Σύλληψη 20χρονου για απόπειρα ανθρωποκτονίας στις αρχές Φεβρουαρίου
5 March 2024
Παράταση προθεσμιών για την ανάπλαση του Παυσιλύπου θα ζητήσει ο Δήμος Καρδίτσας, αλλιώς "αντίο" 8 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση!
6 March 2024

Χρηματιστήριο: Το «μπαμ» στις μετοχές πληροφορικής και τεχνολογίας

Με ακόμη ένα deal «άνοιξε» η τρέχουσα εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η Entersoft ανακοίνωσε τη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας για την πώληση του 53% στην Olympia Group (από κοινού με ένα ξένο fund) στην τιμή των 8 ευρώ.

Αυτό το αντίτιμο αποτιμά την εισηγμένη στα 240 εκατ. ευρώ, με τους επενδυτές να σπεύδουν να γεφυρώσουν άμεσα το όποιο discount στο ταμπλό.

Κάπως έτσι, η επόμενη ημέρα της εξαγοράς βρίσκει τη μετοχή της Entersoft με ένα ράλι άνω του 25% σε επίπεδο 2024 και άνω του 100% σε επίπεδο 12μήνου, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται πλέον με δείκτη κερδοφορίας P/E στο 31x και δείκτη λογιστικής αξίας P/BV στο 10x –αρκετά άνω του μέσου όρου της υπόλοιπης αγοράς.

Εύλογα, λοιπόν, το νέο deal μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «χρυσό», με την υψηλή αποτίμηση της Entersoft να δίνει έξτρα ώθηση στο σύνολο του κλάδου πληροφορικής και τεχνολογίας στη Λεωφόρο Αθηνών.

Το «ακριβό» ράλι σε Epsilon, Profile

Στη χθεσινή συνεδρίαση, για παράδειγμα, η Epsilon έκλεισε στο +2,5% και τα 10,5 ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική μεταβολή από τις αρχές του έτους στα επίπεδα του 10%, με την κεφαλαιοποίηση να αγγίζει τα 570 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τους δείκτες P/E και P/BV κυμαίνονται επίσης στο 31x και στο 10x, αντίστοιχα.

Μεγάλο ράλι κατέγραψε και η μετοχή της Profile, η οποία «πέταξε» στο +6,2% και τα 4,6 ευρώ, ενισχύοντας τη χρηματιστηριακή της αξία άνω των 110 εκατ. ευρώ. Τα σωρευτικά κέρδη μέσα στο 2024, δε, πλησιάζουν πλέον το +9%, με τους δείκτες P/E και P/BV να ανέρχονται στο 29x και στο 3,8x, αντίστοιχα.

Αυτό σημαίνει ότι και οι τρεις (Entersoft-Epsilon-Profile) διαπραγματεύονται σχεδόν στα ίδια υψηλά επίπεδα, με βάση τους δείκτες αποτίμησης. Βέβαια, ας σημειωθεί ότι οι εταιρείες πληροφορικής συνηθίζεται να εμφανίζουν «αλμυρή» αξία, χάρη στις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου.

Η πιο… γήινες

Πέραν της παραπάνω… τριάδας, ώθηση από το deal έλαβε και η μετοχή της Quest Συμμετοχών, η οποία χθες ενισχύθηκε άνω του 1,5%, βελτιώνοντας το πρόσημο του 2024 στο +2,7% και την κεφαλαιοποίηση στα 618 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι δείκτες P/E και P/BV κινούνται σε πιο γήινα επίπεδα, μην υπερβαίνοντας το 15x και το 2,5x, αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται ότι η εισηγμένη την περασμένη εβδομάδα απασχόλησε την επενδυτική κοινότητα, εν μέσω των σεναρίων περί κρούσης για τη θυγατρική ACS.

Οι ραγδαίες εταιρικές εξελίξεις στον κλάδο, σε συνδυασμό με την παγκόσμια φρενίτιδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη, συνιστούν κινητήριο μοχλό και για τις μικρότερες εταιρείες πληροφορικής, ορισμένες εκ των οποίων εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με discount.

Ενδεικτικά, στη χθεσινή συνεδρίαση η ΙΛΥΔΑ (P/BV 1,7x) «πέταξε» στο +9%, η CPI (P/BV 2,1x) ενισχύθηκε κατά 1%, η Space Hellas (P/BV 1,7x) διευρύνθηκε κατά σχεδόν 2%, ενώ στην Εναλλακτική Αγορά η Real Consulting ενισχύθηκε άνω του 7% και η Performance Technologies τερμάτισε στο +0,7%.

Οι μεταβολές των εταιρειών πληροφορικής και τεχνολογίας από τις αρχές του 2024

· Q&R +46%

· Real Consulting +40%

· Entersoft +25%

· Performance Technologies +15%

· Epsilon +10%

· Profile +9%

· Ίλυδα +9%

· Space Hellas +5%

· Quest +2%

· CPI 0%

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: