.
Στην Κίνα, η ζήτηση για χρυσά κοσμήματα είναι πιθανό να παραμείνει σταθερή. Οι Κινέζοι καταναλωτές επιδιώκουν να διαφυλάξουν την αξία ενός περιουσιακού στοιχείου που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο έναντι ενός εξασθενημένου νομίσματος και μιας ολοένα και πιο αβέβαιης οικονομικής προοπτικής.
Ωστόσο, η WGC αναμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης της χώρας – ένα σενάριο που θα μπορούσε να περιορίσει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών για την αγορά ράβδων και νομισμάτων, καθώς και κοσμημάτων.
naftemporiki.gr