Απειλητική επιστολή με σφαίρα στο γραφείο του Κ. Μπακογιάννη
3 March 2023
Αύξηση δασικών πυρκαγιών: Πώς μπορούν να μετατραπούν σε «ωρολογιακή βόμβα» για την υπερθέρμανση του πλανήτη
3 March 2023

Χωρίς τη συμμετοχή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας ο Φορέας Τουρισμού

Σημαντική είναι η καθυστέρηση των διαδικασιών υλοποίησης του Φορέα Τουρισμού που φιλοδοξεί να αναλάβει ένα συντονιστικό ρόλο στην ανάδειξη και προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας.

Αν και συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την αρχική παρουσίαση του εγχειρήματος σε εκδήλωση του ΕΒΕ Καρδίτσας που είχε και την πρωτοβουλία για τη σύσταση του νέου φορέα και ενώ είχε προαναγγελθεί κατά τη διάρκεια της Thessaly EXPO 2022 η παρουσίασή του εντός του Οκτωβρίου, οι σχετικές διαδικασίες αποδείχθηκαν περιπλοκότερες του αναμενομένου, όπως προέκυψε και από τη σχετική συζήτηση του θέματος στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΒΕ.

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση από τον επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Επιχειρηματικής Κίνησης Καρδίτσας» κ. Γ. Κατσίκη, ο οποίος ζήτησε ενημέρωση για την πορεία του εγχειρήματος με τον Γενικό Δ/ντη της ΑΝ.ΚΑ – υπό την «ομπρέλα» της πορείας θα λειτουργήσει ο νέος φορέας – κ. Ευαγ. Σακελλαρίου να ανταποκρίνεται στη σχετική πρόσκληση του ΔΣ να παραβρεθεί στη συνεδρίαση, για να ενημερώσει το σώμα σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι σχετικές διαδικασίες.

.Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο επικεφαλής της ΑΝΚΑ, δύο ήταν τα σημαντικότερα προβλήματα που προέκυψαν στην τελική ευθεία των διαδικασιών σύστασης του φορέα με τη συμμετοχή της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, των έξι Δήμων, του Επιμελητηρίου, της ΑΝ.ΚΑ και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας:

-Η εμπλοκή στη συμμετοχή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας: Το συνεταιριστικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της περιοχής μας υπάγεται στον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδας και η συμμετοχή του σε μια προγραμματική σύμβαση αυτής της μορφής απαιτεί την έγκρισή της από 4 συναρμόδιους υπουργούς, κάτι που εκτιμάται πρακτικά αδύνατο. «Αυτό σημαίνει ότι φεύγει από την ομάδα ένας σημαντικός φορέας, μειώνεται ο προϋπολογισμός κατά 60.000 ευρώ την τριετία με ό,τι αυτό συνεπάγεται» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σακελλαρίου

-Ο προσυμβατικός έλεγχος της προγραμματικής σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο: Όπως προέκυψε στην πορεία της διαδικασίας, από τη στιγμή που το ύψος της προγραμματικής σύμβασης ξεπερνά τις 300.000 ευρώ απαιτείται μετά τη λήψη όλων των αποφάσεων από τους φορείς που θα συμμετάσχουν ο έλεγχός της από το Ελεγκτικό Συνέδριο, κάτι που σημαίνει ότι το προσχέδιο της σύμβασης θα πρέπει να είναι «αψεγάδιαστο», ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό νομικό κενό που θα προκαλέσει εμπλοκή στο εγχείρημα.

Νέος κύκλος αποφάσεων και εγκρίσεων

Με βάση τα παραπάνω το αρχικό σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης υπέστη τροποποιήσεις κατόπιν σχετικών ερωτημάτων προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας, από τον έλεγχο της οποίας θα περάσουν όλες οι αποφάσεις των ΔΣ των φορέων -πλην του ΕΒΕ και της Ι.Μ.Θ.Φ. – που συμμετέχουν στο σχήμα και είναι πλέον έτοιμο, όπως ανέφερε ο κ. Σακελλαρίου, για να αποσταλεί στους συμμετέχοντες προς έγκριση, αφού προηγουμένως γίνει και μια νέα επαφή με την Ι.Μ.Θ.Φ., κυρίως για να οριστικοποιηθεί το ύψος της οικονομικής της συμμετοχής και ο προϋπολογισμός του φορέα

Απαιτείται δηλαδή ένας νέος κύκλος αποφάσεων των ΔΣ και η έγκρισή τους από την Αποκεντρωμένη για να ακολουθήσει ο έλεγχος της προγραμματικής σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο πριν την τελική υπογραφή της από τους εκπροσώπους των φορέων κάτι που χρονικά μεταφράζεται σε αρκετούς μήνες ακόμη, έως ότου ο Φορέας Τουρισμού ενεργοποιηθεί.

Η επόμενη μέρα

Όπως προαναφέρθηκε ο Φορέας Τουρισμού θα λειτουργεί υπό την ομπρέλα της ΑΝ.ΚΑ και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από μια 10μελή Επιτροπή Παρακολούθησης, στην οποία θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των 10 συμπραττόντων φορέων με την ΑΝ.ΚΑ να είναι το εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων που θα λαμβάνονται. Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης και για τη λειτουργία του φορέα αναμένεται επίσης και η πρόσληψη – πάλι μέσω ΑΝΚΑ- κάποιου συνεργάτη.

Κωστής Κριτσιάνης

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%82-%CE%BF-%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: