Στον δρόμο της συσσώρευσης συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, αφομοιώνοντας τα κεκτημένα του πρώτου διμήνου (9%).
Είναι σαφές ότι η αγορά περιμένει την επικείμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Πειραιώς, η οποία εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα ξεκινήσει στις 4 Μαρτίου και η οποία θα σηματοδοτήσει την πλήρη επιστροφή της τράπεζας στα χέρια των ιδιωτών.
Σήμερα, το δημόσιο διατηρεί το 27% των μετοχών. Εντός των επόμενων ωρών θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το ακριβές ποσοστό διάθεσης, όπως και για την τιμή του placement, αλλά και για την κατανομή μεταξύ ξένων και Ελλήνων.
Σε κάθε περίπτωση, το εγχείρημα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες μαζεύουν ρευστότητα, προκειμένου να συμμετάσχουν στην αποεπένδυση. Γι’ αυτό τον λόγο, εξάλλου, από τις αρχές της εβδομάδας το Χρηματιστήριο χαρακτηρίζεται από… μπόλικη υποτονικότητα.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη αύξηση κατά 0,03% και διαμορφώνεται στις 1.412,24 μονάδες, κερδίζοντας λιγότερο από μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.411,98 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 1.410,72 έως 1.415,11 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 5 εκατ. ευρώ.
Στο ταμπλό, τώρα, η εν μέρει επιβεβαίωση των σεναρίων για την ACS παρέχει σημαντική ώθηση στην Quest, η οποία εκτοξεύεται στο +4,5% και τα 5,7 ευρώ. Κέρδη άνω του 1% εμφανίζει και η Ελλάκτωρ. Από εκεί και πέρα, οι τράπεζες σημειώνουν μικρές απώλειες, με την Πειραιώς να σταθεροποιείται στην περιοχή των 3,8 ευρώ.
Χρηματιστήριο: Επτά μετοχές που ξεχώρισαν μέσα στον Φεβρουάριο
Παρά τη στασιμότητα των τελευταίων ημερών, ο Γενικός Δείκτης «αντέχει» στα υψηλά των τελευταίων 13 ετών, μην απομακρυνόμενος από τις «κορυφές» των 1.424 μονάδων.
Ταυτόχρονα, διατηρεί την απόσταση ασφαλείας από τις στηρίξεις των 1.380 μονάδων, οι οποίες συνιστούν τον πήχη για την αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης.
Από τις αρχές του έτους, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης εμφανίζει συνολική μεταβολή της τάξης του 9%, ενώ ο Φεβρουάριος, ο οποίος ολοκληρώνεται αύριο (29/2), ετοιμάζεται να μας αποχαιρετήσει με κέρδη της τάξης του 3% έως 4%, αποτελώντας τον 4ο συνεχόμενο ανοδικό μήνα.
Σίγουρα, αυτή η ανθεκτικότητα σχετίζεται αφενός με το θετικό κλίμα στο εξωτερικό, αφετέρου με το συνεχές rotation και τα επιλεκτικά στηρίγματα, τα οποία απορρέουν από τα εταιρικά αποτελέσματα και τις φήμες για νέα deals.
Υπενθυμίζεται ότι για σήμερα (28/2) είναι προγραμματισμένη η δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών μεγεθών των Ideal και Lavipharm. Την Πέμπτη ακολουθεί η Helleniq Energy και η Entersoft.
Την ίδια στιγμή, η αγορά έχει κατακλυστεί από νέες φήμες για πιθανά deals, αναγκάζοντας τις εμπλεκόμενες εισηγμένες να εκδώσουν ανακοίνωση. Ο λόγος για την Quest, η οποία παραδέχθηκε ότι έχει δεχθεί πρόταση για τη θυγατρική ACS, αλλά και για την Entersoft, η οποία πήρε αποστάσεις από τα σενάρια πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου.
Σήμερα, στο μεταξύ, εισάγεται το νέο ομόλογο της Intralot, ύψους 130 εκατ. ευρώ και απόδοσης 6%. Πρόκειται για το 22ο εταιρικό ομόλογο, το οποίο θα διαπραγματεύεται εφεξής στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στις 495 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν ξεπερνούν το +/- 0,40%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones χάνουν περίπου 100 μονάδες, εν αναμονή των νέων στοιχείων για τον αμερικανικό πληθωρισμό.
Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου αναδιπλώνεται προς χαμηλότερα επίπεδα, εν μέσω των συζητήσεων για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο -0,74% και τα 83 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο -0,77% και τα 78,2 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο -0,33% και τα 2.037 δολάρια/ουγγιά.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)