Ρόδος: Έρευνες για τυχόν αγνοουμένους ανοιχτά των Στεγνών
11 August 2023
Ουκρανία: Απομακρύνονται όλοι οι επικεφαλής των γραφείων στρατολόγησης
11 August 2023

ManpowerGroup: Οι βασικές τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της εργασίας

Τις κυρίαρχες τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της εργασίας και επηρεάζουν τους εργοδότες της εποχής μας και τους ανθρώπους που απασχολούν αναλύει έκθεση της ManpowerGroup. Η άνοδος του ChatGPT, η συνεχής ανάπτυξη του Metaverse ή των αλγορίθμων επηρεάζουν κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί της ManpowerGroup, αν βασιστούμε εξ’ ολοκλήρου στις μηχανές και την τεχνολογία, θα έχουμε όλοι ίδια αποτελέσματα, προϊόντα και δραστηριότητες. Έτσι, στη μέση της αυξανόμενης ψηφιοποίησης στον χώρο της εργασίας και του ανθρώπινου δυναμικού, οι άνθρωποι παραμένουν το καταλυτικό στοιχείο για το μέλλον.

Ακολουθούν οι βασικές τάσεις που διαμορφώνουν τον κόσμο της απασχόλησης το 2023 και στο εξής:

Οι αλλαγές στα δημογραφικά δεδομένα

Η άνοδος της Γενιάς Ζ στο ανθρώπινο δυναμικό οδήγησε τις επιχειρήσεις να επανεξετάσουν τον τρόπο που εξυπηρετούν τους νεότερους εργαζόμενους. Όπως σημειώνει η ManpowerGroup, οι εργοδότες χρειάζεται να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες προσδοκίες των εργαζομένων της Γενιάς Ζ, οι οποίοι θα αποτελέσουν το 27% του ανθρώπινου δυναμικού έως το 2025. Η Γενιά Ζ ανεβάζει συνεχώς τον πήχη σε θέματα διαφορετικότητας, ισότητας, ένταξης και ανήκειν (DEIB) και της κλιματικής αλλαγής.

Παρά την άνοδο της Γενιάς Ζ στο ανθρώπινο δυναμικό, παρατηρείται σοβαρή έλλειψη ταλέντου, καθώς μεγάλο μέρος των ηλικιωμένων εργαζομένων φτάνει στην ηλικία της συνταξιοδότησης καθημερινά. Χώρες με υψηλούς ρυθμούς πρόωρης συνταξιοδότησης, όπως η Γαλλία και η Ελβετία, αντιμετωπίζουν αυτή την έλλειψη. Επομένως, οι εργοδότες πρέπει να επανεκπαιδευτούν για να προσδιορίσουν πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν καλύτερα τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο, μόνο το 19% των διευθυντών προσλήψεων επιδιώκουν ενεργά να προσλάβουν συνταξιούχους που επιθυμούν να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας.

Αυτό δείχνει ότι η εστίαση μόνο σε μια ηλικιακή ομάδα ή δημογραφικό σύνολο θα περιορίσει σοβαρά τη δυνατότητα μιας επιχείρησης να βρει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και να βρει τα ταλέντα.

Ατομική επιλογή

Μετά την πανδημία, οι εργαζόμενοι αναζητούν εργοδότες που αναγνωρίζουν και υποστηρίζουν ενεργά μια πιο υγιή ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι (81%) λένε ότι η πανδημία επηρέασε τον τρόπο που σκέφτονται για την εργασία, ενώ τρεις στους 10 εργαζόμενους και σχεδόν το ήμισυ (42%) των millennials επιθυμούν μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη σημασία του τι επιθυμούν οι εργαζόμενοι σήμερα, περισσότερο από τους έξι στους 10 (66%) αισθάνονται ότι οι εργοδότες τους έχουν όλη τη δύναμη να αποφασίσουν πού και πώς θα εργάζονται.

Ζωτικής σημασίας είναι και τα θέματα του φύλου. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότερες από 1,7 εκατομμύρια γυναίκες αποχώρησαν από την εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πολλές γυναίκες έχουν πλέον νέες προτεραιότητες στη ζωή τους, και οι προσδοκίες στην εργασία δεν ταιριάζουν απαραίτητα με αυτόν τον τρόπο ζωής.

Αυτό που μετράει για τους εργαζομένους είναι οι επιλογές που θέλουν να έχουν για το πότε, πού και πώς εργάζονται.

Υιοθέτηση της τεχνολογίας

Οι άνθρωποι αρχίζουν να αναγνωρίζουν πόσο πολύ η τεχνολογία και η καινοτομία έχουν βελτιώσει τον κόσμο της εργασίας. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι (63%) λένε ότι η τεχνολογία έχει βελτιώσει την εργασία. Οι οργανισμοί πρέπει τώρα να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη της τεχνολογίας για να επαναπροσδιορίσουν -όχι να απανθρωποποιήσουν- τον χώρο εργασίας.

Όπως υπογραμμίζει η ManpowerGroup, καθώς η τεχνολογία βοηθά να ξεπεραστούν εμπόδια στον χώρο εργασίας και την προσβασιμότητα, οι εργοδότες πρέπει να αναγνωρίσουν τα οφέλη της αύξησης του ανθρώπινου δυναμικού τους χάρη στην τεχνολογία. Με αυτόν τον τρόπο, θα ανοίξουν έναν κόσμο δυνατοτήτων για να βρουν νέους καινοτόμους τρόπους εργασίας στα επόμενα χρόνια.

Ανταγωνιστικές κινητήριες δυνάμεις

Οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι πάντα ήταν υψηλά επιθυμητοί, αλλά σήμερα η ζήτηση είναι πιο έντονη από ποτέ, με το 75% των εταιρειών παγκοσμίως να αναφέρει δυσκολία στην εύρεση ταλέντων.

Όλοι θέλουν να προσλάβουν εργαζόμενους από την τοπική αγορά εργασίας, ωστόσο η πραγματικότητα είναι παγκόσμια. Από την Αμερική έως την Ασία και από την Αφρική έως την Ευρώπη, τα εξειδικευμένα ταλέντα βρίσκονται σε μεγάλη διασπορά.

Στον Δείκτη Συνολικού Ανθρώπινου Δυναμικού (TWI) της ManpowerGroup Talent Solutions, οι τρεις κορυφαίες συνολικές αγορές για εξειδικευμένα ταλέντα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σιγκαπούρη και ο Καναδάς.

Η τεχνολογία είναι ο μεγάλος «καταλύτης», οι άνθρωποι παραμένουν το μέλλον

Οι άνθρωποι πάντα προσαρμόζονται σε νέες τεχνολογίες και καλύτερους τρόπους εκτέλεσης των πραγμάτων. Η πανδημία μας δίδαξε ξανά ότι μπορούμε να προοδεύσουμε αν παλέψουμε μαζί – είναι ο συνδυασμός καινοτομίας, τεχνολογίας και ανθρώπινης ευφυΐας που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

Τώρα, καθώς εισέρχονται σε μια Νέα Ανθρώπινη Εποχή, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνολογία και τα ψηφιακά εργαλεία για να ενισχύσουν τις ανθρώπινες συνδέσεις και να είναι πιο παραγωγικοί. Όπως διαπιστώνει η μελέτη, με το να βοηθάμε τους ανθρώπους να αξιοποιήσουν την τεχνολογία, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια μελλοντική εργασία που είναι πιο κοντά σε αυτό που επιθυμούν οι εργαζόμενοι του μέλλοντος.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: