Ολοκληρώθηκαν τα έργα σε οδούς του κέντρου της Λάρισας
11 November 2021
Λάρισα: Τέσσερις άνδρες βίασαν 27χρονη
11 November 2021

Tο πρώτο Πανελλαδικά φωτοβολταϊκό πάρκο στο Κιλελέρ

Δημοπρατήθηκε το έργο με τον τίτλο «Ολοκληρωμένη διαχείριση ενέργειας και αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στις υποδομές ύδρευσης της ΔΕΥΑ Κιλελέρ – Ανάπτυξη Φωτοβολταϊκού σταθμού», συνολικού προϋπολογισμού 845.000€ (συν ΦΠΑ), με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Κιλελέρ. Το έργο είχε εγκριθεί από την Επιτροπή Αξιολόγησης του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο έργο ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος τόνισε:

«Αρχικά αξίζει να σημειωθεί ότι το φωτοβολταϊκό πάρκο που υλοποιεί η ΔΕΥΑ Κιλελέρ στο πλαίσιο της διαχείρισης ενέργειας και της αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών είναι το πρώτο πάρκο που κατασκευάζεται από ΔΕΥΑ σε πανελλαδική κλίμακα μέσω του προγράμματος ‘Αντ. Τρίτσης’ και το οποίο εκτιμούμε ότι θα μειώσει το λειτουργικό κόστος ενέργειας περίπου κατά 52%, ήτοι κατά 190.000 €ετησίως. Το ποσό αυτό έμμεσα θα αποδοθεί στους πολίτες του Δήμου μας γιατί το έργο έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα. Επιδοτείται δε από το πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης» σε ποσοστό 100%.

Με την υλοποίηση του στοχεύουμε να αυξήσουμε τους δείκτες εξοικονόμησης ενέργειας και παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές, εναρμονιζόμενοι με τις δεσμεύσεις που έχει λάβει η χώρα μας.

Στον προγραμματισμό της δημοτικής αρχής εντάσσονται ανάλογες παρεμβάσεις με σκοπό, μέσω του συμψηφισμού του ρεύματος, να καλύψουμε αρχικά τις ενεργειακές ανάγκες όλων των δημοτικών κτηρίων.

Ευχαριστώ δημόσια το Διοικητικό Συμβούλιο, το προσωπικό της ΔΕΥΑ Κιλελέρ και όλο το εμπλεκόμενο προσωπικό του Δήμου για την ολοκληρωμένη πρόταση που κατέθεσαν στο Υπουργείο με αποτέλεσμα την έγκριση αρχικά και τη δημοπράτηση στη συνέχεια ενός τόσου σημαντικού έργου που θα αποβεί επ’ ωφελεία των δημοτών μας».

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κιλελέρ Αχιλλέας Βαρδακούλης ανέφερε σχετικά.

«Η ΔΕΥΑ Κιλελέρ, εκτός όλων των άλλων, ακολουθεί μια στοχευμένη περιβαλλοντική πολιτική η οποία ξεκινάει από την επεξεργασία και την προώθηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος, κυρίως μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας.

Παράλληλα εκσυγχρονίζεται για να μπορεί να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους καταναλωτές. Να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο φωτοβολταϊκό πάρκο έχουν εγκριθεί οι τελικοί όροι σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ και έχουν εκδοθεί όλες οι προβλεπόμενες αδειοδοτήσεις. Με αυτό το έργο κάναμε ένα σημαντικό βήμα. Συνεχίζουμε όμως να σχεδιάζουμε και σύντομα θα υλοποιήσουμε αντίστοιχες παρεμβάσεις έτσι ώστε οι συνδημότες μας να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου ποιοτικές υπηρεσίες».

Το δημοπρατημένο έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 999kWp από την Δ.Ε.Υ.Α. Κιλελέρ και τη διασύνδεσή του με το Εθνικό Σύστημα Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ο σταθμός θα εγκατασταθεί εντός γεωτεμαχίου, περίπου 20 στρεμμάτων της Δημοτικής Ενότητας Πλατυκάμπου με σκοπό τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό των ηλεκτρικών καταναλώσεων της επιχείρησης.

Η διάρκεια σύμβασης του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού θα είναι 25ετής. Η αναμενόμενη κατανάλωση ενέργειας θα καλύπτεται κατά 90% από ΑΠΕ με ανάλογη μείωση και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), περί τους 1.685 τόνους ετησίως.

Comments are closed.

%d bloggers like this: