Ισραήλ: Πυρκαγιά σε σπίτι στην Σντερότ μετά από εκτόξευση ρουκέτας από τη Γάζα (βίντεο)
15 October 2023
Αυτοδιοικητικές εκλογές: Στο 31,2% η συμμετοχή έως τις 17.30
15 October 2023

Χαμάς: Γιατί ήθελε ο κόσμος «και ειδικά το Ιράν» να την δουν να αιχμαλωτίζει Ισραηλινούς

Καθώς οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται για την σχεδιαζόμενη χερσαία εισβολή τους στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας, προτεραιότητα της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ είναι η διάσωση των ομήρων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού.

Υπογραμμίζοντας ότι στη Γάζα υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο με σήραγγες, ο Τζόναθαν Κορνίκους δήλωσε στο CNN ότι οι αιχμάλωτοι «πιθανότατα κρατούνται υπόγεια σε διάφορες τοποθεσίες».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του ισραηλινού στρατού, ο επιβεβαιωμένος αριθμός των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από τους μαχητές της Χαμάς στη Γάζα ανέρχεται στους 126.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι μαχητές της Χαμάς, στην επίθεση που εξαπέλυσαν στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκότωσαν εκατοντάδες αμάχους και αιχμαλώτισαν μεγάλο αριθμό Ισραηλινών, η Τζένιφερ Κάουντερ του Atlantic Council αναφέρει ότι η βία και η καταστροφή που διαπράττουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις μπορούν να συσκοτίσουν μια σημαντική πραγματικότητα: «Οι τρομοκρατικές οργανώσεις είναι επίσης οργανώσεις, πέρα από οτιδήποτε άλλο είναι».

Πρέπει δηλαδή να βρουν πόρους, να δικαιολογούν την ύπαρξή τους στους υποστηρικτές και δωρητές τους και να παρέχουν αποτελέσματα που προωθούν την δηλωμένη αποστολή τους.

«Για τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ, οι επιθέσεις και οι επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν τη διεθνή προσοχή εναντίον ισραηλινών στόχων βοηθούν να δικαιολογηθεί η συνεχής υποστήριξη από τον κύριο χρηματοδότη τους, το Ιράν», λέει χαρακτηριστικά.

Σημαίνει επίσης ότι πρέπει να συνεχίζουν έτσι προκειμένου να εξασφαλίσουν πρόσθετη συγκέντρωση κεφαλαίων και να αυξήσουν την αξιοπιστία τους, συνεχίζει. «Όσο μεγαλύτερη είναι η επίθεση ή η επιχείρηση, τόσο καλύτερη είναι η πιθανή οικονομική και υλική απόδοση», εξηγεί.

Πάντως, όπως σημειώνει, ο μεγάλος αριθμός των αιχμαλώτων, μεταξύ των οποίων είναι πολλοί ξένοι υπήκοοι, περιπλέκει σημαντικά την κατάσταση για το Ισραήλ, που ετοιμάζει να περάσει στην επόμενη φάση της επιχείρησής του.

«Συχνά οι καταστάσεις ομηρίας αφορούν κάποιο οικονομικό κέρδος και έχουν τοπικό χαρακτήρα. Οι απαγωγείς επιδιώκουν να ξεκινήσουν μια διαπραγμάτευση στην οποία η οικογένεια ή η κυβέρνηση των απαχθέντων δίνουν κάτι πολύτιμο με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή τους. Σε κάποιο βαθμό, αυτό ισχύει και για τους ομήρους στη Γάζα, αλλά είναι επίσης ένα διεθνές παιχνίδι για τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ, και αυτό το χαρακτηριστικό κάνει μεγάλη διαφορά».

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: