«…Άλλη μία Κυριακή των Βαΐων, άλλο ένα ανοιξιάτικο βράδυ…»
9 April 2023
Φεστιβάλ Αθηνών 2023: Τι θα δούμε φέτος στο Ηρώδειο
9 April 2023

Χρ. Σταϊκούρας: Απολύτως εφικτή η επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023

Η ελληνική οικονομία κάλυψε «απόσταση» περίπου 3,4 δισ. ευρώ πέρυσι, καθώς το πρωτογενές έλλειμμα για το 2022 από την πρόβλεψη για 1,6% του ΑΕΠ (στον προϋπολογισμό) μηδενίστηκε, όπως αναφέρει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μάλιστα, η όποια «απόσταση» μπορεί να μεγεθυνθεί περαιτέρω, εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για οριακό πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2022.

Για την ανατροπή στο πρωτογενές αποτέλεσμα του 2022, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι «το καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα σε σχέση με τις έως πρότινος εκτιμήσεις οφείλεται, κυρίως, στην υψηλότερη ανάπτυξη», προσθέτοντας πως «αυτό βοηθά την οικονομία και την κοινωνία».

Οι πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ κάνουν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 5,9% (από 5,6% που ήταν ο τελευταίος στόχος). Η εξέλιξη αυτή έφερε την ουσιαστική υπέρβαση των στόχων για τα έσοδα, ενώ ταυτόχρονα το ΑΕΠ είχε εκτιμηθεί για το 2022 στα 187,278 δισ. ευρώ, αλλά οι πρώτες μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ “δείχνουν” 208 δισ. ευρώ, επηρεάζοντας και τον λόγο του ελλείμματος προς το ΑΕΠ.

Όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, «ένας από τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, από την αρχή της θητείας της, ήταν η εφαρμογή μιας συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής. Πολιτική που, εξαιτίας των αλλεπάλληλων εξωγενών κρίσεων, χρειάστηκε να συνδυαστεί με τη γενναία και αποτελεσματική στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας έναντι των επιπτώσεων των κρίσεων. Έχοντας πετύχει να προσφέρουμε τη στήριξη αυτή, δώσαμε έμφαση στη σταθεροποίηση και τη σταδιακή βελτίωση των δημοσίων οικονομικών».

«Και τα καταφέραμε. Η Ελλάδα κατέγραψε το 2022 τη μεγαλύτερη πανευρωπαϊκά δημοσιονομική βελτίωση, μηδενίζοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ήταν από τα πιο γενναιόδωρα στην Ευρώπη. Πρόκειται για ακόμη μία απτή απόδειξη της υψηλής ανθεκτικότητας, της σημαντικής προόδου και της ισχυρής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, που κατακτήθηκαν χάρη στη σκληρή, μεθοδική προσπάθεια όλων μας-πολιτών και πολιτείας» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι απολύτως εφικτή η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023. Όπως ανέφερε, «η ελληνική οικονομία μεγεθύνεται, πλέον, με έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς στην Ευρώπη. Έρχεται δε, να προστεθεί στη δραστική υποχώρηση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ κατά 45 ποσοστιαίες μονάδες την τριετία. Επίδοση που, επίσης, οφείλεται, κυρίως, στην ανάπτυξη και αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της ευρωζώνης. Τα παραπάνω, μαζί με το χτίσιμο ισχυρών ταμειακών διαθεσίμων και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας- με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών- καθώς και την επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, την πρόωρη εξόφληση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, καθιστούν απολύτως εφικτή την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: