Ο Κορωνοϊός φέρνει κάλπες τον Σεπτέμβριο;
5 April 2020
Ο έρωτας αγάπη μου δεν χορταίνεται, δεν κρύβεται, δεν χάνεται, δε συνηθίζεται ποτέ!
5 April 2020

Οι νύχτες των εραστών μυρίζουν γιασεμί.


Επέρασε το γιασεμί και είπε του κρίνου “γεια σου”
-Ανάθεμά σε, γιασεμί, εσύ κι η μυρωδιά σου, τραγουδάει στο ροδίτικο παραδοσιακό η  Μαρία Αναματερού
Και η τεχνίτρα μου η σκέψη στην καρδιά μου που ανθεί
μ’ ευωδιάζει σαν άσπρο γιασεμί και με ζει γράφει  ο ερωτικός  Κ.Παλαμάς
Μυρίζει ο κόσμος γιασεμί και ο ουρανός λιβάνι μελοποιεί ο Χατζιδάκις
Επίσης, άσχετο βέβαια με τα προηγούμενα, σαν γνήσιο παιδί των 80’s θυμήθηκα και τον Ψάλτη να λέει στην Παγκράτη: “θα πας κοντά του και θα του πεις ‘ Πάνο, κοίταξε να δεις, έρχεται μια εποχή που η πεταλουδίτσα γουστάρει τον πεταλουδίτσο και το φέρνει γύρω γύρω”.

Υποθέτω λοιπόν ότι έχετε τον πεταλουδίτσο και την πεταλουδίτσα σας και υποθέτω επίσης πως θα ήταν καλό να ενισχύσετε την λίμπιντό σας (όχι δεν εννοώ ότι έχετε πρόβλημα) αλλά έτσι, γιατί μια τσαχπινιά ανανέωσης την θέλει το ζευγάρι. Σκεπτόμενη την παροιμία ” με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια” λέω να λουλουδομαγειρέψουμε λάδι γιασεμιού. Διότι αν δεν το ξέρετε εκτός από θεραπευτικό είναι και αφροδισιακό. 

Οι ιδιότητες του γιασεμιού είναι πολλές. Δρα κατά της ανησυχίας, των πονοκεφάλων και της υπερέντασης. Είναι χαλαρωτικό, καταπραϋντικό και καταπολεμά τον βήχα και την καταρροή. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και θεραπεύει δερματικές φλεγμονές και παθήσεις. 
Βοηθάει στο να χαλαρώσει η μήτρα από τις κράμπες του τοκετού,δυναμώνει τα ανδρικά γεννητικά όργανα, χαλαρώνει τα νεύρα και βοηθάει στο αδυνάτισμα. Οι πιο δραστικές του ουσίες είναι η τερπινεόλη, το λινολικό οξύ, η ευγενόλη κ.α. 

Το γιασεμί συμβολίζει την αγάπη, τη ζωή, την ευτυχία, την ελπίδα και είναι εθνικό σύμβολο πολλών χωρών όπως η Χαβάη, στο Πακιστάν, στις Φιλιππίνες, στην Κίνα, στην Ινδία ενώ στη Συρία είναι το σύμβολο της πόλης της Δαμασκού. Σε ψυχολογικό επίπεδο οι γλυκιές, άνθινες, εξωτικές νότες του γιασεμιού βοηθούν στην ανάκτηση της αυτοπεποίθησης και στην εξάλειψη των καταπιεσμένων συναισθημάτων. 

Για όλα τα παραπάνω λοιπόν σηκώστε μανίκια και βουρ για λαδομαγειρέματα. 
Τι θα χρειαστείτε;; Μια βραδινή βόλτα με το ταίρι σας. Όχι δεν θα είναι ρομαντικός περίπατος. Κάποιος πρέπει να κρατάει τον φακό όταν ο άλλος θα μαζεύει τα ανθάκια. Γιατί το βράδυ; Μα το βράδυ είναι στα φόρτε του το άρωμα του γιασεμιού. Ένα γυάλινο βάζο με καπάκι, λάδι από κουκούτσια σταφυλιού και φυσικά τα γιασεμιά που μαζέψατε από την βραδινή σας βόλτα. 
Πως θα το φτιάξετε;; Αφήνουμε τα άνθη να χάσουν την υγρασία τους αλλά όχι να ξεραθούν. Γεμίζουμε με αυτά το βάζο και συμπληρώνουμε μέχρι επάνω με το λάδι. Αφήνουμε το βάζο σε πολύ δροσερό μέρος (όχι στο ψυγείο) και ανακινούμε 3-4 φορές την ημέρα. Μετά από πέντε ημέρες αφαιρούμε σουρώνοντας και στύβοντας καλά τα παλιά άνθη και αντικαθιστούμε με νέα. 
Αυτό θα διαρκέσει ένα μήνα μέχρι να πάρουμε ένα δυνατό αρωματικό έλαιο. Αποθηκεύουμε σε σκούρο μπουκάλι μακρυά από υγρασία και φως. 

Μαγειρέψτε κάτι ελαφρύ, πιείτε ένα ποτηράκι κρασί και….ε την συνέχεια την ξέρετε..Το μασάζ των εραστών απαιτεί λαδάκι γιασεμιού.. 
Καλή επιτυχία! 

Ειρήνη Παληού βοτανοθεραπεύτρια

Πηγή : botanologika.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: