Μακελειό στη Γλυφάδα: Κοινή δήλωση Σπύρου και Δέσποινας Καρνέση – «Σεβαστείτε το πένθος μας»
15 February 2024
Για το πρώτο βήμα πρόκρισης κόντρα στην Φερεντσβάρος ο Ολυμπιακός
15 February 2024

Χρηματιστήριο: Προς νέα υψηλά 13ετίας – Συνεχίζεται το ράλι στην Coca Cola

Προς νέες «κορυφές» οδεύει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να παραμένουν στο «τιμόνι» της αγοράς, λαμβάνοντας ώθηση από το βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό.

Στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχουν και τα ευοίωνα εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία προλειαίνουν το έδαφος για «γενναιόδωρα» μερίσματα προς τους μετόχους. Κι αυτό, εύλογα, βελτιώνει τις αποτιμήσεις στο ταμπλό.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά επιχειρεί να υπερβεί τις 1.410 μονάδες και να βρεθεί σε νέο υψηλό 13ετίας, μετρώντας κέρδη άνω του 8,6% από τις αρχές του έτους.

Πιο συγκεκριμένα, στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αύξηση κατά 0,42% και διαμορφώνεται στις 1.411,17 μονάδες, κερδίζοντας 5,5 μονάδες σε σχέση με το κλεισίμο της Τετάρτης (1.405,38 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (1.410,03 έως 1.414,76 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 9,5 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, η Coca – Cola συνεχίζει το ράλι και υπερβαίνει τα 28,5 ευρώ, με τη ΔΕΗ και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών να έπονται στο +1%. Στο «μέτωπο» των τραπεζών, η Πειραιώς ξεχωρίζει ελαφρώς στα 3,95 ευρώ.

Αναζητά νέες… κορυφές

To Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει έτοιμο να αναζητήσει νέες… κορυφές, με τους αγοραστές να λαμβάνουν ώθηση από το βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό, αλλά κι από τα θετικά εταιρικά μεγέθη του 2023.

Το αποτέλεσμα είναι η συνολική μεταβολή του Γενικού Δείκτη από τις αρχές του έτους να ανέρχεται πλέον στο άκρως ικανοποιητικό +8,6%, αποτελώντας μία από τις καλύτερες αποδόσεις παγκοσμίως.

Τα εταιρικά αποτελέσματα, όπως προαναφέρθηκε, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επιστροφή των αγοραστών, καθώς οι προσδοκίες για τα φετινά μερίσματα είναι αρκετά υψηλές.

Η Coca – Cola, για παράδειγμα, μετά τα ικανοποιητικά μεγέθη της προηγούμενης χρήσης, ανακοίνωσε μέρισμα 0,93 ευρώ/μετοχή. Από την πλευρά της, η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε κέρδη σχεδόν 800 εκατ. ευρώ για το 2023, ενώ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα 3ετία. Μην ξεχνάμε ότι για την τράπεζα έπεται η κρίσιμη διαδικασία της αποεπένδυσης του ΤΧΣ, η οποία αναμένεται για τις αρχές Μαρτίου.

Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν τα οικονομικά αποτελέσματα και των υπόλοιπων «μεγάλων» της αγοράς, με τις προσδοκίες να είναι ιδιαίτερα αυξημένες, χάρη στην πολύ καλή εικόνα του 9μηνου.

Από εκεί και πέρα, το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο και στις επικείμενες εκδόσεις, με την Intralot να προχωρά στην έκδοση εταιρικού ομολόγου, ύψους 130 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία θα «τρέξει» από τις 21 έως τις 23 Φεβρουαρίου.

Θα ακολουθήσει, όπως προαναφέρθηκε, η διάθεση των μετοχών του ΤΧΣ στην Πειραιώς, ενώ μην ξεχνάμε και τις δρομολογημένες εισαγωγές των Lamda Malls – Naval Properties στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ανοδικά η Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,64% και τις 488 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,77%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,42%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,83% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,85%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν ένα θετικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί εν μέσω του αυξημένου αμερικανικού αποθέματος. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο -0,37% και τα 81,30 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο -0,48% και τα 76,2 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,12% και τα 2.006 δολάρια/ουγγιά.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: