Ποιες είναι οι «λεοπαρδάλεις του χιονιού» που μπορούν να αλλάξουν δραματικά τον κόσμο
23 January 2024
Κ. Μητσοτάκης: Ματαιώνεται το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ
23 January 2024

Χρηματιστήριο: «Αναγνωριστικές» κινήσεις πέριξ των υψηλών 10ετίας

Αναγνωριστικές κινήσεις πέριξ των υψηλών 10ετίας πραγματοποιεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να διατηρούν οριακό προβάδισμα έναντι των πωλητών, οι οποίοι δεν εγκαταλείπουν τις προσπάθειες ήπιας κατοχύρωσης των τελευταίων κερδών.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σταθερά άνω των 1.350 μονάδων και στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013, με τον επόμενο στόχο να συναντάται στις 1.369 μονάδες, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Σήμερα, πάντως, το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στο Λονδίνο, όπου η διοίκηση της ΔΕΗ θα παρουσιάσει το 4ετές στρατηγικό πλάνο, αλλά και τους νέους, αναβαθμισμένους στόχους για την ετήσια κερδοφορία, μετά την ενσωμάτωση των Enel Romania και Κωτσόβολος.

Την ίδια στιγμή, η τάση στο εξωτερικό εξακολουθεί να παρέχει στηρίγματα, καθώς -παρά τη σημερινή στασιμότητα- το κλίμα είναι εμφανώς βελτιωμένο, κάτι το οποίο αποτυπώνεται στα ιστορικά ρεκόρ των Dow Jones και S&P 500.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, στην 16η συνεδρίαση του 2024, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή άνοδο κατά 0,23% και διαμορφώνεται στις 1.354,66 μονάδες, κερδίζοντας τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.351,56 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 1.351,44 έως 1.354,66 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 7,5 εκατ. ευρώ.

Σε υψηλά επίπεδα οι εισηγμένες

Το ενδιαφέρον για το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει «ζωντανό», με πολλές από τις ελληνικές εισηγμένες να βρίσκονται είτε σε ιστορικά υψηλά, είτε σε πολυετή υψηλή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η Mytilineos ξεπέρασε τα 39 ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Intralot σημείωσε νέο υψηλό 6ετίας, η Eurobank επέστρεψε στα επίπεδα του 2015, η Motor Oil πλησίασε το ρεκόρ των 25,7 ευρώ, η Πειραιώς προσέγγισε τα υψηλά 3ετίας κ.α.

Από τις αρχές του έτους, στο σύνολό του, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 4,5%, απέχοντας ελάχιστα από τα υψηλά 10ετίας των 1.353 μονάδων. Μάλιστα, ενδεχόμενη υπέρβαση αυτών των επιπέδων προλειαίνει το έδαφος για τις επόμενες αντιστάσεις των 1.369 μονάδων (υψηλό από το 2011).

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ουδείς μπορεί να αποκλείσει και το ενδεχόμενο μιας νέας διορθωτικής κίνησης, η οποία θα δώσει την ευκαιρία στους επενδυτές να κατοχυρώσουν τα πρόσφατα κέρδη και να αφομοιώσουν τα κεκτημένα.

Στο μεταξύ, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται σήμερα στο Λονδίνο, όπου το μεσημέρι η διοίκηση της ΔΕΗ θα παρουσιάσει το νέο στρατηγικό πλάνο της επόμενης 4ετίας. Στο πλαίσιο της Capital Market Day, o διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Στάσσης, θα κάνει γνωστό το σχέδιο της Επιχείρησης για την ενσωμάτωση της Enel Romania και της Κωτσόβολος, δημιουργώντας μια πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία, η οποία θα δραστηριοποιείται σε οτιδήποτε αφορά την ενέργεια.

Οι αναλυτές περιμένουν να ακούσουν τις νέες εκτιμήσεις για την μελλοντική κερδοφορία, προκειμένου και οι ίδιοι να αναπροσαρμόσουν τις τιμές – στόχους για τη μετοχή. Σήμερα, η αξία της ΔΕΗ ανέρχεται σε 4,6 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει 12,2 ευρώ/μετοχή (κοντά στα πρόσφατα υψηλά 10ετίας των 12,3 ευρώ).

Πέραν της ΔΕΗ, βέβαια, το βλέμμα των επενδυτών εστιάζει και στη Mytilineos, η οποία την Πέμπτη θα παρουσιάσει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν εκτόξευση των EBITDA στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ.

Σε γενικές γραμμές, η τρέχουσα εβδομάδα είναι «γεμάτη» από εξελίξεις. Χθες, για παράδειγμα, η Εθνική Τράπεζα βγήκε στις αγορές με ομόλογο υψηλής εξασφάλισης και άντλησε 600 εκατ. ευρώ με απόδοση 4,5%. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται και η έξοδος του δημοσίου, με στόχο πιθανώς την άντληση 2,5 δισ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, μην ξεχνάμε ότι την Πέμπτη ξεκινά και το ελληνικό επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan, ενώ την Παρασκευή ο γερμανικός οίκος SCOPE θα δημοσιεύσει το report για την ελληνική αξιολόγηση -το πρώτο για το 2024.

Σταθεροποιητικά στο εξωτερικό

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 472 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν ξεπερνούν το +/- 0,20%. Μικρές μεταβολές παρατηρούνται και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου τα futures της Wall Street «δείχνουν» μια σταθεροποιητική εκκίνηση, μετά τα χθεσινά ιστορικά υψηλά.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σταθεροποιείται στα επίπεδα των 80 δολαρίων. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,37% και τα 80,3 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,35% και τα 75,0 δολάρια/βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +0,48% και τα 2.032 δολάρια/ουγγιά.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: