Πασαλιμάνι: Κατέρρευσε τμήμα διώροφου κτιρίου – Άνδρας ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του
16 April 2024
Καλέσματα για συμμετοχή στην Πανελλαδική – Πανεργατική Απεργία την Τετάρτη 17 Απριλίου από φορείς και σωματεία της Καρδίτσας
16 April 2024

24 παρεμβάσεις για αποκαταστάσεις – αντιπλημμυρική προστασία ζητά το Τοπικό Συμβούλιο της Μεταμόρφωσης από Δήμο Παλαμά και Περιφέρεια


Οι προτάσεις απευθύνονται τόσο προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας όσο και στο Δήμο Παλαμά.

Θυμίζουμε ότι αντιστοιχες προτάσεις είχαν διατυπωθεί και το 2020 μετά τις καταστροφές από τον “Ιανό” τόσο από το Τ.Σ. της Μεταμόρφωσης όσο και το Τ.Σ. του Βλοχού ωστόσο όπως κατέγραψε σε προηγούμενο ρεπορτάζ το KarditsaLive.Net αυτές δεν υλοποιήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους.

Αναλυτικά τα έργα που ζητούνται να πραγματοποιηθούν από το Τ.Σ. Μεταμόρφωσης:

Α. ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

1) Γρήγορη επισκευή (άμεσα) και των δύο αναχωμάτων εκατέρωθεν του ποταμού Καλέντζη, που έσπασαν και διαλύθηκαν μέσα στην κακοκαιρία DANIEL και συντήρηση των τμημάτων αυτών που υπέστησαν λιγότερες ζημιές σε ποταμό Καλέντζη και Ποταμό Ιταλικό.

2) Θωράκιση αναχωμάτων, ανύψωση, διαπλάτυνση και ενίσχυση με συρματοκιβώτια (ζαρζανέτια, ή πλέγμα – απόχη) στα πλαϊνά των αναχωμάτων του ποταμού Καλέντζη και του ποταμού Ιταλικού από την μέσα πλευρά του χωριού, για αποφυγή διάνοιξης αυτών από τις τρύπες των αλεπούδων καθώς και να γίνει προσπελάσιμο με αυτoκίνητο και μηχανάκι για τον συνεχή έλεγχό τους. Ειδικότερα με τις τρύπες των αλεπούδων πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα, διότι αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των σχεδίων και ενεργειών, στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων.

3) Δημιουργία φράγματος τεχνικών μηχανικών πορτών με ηλεκτρικό ρεύμα στον ποταμό Καλέντζη στο ύψος (σημείο) του εγκαρσίου τμήματος μεταξύ Καλέντζη και Ιταλικού Ποταμού, επειδή είναι αναγκαία η κατασκευή σε ετήσια βάση για την άρδευση, και όχι με πέτρες και χώμα, ώστε να είναι δυνατό το άμεσο άνοιγμα ή κλείσιμο αυτού, όποτε κρίνεται απαραίτητο και επιπροσθέτως έτσι θα απoφύγουμε την επιχωμάτωση του πυθμένα του Καλέντζη ποταμού.

4) Δημιουργία φράγματος στη γέφυρα του Ιταλικού ποταμού, με τεχνικές πόρτες και όχι με πέτρες και χώμα, ώστε να είναι δυνατό το άμεσο άνοιγμα ή κλείσιμο αυτού, όποτε κρίνεται απαραίτητο και επιπροσθέτως έτσι θα αποφύγουμε την επιχωμάτωση του πυθμένα του Ιταλικού ποταμού, καθώς κάθε φορά που φτιάχνουμε φράγμα από χώμα και πέτρες τα υλικά αυτά παρασύρoνται από τη ροή του νερού και μπαζώνουν την κοίτη του ποταμού.

5) Ανύψωση του οδοστρώματος των γεφυρών, στο επίπεδο των αναχωμάτων ώστε να ενισχυθεί η αντιπλημμυρική προστασία, καθόσον αφού είναι χαμηλότερο το οδόστρωμα, το νερό βρίσκει δίοδο προς το χωριό. Η ανύψωση να γίνει στις γέφυρες του Ιταλικού ποταμού, από Μεταμόρφωση προς Παλαμά και από Μεταμόρφωση προς Βλοχό, από την πλευρά του χωριού της Μεταμόρφωσης.

6) Φωτισμός στα γεφύρια για έλεγχο της στάθμης του νερού καθώς και για την ασφαλέστερη δίοδο αυτών, ειδικότερα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ο φωτισμός προτείνεται να παίρνει ενέργεια, πέραν του ηλεκτρικού ρεύματος και από φωτοβολταϊκό σύστημα, ώστε να έχει ενέργεια και σε περίπτωση διακοπής ρεύματος που είναι σύνηθες φαινόμενο σε περιπτώσεις πλημμυρών ή άλλων θεομηνιών.

7) Κατασκευή αντλιοστασίου στην αγροτική περιοχή «Λόγγος», για την αποστράγγιση του νερού, το οποίο συσσωρεύεται στην συγκεκριμένη περιοχή, που αποτελεί το χαμηλότερο υψομετρικά σημείο του χωριού και κάθε χρόνο υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα, που εκτός από την καταστροφή των χωραφιών, αποτελούν και κίνδυνο πλημμύρας για το ίδιο το χωριό. Ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρξουν έντονες βροχοπτώσεις, ή διαρροή–υπερχείλιση κάποιου ποταμού, καθίσταται επιβεβλημένη η άντληση νερού από την προαναφερθείσα περιοχή.

8) Καθαρισμός και εκβάθυνση του Ιταλικού ποταμού και του ποταμού Καλέντζη περιμετρικά του χωριού.

Β. ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΛΑΜΑ

1) Εγκατάσταση νέας πόρτας καναλιού στην περιοχή Νησιά, δίπλα στο ανάχωμα του Καλέντζη ποταμού που έσπασε, κατά την κακοκαιρία DANIELκαι κατέστρεψε την πόρτα.

2) Συντήρηση και καθαρισμός του Νεκροταφείου καθώς καταστράφηκε σε μεγάλο ποσοστό κατά τη διάρκεια του φαινομένου DANIEL.

3) Καθαρισμός και αποκατάσταση της πλατείας και της παιδικής χαράς από τα φερτά υλικά και αποκατάσταση του ηλεκτροφωτισμού τους.

4) Καθαρισμός και αποκατάσταση του Κοινοτικού Γραφείου καθώς και του Ιατρείου που στεγάζεται στον ίδιο χώρο, για την επαναλειτουργία αυτών μετά το φαινόμενο DANIEL.

5) Καθαρισμός και αποκατάσταση του Δημοτικού Σχολείου της Κοινότητάς μας μετά το καιρικό φαινόμενο DANIEL.

6) Αποκατάσταση ηλεκτροφωτισμού και καθαρισμός του Δημοτικού προαύλιου χώρου του εξωκλησιού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

7) Καθαρισμός των φερτών υλικών και αποκατάσταση της Δημοτικής έκτασης στην Περιφέρεια της Κοινότητας καθώς τα φερτά υλικά αποτελούν εστία μόλυνσης περιμετρικά από τις κατοικίες των Δημοτών, αλλά και εντός της κοινότητας σε ορισμένα σημεία.

8) Καθαρισμός και διάνοιξη των αρδευτικών καναλιών της κοινότητας Μεταμόρφωσης ώστε να είναι σε ετοιμότητα για την αρδευτική περίοδο.

9) Αποκατάσταση των παρόχθιων εγκαταστάσεων και της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος αυτών, ώστε να είναι σε ετοιμότητα για την αρδευτική περίοδο.

10) Αποκατάσταση κάδων σκουπιδιών (Πράσινων και Μπλε) οι οποίοι απωλέσθησαν μετά το καιρικό φαινόμενο DANIEL.

11) Προμήθεια υπηρεσιών για κουνουποκτονίες, μυοκτονίες και απολυμάνσεις στην κοινότητα της Μεταμόρφωσης.

12) Κοπή χόρτων στις κοινοτικές εκτάσεις εντός του οικισμού Μεταμόρφωσης.

13) Συντήρηση ασφαλτόδρομων εντός οικισμού και ασφαλτόστρωση των χωματόδρομων της κοινότητας.

14) Συντήρηση αγροτικής οδοποιίας στην Δημοτική Κοινότητα Μεταμόρφωσης.

15) Κατασκευή Οστεοφυλακίου στο Νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης.

16) Προμήθεια μηχανημάτων κοινότητας, τρακτεράκι κοπής χόρτων και χορτοκοπτικό μεσινέζας.

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/24-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%BC%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BC%CF%8C%CF%81%CF%86%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: