Η δράση του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθροσταυρίτισσας Αδελφής στο έπος του ’40
27 October 2021
«Κάθε μέρα προσπαθούσα να τον πείσω να εμβολιαστεί» – Σε απόγνωση η σύζυγος αρνητή που άφησε τρία παιδιά ορφανά
28 October 2021

Ύψωμα 731-Η ανθρωπότητα χρωστά ευγνωμοσύνη στους Θεσσαλούς που ανέκοψαν το Μουσολίνι και καθυστέρησαν το Χίτλερ

Συγκίνησε ο Γιώργος Σούρλας στην αναφορά για τον ηρωισμό των Θεσσαλών στρατιωτών στο ύψωμα 731

Οι Θεσσαλοί μαχητές ήρωες από Τρίκαλα και Καρδίτσα ήταν αυτοί που με τη σθεναρή τους αντίσταση στο ύψωμα 731, έκοψαν τα φτερά του Μουσολίνι κατά τη διάρκεια της εαρινής αντεπίθεσης, υποστήριξε μιλώντας στο «Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας» ο πρώην υπουργός Γιώργος Σούρλας που ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ανέγερση μνημείου για τους πεσόντες στα βουνά της Βόρειας Ηπείρου και στο 731 στην Τρεμπεσίνα.


Μάλιστα σημείωσε ότι , την αντεπίθεση αυτή που ονομάστηκε επιχείρηση «Ανοιξη-Primavera» την παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς ο ίδιος ο Ιταλός δικτάτορας που βρέθηκε στα βουνά της Τρεμπεσίνας για να εμψυχώσει τους Ιταλούς, αφού είχε υποσχεθεί στο Χίτλερ ότι μέσα σε ένα μήνα θα βρίσκονταν στην Αθήνα.

Οι Θεσσαλοί μαχητές του ταγματάρχη Κσλά και του συνταγματάρχη Γεωργούλα ανέφερε, συνέβαλαν επί της ουσίας στην νίκη των συμμάχων στον πόλεμο, αφού καθυστέρησαν τους Γερμανούς που αναγκάστηκαν να συνδράμουν στους Ιταλούς μετά την απουχία της εαρινής αντεπίθεσης, με την εκστρατεία στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια και έτσι να καθυστερήσουν τα σχέδια του Χίτλερ για την εισβολή στη Ρωσία με αποτέλεσμα να βρει τους Γερμανούς ο Ρωσικός χειμώνας.

Ήταν μια από τις πιο σκληρές μάχες του Β παγκοσμίου πολέμου και η σημασία της δεν έχει αναδειχτεί όπως θα της έπρεπε, αφού ο ελεύθερος κόσμος οφείλει αιώνια ευγνωμοσύνη στους Καρδιτσιώτες και Τρικαλινούς φαντάρους που σταμάτησαν το Μουσολίνι και έδωσαν τη δυνατότητα να γείρει η πλάστιγγα του πολέμου προς τους συμμάχους, σημείωσε ο κ. Σούρλας αποκαλύπτοντας ότι την επόμενη χρονιά μόλις έλιωσαν τα χιόνια, βρέθηκαν Ιταλοί στρατιώτες  αλυσοδεμένοι στα πολυβόλα και Έλληνες και Ιταλοί φαντάροι αγκαλιασμένοι, να κοίτονται νεκροί, κοκκαλωμένοι. Στα υψώματα της Τρεμπεσίνας έπεσαν 14.000 Ιταλοί και 500 Θεσσαλοί στρατιώτες.

Συγκίνησε ο Γιώργος Σούρλας στην αναφορά για τον ηρωισμό των Θεσσαλών στρατιωτών στο ύψωα 731


Δυστυχώς τους ήρωες αυτούς δεν τους τίμησε όπως θα έπρεπε η πατρίδα και με καθυστέρηση δεκαετιών ανέλαβε να βρει τα οστά τους και να ζητήσει από την Αλβανική κυβέρνηση να ανεγείρει ένα μνημείο στον τόπο της θυσίας τους. Είναι δε χαρακτηριστικό σημείωσε εμφανώς συγκινημένος ο Θεσσαλός πολιτικός ότι σε μια επίσκεψη με συγγενείς από Καρδίτσα και Τρίκαλα της ελληνικής Βουλής στο ύψωμα 731, ένας Καρδιτσιώτης ο Απόστολος Κωστόπουλος όταν έφτασαν σε έναν ομαδικό τάφο τους ζήτησε όλους να είναι προσεκτικοί που πατούν γιατί κάτω από αυτά τα χώματα είναι θαμμένος ο πατέρας του!

Στο ύψωμα 731 κρίθηκε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος με τον ταγματάρχη Δημήτρη Κασλά να δίνει την ιστορική πλέον διαταγή στις 9 Μαρτίου: «Επί των κατεχόμενων θέσεων θα αμυνθούμε μέχρι εσχάτων. Προμηνύεται λυσσώδης επίθεση του εχθρού, η οποία οπωσδήποτε θα αποκρουσθεί και θα συντριβεί. Τότε μόνον θα διέλθει ο εχθρός εκ της τοποθεσίας μας, όταν αποθάνουμε άπαντες επί των θέσεών μας. Ουδείς θα κινηθεί προς τα οπίσω, Πάντες θα αποθάνωσι επί των θέσεών των».

Συγκίνησε ο Γιώργος Σούρλας στην αναφορά για τον ηρωισμό των Θεσσαλών στρατιωτών στο ύψωα 731


Αναφερόμενος στην εμπλοκή του Δημήτρη Κασλά στην επιχείρηση των Ιταλών με την κωδική ονομασία «Ανοιξη-Primavera» με στόχο την κατάληψη του υψώματος 731, ο πρώην υπουργός  υπογραμμίζει: «Κατά την έναρξη του πολέμου ο Δημήτρης Κασλάς ήταν διοικητής του 2ου Τάγματος του 5ου Συντάγματος (ΙΙ/5) με έδρα τα Τρίκαλα στελεχωμένο επί το πλείστον με Θεσσαλούς οπλίτες από Καρδίτσα, Τρίκαλα. Το μεγαλύτερο βάρος της αμυντικής προσπάθειας απέναντι στα αλλεπάλληλα ιταλικά κύματα αντιμετώπισαν διαδοχικά δύο τάγματα, τα οποία ήταν επιφορτισμένα με την υπεράσπιση της κορυφής του 731, χωρίς βέβαια να μειώνουμε τις προσπάθειες των άλλων ταγμάτων που βρίσκονταν γύρω από το ύψωμα 731».

Το ΙΙ Τάγμα του 5ου Συντάγματος, γνωστό και ως Τάγμα Κασλά, συμμετείχε στις επιχειρήσεις του Ελληνο-ιταλικού πολέμου από την αρχή, ευρισκόμενο σχεδόν συνεχώς στην πρώτη γραμμή.

Ειδικά στις πρώτες τέσσερις ημέρες της εαρινής ιταλικής επίθεσης το Τάγμα Κασλά κατάφερε να αποκρούσει με γενναιότητα τις σφοδρές επιθέσεις των Ιταλών με μάχες που γράφτηκαν στην ιστορία. Το άλλο Τάγμα ήταν ΙΙΙ/5 το οποίο διακρίθηκε στο διπλανό ύψωμα 717 με διοικητή τον ταγματάρχη Σπυρίδωνα Χειμαριώτη από την Κέρκυρα. Αντίστοιχα ο συνταγματάρχης Νικόλαος Γεωργούλας ήταν πάντα παρών στα πεδία των μαχών αλλά και επιτελικό στέλεχος του στρατού. Συμμετείχε και διεύθυνε πολλές από τις μάχες στο μέτωπο από το Νοέμβριο του 1940.

Συγκίνησε ο Γιώργος Σούρλας στην αναφορά για τον ηρωισμό των Θεσσαλών στρατιωτών στο ύψωα 731

Μέσα από το αρχείο του καταγράφονται όλες οι κινήσεις του και η συμμετοχή στις μάχες της Πίνδου, στη μάχη της Κόνιτσας (14-16 Νοεμβρίου 1940), στις μάχες του Δεκεμβρίου 1940, στη μάχη της Κλεισούρας στις 5 Δεκεμβρίου 1940 και στη μάχη του 731.

«Το 5ο Σύνταγμα Πεζικού Τρικάλων ήταν αυτό που έγραψε χρυσές σελίδες στην στρατιωτική σελίδα της Ελλάδος και αποτυπώθηκε και στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στην Αθήνα. Μετά από τεράστιες απώλειες και αφού πρώτα απέκρουσε επιτυχημένα την Εαρινή Επίθεση το 5ο Σύνταγμα Πεζικού Τρικάλων αντικαταστάθηκε από το 19ο Σύνταγμα Σερρών»

thessaliatv.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: