Wall Street: Νέο ιστορικό ρεκόρ για Dow και S&P 500
24 February 2024
Γιατί μας νοιάζει η Γερμανία
24 February 2024

Ψηλώνουν τα ενοίκια χώρων logistics

Σε ανοδική τροχιά συνεχίζουν να βρίσκονται τα μισθώματα σε χώρους logistics, συνέπεια της έλλειψης σύγχρονου αποθέματος.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία καταγραφή της  Cushman & Wakefield Proprius το τελευταίο τρίμηνο του 2023 το μέσο μηναίο ενοίκιο διαμορφώθηκε στα 5,25 ευρώ/τ.μ., έναντι 5 ευρώ/τ.μ. το 2022. Το ίδιο χρονικό διάστημα οι επενδύσεις σε logistics ήταν της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ αυξημένες 20% έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2022 και του τρίτου τριμήνου του 2023.

Οι αποδόσεις (yields) κινούνται στην περιοχή του 7% για τα ποιοτικά – σύγχρονα (prime) ακίνητα (όσο περίπου και το 2022), με πρόβλεψη για πτωτική πορεία.

Στις αξιοσημείωτες συναλλαγές σύμφωνα πάντα με την συμβουλευτική περί τα ακίνητα εταιρεία, C&W Proprius, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η απόκτηση αποθηκών 17.060 τ.μ. στη Μάνδρα Αττικής από την Trastor ΑΕΕΑΠ (με μισθωτή την Goldair Cargo) έναντι 7 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, η αλυσίδα Σκλαβενίτης εξαγόρασε την βιομηχανική έκταση 53.000 τ.μ. της πρώην Pitsos στην περιοχή του Ρέντη, προηγουμένως ιδιοκτησία της BSH Hellas. Η Goldair απέκτησε αποθήκες επιφάνειας 14.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο, επένδυση 13 εκατ. ευρώ, και η Samson Logistics αποθήκες 3.000 τ.μ. στην περιοχή Σίνδου της Θεσσαλονίκης.

Στην αντίστοιχη καταγραφή – μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας που αφορά στα καταστήματα μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι η οδός Ερμού παραμένει ο ακριβότερος εμπορικός δρόμος της χώρας, με το μέσο μηναίο μίσθωμα στα 290 ευρώ/τ.μ.  και την απόδοση στο 5,25%. Την ίδια στιγμή στη Γλυφάδα τα ενοίκια διαμορφώνονται στα 150 ευρώ ανά τ.μ./μήνα και στην Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη στα 145 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως.

Οι επενδύσεις σε καταστήματα το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους ήταν αυξημένες εξαιτίας της πώλησης του Smart Park από την Ελλάκτωρ (Reds) στην Trade Estates ΑΕΕΑΠ έναντι 110 εκατ. ευρώ. Επίσης, η Εθνική Τράπεζα απέκτησε χαρτοφυλάκιο καταστημάτων από την Prodea Investments ΑΕΕΑΠ (με ακίνητα που χρησιμοποιούσε ήδη η τράπεζα).

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: