Κοροναϊός: Πανηγύρια παρά την έξαρση κρουσμάτων – Τα δύο επικρατέστερα μέτρα ενόψει Δεκαπενταύγουστου
6 August 2020
Κοροναϊός : Έκτακτα περιοριστικά μέτρα στον Πόρο μετά την έξαρση κρουσμάτων
7 August 2020

“Bάφτισαν” τον θάνατο κατάκοιτου, κρούσμα κορονοϊού στο Ηράκλειο!

Τις ελλιπείς διαδικασίες διαχείρισης των ύποπτων κρουσμάτων κορονοϊού στα νοσοκομεία και την απίστευτη ταλαιπωρία που μπορεί να υποστούν οι πολίτες ανάδειξε με τραγικό τρόπο μια δραματική ιστορία που βιώνει οικογένεια από το Ηράκλειο.

Τα μέλη της οικογένειας όχι μόνο δεν μπόρεσαν να θρηνήσουν για τον θάνατο του υπερήλικα πατέρα τους, επειδή θεωρήθηκε ύποπτο κρούσμα κορονοϊού, αλλά ταυτόχρονα έχουν στιγματιστεί και απομονωθεί από τους συγχωριανούς τους, ως πιθανοί φορείς του ιού, και μάλιστα χωρίς οι ίδιοι να γνωρίζουν εάν πράγματι διατρέχουν κάποιον κίνδυνο.

Το δράμα της οικογένειας, σύμφωνα με πληροφορίες του inotos.gr, άρχισε να εκτυλίσσεται μετά το θάνατο του υπερήλικα σε χωριό του Ηρακλείου, αργά το απόγευμα της Τρίτης. Ο ηλικιωμένος αντιμετώπιζε μακροχρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας, ήταν κατάκοιτος τα τελευταία χρόνια και πρόσφατα είχε ασθενήσει από ουρολοίμωξη, για την οποία μάλιστα νοσηλεύτηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου ΠΑΓΝΗ. Όταν το απόγευμα της Τρίτης η υγεία του παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση, οι οικείοι του ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ για να τον μεταφέρει στο εφημερεύον νοσοκομείο. Δυστυχώς κατά τη μεταφορά στο ΠΑΓΝΗ ο ηλικιωμένος εξέπνευσε.

Το γεγονός ωστόσο ότι πριν από τον θάνατό του είχε υψηλό πυρετό οδήγησε τους γιατρούς στην απόφαση να τον αντιμετωπίσουν ως ύποπτο κρούσμα κορονοϊού. Το ασθενοφόρο μετέφερε τη σορό του νεκρού απευθείας στο τμήμα covid του ΠΑΓΝΗ. Σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, οι γιατροί δεν μπορούσαν να κάνουν τεστ σε νεκρό, όφειλαν όμως να ενημερώσουν τους συγγενείς για τη διαδικασία ταφής με αυστηρά μέτρα πρόληψης, δηλαδή σε διάστημα λίγων ωρών, με κλειστό φέρετρο και περιορισμένο αριθμό ατόμων στην τελετή.

Ακόμη και μετά τις διαμαρτυρίες των συγγενών ότι δεν επρόκειτο για αιφνίδιο γεγονός, αλλά ήταν γνωστά και επιβεβαιωμένα τα αίτια θανάτου (λίγες μέρες νωρίτερα ο ηλικιωμένος είχε πάρει εξιτήριο από το ίδιο νοσοκομείο!), οι γιατροί επέμειναν στην αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου.

Και ίσως ως μέτρο πρόληψης θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η στάση των γιατρών. Αυτό που παραμένει ακατανόητο για τους συγγενείς του νεκρού είναι ότι δεν κλήθηκαν οι ίδιοι να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ κορονοϊού. Ακόμη και όταν ζήτησαν να εξεταστούν εκφράζοντας τις ανησυχίες τους, ενημερώθηκαν ότι ύποπτο κρούσμα θεωρείται μόνο ο νεκρός και όχι οι συγγενείς, ούτε καν τα άτομα που τον φρόντιζαν ως κατάκοιτο!

Χθες το πρωί τελέστηκε η κηδεία του υπερήλικα, σύμφωνα με τους αυστηρούς περιορισμούς και παρουσία ελάχιστων ατόμων. Φυσικά το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο από τους υπόλοιπους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι εύλογα αντιμετωπίζουν όλα τα μέλη της οικογένειας ως φορείς του κορονοϊού!

Οι εξηγήσεις των συγγενών του ηλικιωμένου, ότι δεν θεωρούνται πιθανοί φορείς και δεν χρειάστηκε να υποβληθούν σε τεστ, φυσικά δεν πείθουν κανέναν.

«Η αδερφή μου, που απουσίαζε για λίγες μέρες, δεν πρόλαβε να επιστρέψει για την κηδεία του πατέρα μας. Ο στιγματισμός που βιώνουμε είναι απίστευτος. Φυσικά έχουν κάθε δίκαιο οι συγχωριανοί μας να ανησυχούν. Αναζητήσαμε πληροφορίες από γνωστό δικηγορικό γραφείο για να μάθουμε αν είναι νόμιμες οι διαδικασίες που υποστήκαμε και ενημερωθήκαμε ότι υπήρξαν παρόμοια περιστατικά σε άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλά κανείς δεν βρήκε τρόπο να αντιδράσει. Το ίδιο συμβαίνει και σε ‘μας», είπε χαρακτηριστικά η κόρη του άτυχου ηλικιωμένου, μιλώντας στο inotos.gr. Όπως εξήγησε, ελπίζει μέσα από την καταγγελία της και τη δημοσιοποίηση του γεγονότος να μην υποστούν άλλοι άνθρωποι την ίδια ταλαιπωρία. Τα στοιχεία της, όπως και τα στοιχεία όλων των εμπλεκόμενων, είναι στη διάθεση του inotos.gr.

Πηγή : inotos.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: