Έπαιξε με τη φωτιά και κάηκε ο Ολυμπιακός στα Γιάννενα
22 December 2022
Μετρό Θεσσαλονίκης: Το ΣτΕ δικαιώνει το Υπουργείο Πολιτισμού για τον Σταθμό Βενιζέλου
22 December 2022

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Σοφάδων για το 2023

Τον προϋπολογισμό του Δήμου Σοφάδων για το 2023 ο οποίος ανέρχεται  στο ύψος των 21.639.176,11 ευρώ ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη χθεσινοβραδινή (20/12) του συνεδρίαση.

Μάλιστα η απόφαση ήταν τυπικά ομόφωνη, αφού σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, «η συζήτηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού διεξάγεται επί της εισήγησης της οικονομικής επιτροπής και επί των εναλλακτικών προτάσεων των παρατάξεων που τυχόν υποβλήθηκαν» και ως εκ τούτου, από τη στιγμή που δεν κατατέθηκε κάποιο άλλο σχέδιο προϋπολογισμού προς ψήφιση, τα «όχι» των Δημοτικών Συμβούλων των παρατάξεων της μειοψηφίας και των ανεξάρτητων κ.κ. Δ. Κατσή, Β. Αγγελόπουλου και Β. Αλεξόπουλου δεν καταγράφονται ως αρνητικοί ψήφοι.

Ο Δήμαρχος κ. Αθ. Σκάρλος εισηγητικά, αλλά και στο κλείσιμο της συζήτησης χαρακτήρισε κορυφαία διαδικασία τη συζήτηση του προϋπολογισμού, για τη σύνταξη του οποίου ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Οικονομική Υπηρεσία και τόνισε ότι είναι ένας προϋπολογισμός υπερ των δημοτών που έχει ως στόχο τον άνθρωπο, καθώς ισοσκελίστηκε με πολύ κόπο και με γνώμονα να μην επιβαρυνθούν ούτε κατ’ ελάχιστον οι πολίτες με αυξήσεις τελών αλλά και ταυτόχρονα ρεαλιστικός αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους διαθέσιμους πόρους. Αιτιολόγησε δε την όποια καθυστέρηση υπήρξε για τη συζήτηση του θέματος στην ανάγκη να προηγηθούν οι συνεδριάσεις για τον απολογισμό- ισολογισμό και για το πρόγραμμα Τεχνικών Έργων, αλλά και στην όλη προσπάθεια σύνταξή του χωρίς αύξηση τελών.

Την αναλυτική παρουσίαση του προϋπολογισμού έκανε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Θεοδ. Χασιαλής δίνοντας στοιχεία και αριθμούς για τους διάφορους κωδικούς, σημαντικότερο εκ των οποίων είναι το μεγάλο ύψος των ανείσπρακτων οφειλών προς το Δήμο – όπως συμβαίνει και σε άλλους δήμους- οι οποίες ανέρχονται σε 3.994.818 ευρώ με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού ότι 2.750.000 ευρώ δεν αναμένεται να εισπραχθούν ούτε το 2023.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Μπ. Παπαδόπουλος έθεσε στο στάδιο των ερωτήσεων, αλλά και κατά την τοποθέτησή του έθεσε αρκετά ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, καθώς όπως ανέφερε δεν προηγήθηκε η σύγκλιση της Επιτροπής Διαβούλευσης, ούτε τηρήθηκε η υποχρέωση να έρθει προς συζήτηση μέχρι τις 15/11 ή την πρώτη Κυριακή μετά την παρέλευση της προθεσμίας όπως προβλέπει η νομοθεσία. Σοβαρό ζήτημα που απονομιμοποιεί, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο την ψήφιση του προϋπολογισμού αποτελεί και η σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις των ν. 4623/2019 και 4625/2019 με τις οποίες θεσπίσθηκαν αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης των δύο βασικών Επιτροπών των δήμων, προκειμένου στα όργανα αυτά να υπάρχει πλειοψηφία της παράταξης του δημάρχου. Επισημαίνοντας επίσης την απουσία των 2/3 των Προέδρων ως ένδειξη απογοήτευσης αλλά και εκφράζοντας την άποψη ότι και σ’ αυτό τον προϋπολογισμό εγγράφονται έργα για να γίνουν προμήθειες και προμήθειες για να γίνουν έργα με αποτέλεσμα να χάνεται ο έλεγχος δηλώνοντας ότι τον καταψηφίζει.

Για έναν προϋπολογισμό που ακολουθεί πιστά τις κατευθύνσεις της κεντρικής εξουσίας για να πετύχει το στόχο του ισοσκελισμού, αλλά αφήνει τις ανάγκες του λαού και της κοινωνίας στο περιθώριο έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Ηλ. Στουρνάρας

Για απουσία οράματος, αλλά και νοικοκυροσύνης έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο κ. Γ. Αγγελόπουλος. Την άποψη ότι  πολλές απουσίες Προέδρων μπορεί να μην οφείλονται σε απογοήτευση αλλά σε αδιαφορία εξέφρασε στην τοποθέτησή του και ο κ. Π. Ραγιάς ο οποίος επέκρινε και την μειοψηφία για την απουσία της στη συζήτηση του σχεδίου προϋπολογισμού στην Οικονομική Επιτροπή

Κωστής Κριτσιάνης

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8B%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%AC%CE%B4%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-2023

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: