Με την προειδοποίηση ότι οι δήμοι της χώρας λειτουργούν πλέον οριακά «στο ένα χέρι» και με ένα βαρύ πακέτο οικονομικών αιτημάτων, στο «άλλο χέρι», που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για να μπει η χώρα σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά και η Αυτοδιοίκηση να συγκλίνει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η συμμετοχή της τα επόμενα χρόνια στο ΑΕΠ της χώρας θα πρέπει να ανέλθει, τουλάχιστον στο 8%, επισκέφθηκε σήμερα Πέμπτη, το προεδρείο της ΚΕΔΕ τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.
Από τις δηλώσεις που ακολούθησαν δεν φάνηκε, προς το παρόν, να δεσμεύεται η ηγεσία του ΥΠΕΣ για τα οικονομικά αιτήματά της Αυτοδιοίκησης, πέραν από τις γενικές διαβεβαιώσεις ότι θα είναι δίπλα της, ώστε να συζητούνται και να προχωρούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις.
Σε κάθε περίπτωση στο μακροσκελές υπόμνημα που κατέθεσε το προεδρείο της ΚΕΔΕ στους κ.κ. Βορίδη και Πέτσα υπογραμμίζεται ότι η πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί μειώσεις χρηματοδότησης που ξεπερνούν το 60%. Και πλέον οι μειώσεις αυτές έχουν πλήξει τον σκληρό πυρήνα των ανελαστικών δαπανών των δήμων και σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα μικρών ΟΤΑ, το κόστος μισθοδοσίας δεν καλύπτεται από την τακτική επιχορήγηση. Επιπλέον, εξακολουθεί να μην αποδίδονται στους δήμους οι θεσμοθετημένοι πόροι τους.
«Με βάση τα παραπάνω, αναφέρει ΚΕΔΕ, γίνεται φανερό πως δεν είναι δυνατόν «να σηκώσουν» άλλο οι Δήμοι το βάρος της λειτουργίας ενός «νέου Κράτους», αν δεν υλοποιηθούν νέες πολιτικές, που στόχο θα έχουν την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων, καθώς και το θεσμικό και λειτουργικό εκσυγχρονισμό τους». Επισημαίνει μάλιστα «ότι όταν στις 27 χώρες της ΕΕ το μέσο ποσοστό των εσόδων της Αυτοδιοίκησης στο ΑΕΠ αντιστοιχεί σε 11,8% στην Ελλάδα φθάνει μόλις στο 3,5% (με δεδομένη μάλιστα τη μείωση του ελληνικού ΑΕΠ λόγω της ύφεσης των τελευταίων χρόνων). Για να μπορέσει η χώρα μας να επανακάμψει σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά και να συγκλίνει με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει η συμμετοχή της Τ.Α. να ανέλθει, τα επόμενα έτη, τουλάχιστον στο 8% του ΑΕΠ της χώρας».
Αναγκαία βήματα για την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων
Για την εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων που θα διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των δήμων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, η ΚΕΔΕ ζητά σειρά μέτρων όπως:
Να μειωθεί το επιτόκιο δανεισμού των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Να προωθηθεί η μεταφορά φορολογικής εξουσίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα συνοδεύεται και με έναν αποτελεσματικό μηχανισμό είσπραξης τοπικών εσόδων- το σύστημα αυτό να είναι φορολογικά ουδέτερο και να μην οδηγεί σε αύξηση φόρων – αντιθέτως, να οδηγήσει σε μείωση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης- αλλά σε ανακατανομή φορολογικών εσόδων ανάμεσα στα επίπεδα Διοίκησης.
Να προχωρήσει η απόδοση μέσω των Κ.Α.Π. του συνόλου των πόρων που προβλέπονται από το Ν. 3852/2010 (Συμμετοχή στην αύξηση των εσόδων των φόρων που αποτελούν το χρηματοδοτικό καλάθι των ΚΑΠ) – Άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων κατανομής της πρώτης δόσης των παρακρατηθέντων
Αύξηση του μεριδίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με προτεραιότητα σε μικρούς, ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους που δεν διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια. Οι χρηματοδοτήσεις που γίνονται μέσω του ΠΔΕ κι αφορούν σε έργα τοπικής σημασίας και εντός των ορίων των Δήμων, πρέπει να δίνονται απ’ ευθείας στους Δήμους.
Απόδοση των πόρων που είναι αναγκαίοι για τη συντήρηση και λειτουργία μεταφερόμενων δομών.
«Επαναπατρισμός» όλων των ιστορικών πόρων (φόρος ζύθου, βοσκοτόπια, πετρελαιοειδή, περιορισμός τέλους παρεπιδημούντων, απαλλαγές παραχωρησιούχων) που τα τελευταία χρόνια αποσπάστηκαν από τους δήμους.
Να επανέλθει το ποσοστό κατανομής εσόδων του Πράσινου Ταμείου στους Δήμους από 2,5% που είναι σήμερα, στο αρχικό 10%, κυρίως για έργα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής. Σε πρώτη φάση, επιστροφή των τόκων των χρημάτων του Πράσινου Ταμείου, προς όφελος της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών
Να υπάρξει μια νέα γενναία ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών προς Δήμους σε πολλές δόσεις.
Να υπάρξει προσδιορισμός και Τροποποίηση του Αλγορίθμου υπολογισμού και Κατανομής των ΚΑΠ, με περαιτέρω στήριξη των μικρών νησιωτικών και ορεινών Δήμων.