Θεσσαλονίκη: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την καθαριότητα
3 January 2024
100 χιλιάρικα μοίρασε το Τζόκερ στην Καρδίτσα!
3 January 2024

Χρηματιστήριο Αθηνών: Απόβαση των ξένων θεσμικών επενδυτών

Τα κορυφαία επενδυτικά ονόματα της υφηλίου «αποβιβάστηκαν» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την επενδυτική βαθμίδα που έλαβε η Ελλάδα στις 20 Οκτωβρίου από την S&P, και επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή τους στο placement της Εθνικής Τράπεζας.

H αφρόκρεμα των μεγαλύτερων θεσμικών του εξωτερικού [Fidelity, Blackrock, Capital Group, Norgest (Νορβηγία), Lazard, Allianz, GIC (Σιγκαπούρη), Robecco (Ολλανδία), RWC (HΠΑ) και Wellington] άλλαξε μονομιάς τον χάρτη εκροών – εισροών για το 2023, καθώς στο 11μηνο της χρονιάς κατεγράφησαν εισροές 809 εκατ. ευρώ στη χρηματιστηριακή αγορά.

Τα επενδυτικά σχήματα που εισήλθαν στην Αθήνα διαχειρίζονται δεκάδες τρισεκατομμύρια δολάρια, σε μια αγορά με συνολική κεφαλαιοποίηση 88,208 δισ. ευρώ και με μόλις 21 εταιρείες -σε σύνολο 154- με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ, έναντι 17 στο τέλος του 2022.

Η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Capital είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 2,6 τρισ. δολαρίων. Για να γίνουν καλύτερα κατανοητά τα μεγέθη, αρκεί να αναφερθεί ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. δεν ξεπερνά τα 90 δισ. ευρώ, δηλαδή η Capital θα μπορούσε να αγοράσει σχεδόν 30 φορές ολόκληρο το ελληνικό Χρηματιστήριο.

Πλην του Capital Group, ιδιαίτερη αναφορά αξίζει η παρουσία του fund GIC, sovereign wealth fund της Σιγκαπούρης, με υπό διαχείριση κεφάλαια 770 δισ. δολαρίων, που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ποιοτικά επενδυτές στον κόσμο, καθώς φημίζεται για τα ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια βάσει των οποίων υλοποιεί τις επενδύσεις του σε όλο τον κόσμο. Το Χρηματιστήριο Αθηνών σταδιακά αλλάζει πίστα και αποκτά σιγά σιγά το βάθος που του έλειπε.

Αυτό φέρνει νέο ενάρετο κύκλο, καθώς όσο περισσότερο αυξάνεται ο τζίρος, τόσο πιο εύκολο είναι να μπουν μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια που δεν θα φοβούνται τον εγκλωβισμό. Επενδυτική βαθμίδα Η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει αρχίσει και καρπώνεται τα οφέλη από την επενδυτική βαθμίδα, βγαίνοντας από ένα τούνελ απαξίωσης και μιζέριας που κράτησε 13 χρόνια. Έτσι, έχοντας πλέον την επενδυτική βαθμίδα, όλα τα ανωτέρω μεγάλα επενδυτικά σχήματα μπορούν να δραστηριοποιηθούν στο Χ.Α., ενώ δεν μπορούσαν όταν το ελληνικό αξιόχρεο ήταν στην κατηγορία junk.

Το investment grade το οποίο έχει πάρει η χώρα, αλλά όχι το Χρηματιστήριο Αθηνών, επιτρέπει σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό επενδυτών να επενδύσει στα ελληνικά assets, κάτι που φάνηκε άλλωστε τόσο από τα placements όσο και από την υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων. Τούτο έχει να κάνει με το ότι στις ανεπτυγμένες αγορές το υπό διαχείριση ενεργητικό αγγίζει τα 52 τρισ. δολάρια, έναντι μόλις 6,3 τρισ. δολαρίων στις αναδυόμενες αγορές. Να σημειωθεί ότι τα passive funds επενδύουν περίπου 88% στις ανεπτυγμένες και μόνο 12% στις αναπτυσσόμενες.

Ρότα για ανεπτυγμένες

Σημειώνεται ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών λαμβάνει αξιολογήσεις από τρεις οίκους, τον MSCI, τον οίκο FTSE και τον οίκο αξιολόγησης S&P. Πρακτικά αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την Optima Bank, ότι ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα μπορούσε να φτάσει μέχρι τα 400 εκατ. ευρώ την ημέρα έως το 2026 και 300 εκατ. ευρώ το 2025. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η διοίκηση της ΕΧΑΕ σε επαφές της με αναλυτές και θεσμικούς επενδυτές, το ελληνικό Χρηματιστήριο θα εισέλθει σε λίστα παρακολούθησης από τον οίκο MSCI στα μέσα του 2024 και θα αναβαθμιστεί σε ανεπτυγμένη αγορά στα τέλη του 2025.

Την ίδια χρονιά, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΧΑΕ, τον ερχόμενο Μάρτιο ή τον Σεπτέμβριο του 2024 το Χρηματιστήριο Αθηνών θα μπορούσε να μπει σε watch list και από τον οίκο FTSE. Σημειώνεται ότι η αναβάθμιση στις ώριμες αγορές από τον οίκο MSCI περνά μέσα από δύο βασικά κριτήρια-προαπαιτούμενα, όπως είναι το credit rating της χώρας, δηλαδή η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και το κρίσιμο στοιχείο της ελεύθερης διασποράς, του free float market cap, όπου η ελληνική αγορά υστερεί ακόμη σημαντικά.

Οι επαφές με στελέχη των οίκων FTSE Russell αλλά και MSCI συνεχίζονται, ενώ, όπως έχουν τονίσει πηγές από την ΕΧΑΕ, γίνονται όλες οι προσαρμογές που απαιτούνται, όμως δεν είναι αρκετές για να μας αναβαθμίσουν σήμερα. Σημειώνεται ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι η μοναδική αγορά που έχει υποβαθμιστεί από τις ανεπτυγμένες στις αναδυόμενες και παραμένει σε αυτή την κατηγορία από το καλοκαίρι του 2013.

Ταυτόχρονα, βελτιώνεται το σύστημα δανεισμού τίτλων, μέσω δημιουργίας υβριδικού συστήματος διαχείρισης κινδύνου και διμερούς δανεισμού τίτλων, αναβαθμίζεται και η αγορά παραγώγων, μέσω έξι νέων stock futures, ενώ δημιουργείται και δείκτης παραγώγων, σε συνεργασία με τον οίκο MSCI. Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, με το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο μειώθηκε στο μισό ο φόρος επί των συναλλαγών, στοιχείο που αναμένεται να διευκολύνει περαιτέρω τη ρευστότητα στην αγορά.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: