Ο Προμηθέας λύγισε και τη Ρίτας
1 November 2023
Μέσω ΠΑΔΥΘ η διαχείριση των κατεστραμμένων από τις πλημμύρες αντικειμένων περιοχών Δ. Σοφάδων
1 November 2023

Wall: Με άνοδο έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου

Με άνοδο έκλεισε η Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση ενός ιδιαίτερα δύσκολου μηνός, στη διάρκεια του οποίου οι ομολογιακές αποδόσεις ξέφυγαν σε επίπεδα που είχαν να επαναληφθούν για περισσότερο από 16 χρόνια.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 123,91 μονάδες ή 0,38% κλείνοντας στις 33.052,87 μονάδες. O S&P 500 έκλεισε με άνοδο 0,65% στις 4.193,80 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφάνισε κέρδη 0,48% στις 12.851,24 μονάδες.

Ο κλάδος του real estate και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών παρουσίασε την καλύτερη επίδοση στο δείκτη S&P 500, κλείνοντας με άνοδο 2% και 1,1% αντίστοιχα. Ωστόσο, κάποιες από τις μεγάλες τεχνολογικές άσκησαν πιέσεις στο δείκτη, όπως της Alphabet και της Meta Platforms που έκλεισαν με πτώση. Η μετοχή της Nvidia έκλεισε αντίστοιχα με πτώση 1%.

Ο δείκτη VIX που παρακολουθεί τη μεταβλητότητα στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά υποχώρησε στο 18, από άνω του 20 που είχε διαμορφωθεί τις προηγούμενες συνεδριάσεις, επίπεδο που υποδηλώνει μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

Επίσης, η μετοχή της Caterpillar υποχώρησε περισσότερο από 6%, αφότου η εταιρεία εξοπλισμού για κατασκευές ανακοίνωσε ότι τα έσοδα τρίτου τριμήνου ήταν ελαφρώς υψηλότερα από αυτά της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Η μετοχή της JetBlue σημείωσε πτώση μεγαλύτερη του 10% από τη στιγμή που τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της αεροπορικής εταιρείας ήταν κατώτερα των προβλέψεων.

Η Wall Street πάντως αποχαιρέτισε τον τρίτο διαδοχικό μήνα απωλειών. Ο Dow και ο S&P 500 σημείωσαν πτώση 1,4% και 2,2% αντίστοιχα τον Οκτώβριο. Πρόκειται για το πιο παρατεταμένο καθοδικό σερί για τους δύο δείκτες από το Μάρτιο του 2020. Ο Nasdaq υποχώρησε 2,8% τον Οκτώβριο, στην τρίτη αρνητική μηνιαία επίδοση στη σειρά.

Οι απώλειες του Οκτωβρίου έχουν να κάνουν με την ραγδαία άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων. Αυτό το μήνα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έκλεισε πάνω από το 5% για πρώτη φορά από το 2007.

Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η συνεδρίαση της Fed που ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη. «Εάν αναφέρει ότι πιθανότατα έχει ολοκληρώσει το έργο των επιτοκιακών αυξήσεων για φέτος και η λεκτική της είναι πιο ήπια, αυτό θα βοηθούσε πραγματικά την αγορά. Πιστεύω ότι θα χρειαστεί κάποια αποσυμφόρηση των πιέσεων για να υπάρξει μία πιο σταθερή κατεύθυνση για τις μετοχές», αναφέρει ο Ρος Μέιφιλντ, στρατηγικός αναλυτής της Baird.

Ιστορικά, ο Νοέμβριος θεωρείται ισχυρός μήνας για τις μετοχές και οι επενδυτές περιμένουν να μετριαστούν οι πιέσεις όσο προχωράμε προς τα τέλη του έτους. Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένουν πρώτα κορύφωση των ομολογιακών αποδόσεων για να βεβαιωθούν ότι μπορεί να μπει σε άλλη φάση η αγορά μετοχών.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: