Φτιάχνουμε μόνοι μας λάδι καλέντουλας
25 May 2020
Τι πραγματικά θέλει η Τουρκία στον Έβρο
25 May 2020

Εστίαση : Όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας – Αναλυτικός οδηγός

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών κατάρτισε, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, Οδηγό με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας για τον κλάδο εστίασης.

Αναλυτικό οδηγό με τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο της εστίασης, κατάρτισε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες.

«Για να εισέλθουμε σε φάση αποκατάστασης της κανονικότητας , θα πρέπει να επανέλθει η εμπιστοσύνη των ανθρώπων που χρησιμοποιούν ένα χώρο. Αυτό θα γίνει με αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης της εργασίας των μόνιμα απασχολούντων στην συγκεκριμένη επιχείρηση, αλλά και κινήσεις που θα
δημιουργήσουν αίσθημα ασφάλειας των επισκεπτών, από την πρώτη στιγμή εισόδου τους στο χώρο», αναφέρει το Επιμελητήριο.

Αρχικές οδηγίες για τις επιχειρήσεις

Η κάθε εισερχόμενη κράτηση τραπεζιού (ανά παρέα – συντροφιά) εάν επιθυμεί, αφού διευκρινιστεί ότι είναι για δικό τους όφελος, συμπληρώνει έγγραφο ατομικών στοιχείων (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, διεύθυνση κατοικίας) τουλάχιστον ένας από την κάθε παρέα- συντροφιά, για να μπορεί να ειδοποιηθεί σε περίπτωση στενής επαφής του με τον ιό εντός του χώρου.

Τηρείται έγγραφο ατομικών στοιχείων και με τους εισερχομένους προμηθευτές σας των τελευταίων 14 ημερών. Οι επιχειρήσεις πρέπει να ζητούν από τους προμηθευτές τους να ενημερώσουν σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα ή έχουν έρθει σε στενή επαφή με κρούσμα κοροναϊού.

1. Εξετάζεται το ενδεχόμενο ακύρωσης μη βασικών επαγγελματικών ταξιδιών σε άλλες χώρες ανά γεωγραφικό προορισμό. Εξετάζεται το ενδεχόμενο ακύρωσης μεγάλων συναντήσεων ή γεγονότων που
σχετίζονται με την εργασία στο συγκεκριμένο χώρο.
2. Λαμβάνεται μέριμνα για ενημέρωση των εργαζομένων από ειδικούς για παράβλεψη του φόβου, του άγχους, των φημών και της παραπληροφόρησης.
3. Λαμβάνεται μέριμνα για την συντήρηση και την καλή λειτουργία όλων των εγκαταστάσεων που αφορούν την υγεία και την υγιεινή των χώρων, με έμφαση στις τουαλέτες.
4. Προτιμάται η χρήση καρτών και όχι μετρητών.

5. Οι επιχειρήσεις να φροντίσουν έγκαιρα την επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας και αναλώσιμα. Το  Επιμελητήριο συστήνει να δημιουργηθεί ένας χώρος προσωρινής αποθήκευσης, ιδανικά με πρόσβαση σε φυσικό φως και αέρα.

6. Τακτική ενημέρωση από αρμόδιους φορείς για τυχόν αλλαγές

Οδηγίες για τους εργαζόμενους

Οι εργαζόμενοι εισέρχονται στο χώρο εργασίας όταν:
1. ΔΕΝ εμφανίζουν συμπτώματα οξείας λοίμωξης αναπνευστικού (βήχα, πυρετό, πονόλαιμο, ρινική καταρροή, δύσπνοια)
2. ΔΕΝ αποτελούν στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19
3. ΔΕΝ ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες καθ’ υπόδειξη του θεράποντος ιατρού τους.
4. ΔΕΝ υπάρχει σοβαρό υποκείμενο πρόβλημα υγείας που τους καθιστά ευάλωτους έναντι του Covid-19 σε σχέση με τα καθήκοντά τους στη θέση εργασίας τους.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να μεριμνούν ώστε να μην αφήνουν σε πολλά σημεία εντός του χώρου τα προσωπικά τους αντικείμενα όπως τσάντες, κινητά κ.λπ. αλλά σε ένα συγκεκριμένο σημείο (αποδυτήρια, ερμάρια) το οποίο θα πρέπει να καθαρίσουν και να απολυμάνουν όταν τελειώσει η βάρδια τους.

Οδηγίες λειτουργίας

Μεταξύ άλλων το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών υπενθυμίζει, ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα:

  • Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
  • Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
  • Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
  • Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
  • Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
  • Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

Επιπλέον, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

Πηγή : tovima.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: