«Πρώτο Ένσημο»: Αυξάνονται οι επιδοτήσεις- Τι προβλέπει νέα τροπολογία
11 June 2022
Θ. Πλεύρης: Νέος χάρτης υγείας με υποδομές για ασθενείς και αμοιβές για τους γιατρούς
11 June 2022

Εν αναμονή «διορθωμένου» ΦΕΚ 129 σεισμόπληκτοι του Δήμου Σοφάδων

Εν αναμονή του ΦΕΚ που θα διευρύνει τα όρια της περιοχής του Δήμου Σοφάδων που επλήγη από το σεισμό της 3ης Μαρτίου του 2021, ώστε να συμπεριληφθούν σ’ αυτή πλην της πόλης των Σοφάδων,-όπου προχώρησε η διαδικασία για την χορήγηση κρατικής αρωγής για  37 περίπου περιπτώσεις πληγέντων  – και όλες οι Κοινότητες του Δήμου όπου καταγράφηκαν ζημιές σε κατοικίες είναι η Δημοτική Αρχή, αλλά και 129 οικογένειες πληγέντων.

Ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Αθ. Σκάρλος στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Β. Φαλούτσου για την εξέλιξη του αιτήματος του Δήμου για διεύρυνση των ορίων του σεισμόπληκτου τμήματός του ανέφερε ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες εδώ και πολύ καιρό. Μάλιστα υπενθύμισε οτι στις αρχές Μαρτίου κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είχαν επισκεφθεί το Δήμο και είχαν προβεί σε επιτόπιους ελέγχους για να εκτιμηθεί αν τα κτήρια παρουσιάζουν βλάβες, οι οποίες τα καθιστούν ακατάλληλα για χρήση και να διαπιστωθεί η έκταση των βλαβών από τον σεισμό, ώστε να οριοθετηθεί η σεισμόπληκτη περιοχή.

Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα της Δημοτικής Αρχής προς την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, ενώ υπήρξε και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έθετε επιτακτικά την παραπάνω διεκδίκηση και συγκροτήθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή για να επιδώσει αρμοδίως την απόφαση, αλλά η άμεση έλευση του κλιμακίου των μηχανικών, οδήγησε στην μη δραστηριοποίηση της επιτροπής.

Σύμφωνα με παλιότερο ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας από τις 166 αιτήσεις που συγκέντρωσε και απέστειλε αρμοδίως ο Δήμος μόνο οι 37 αφορούν κατοικίες στην Κοινότητα Σοφάδων. Οι ιδιοκτήτες αυτών των κατοικιών είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση στην ΑΑΔΕ για χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης έναντι στεγαστικής αρωγής και επιδότησης για την αποκατάσταση των ζημιών. Οι υπόλοιπες 129 αιτήσεις αφορούσαν ζημιές σε σπίτια στις Κοινότητες Ματαράγκας, Ερμητσίου, Πύργου Κιερίου, Κυψέλης, Μασχολουρίου, Καρποχωρίου,  Πασχαλίτσης, Αμπέλου, Αγίας Παρασκευής, Μαυραχάδων, Δασοχωρίου, Αγίου Βησσαρίου, Γεφυρίων  Φιλίας, Λουτρού, Λεονταρίου, Γραμματικού, Νέου Ικονίου και Ρεντίνας.

Μετά την έκδοση και δημοσίευση στο ΦΕΚ της τροποποιημένης Κ.Υ.Α. που θα συμπεριλαμβάνει νέες περιοχές οι παραπάνω θα μπορέσουν να υποβάλουν φάκελο επισκευής σε συνεργασία με ιδιώτη μηχανικό. Μετά την υποβολή του φακέλου, θα πραγματοποιηθεί εκ νέου αυτοψία από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Υποδομών.

Κωστής Κριτσιάνης

φώτο αρχείου

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%B5%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AE-%C2%AB%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%81%CE%B8%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%85%C2%BB-%CF%86%CE%B5%CE%BA-129-%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%AC%CE%B4%CF%89%CE%BD

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: