Ουκρανία: Τρία ουκρανικά USV εξουδετερώθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα
13 September 2023
Με προβλήματα το 10% των σχολείων Β/θμιας Εκπαίδευσης του νομού – Με θέμα 11 Δημοτικά και 12 νηπιαγωγεία – Παρασκευή (15/9) οι αποφάσεις
14 September 2023

Wall Street: Μεικτές τάσεις με τον Dow Jones να μένει πίσω

Mεικτή εικόνα παρουσίασε η Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση με τους συναλλασσομένους να «χωνεύουν» τα υψηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό Αυγούστου στις ΗΠΑ. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 70,46 μονάδες ή 0,2%, κλείνοντας στις 34.575,53 μονάδες και παρουσιάζοντας πτώση για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. Όμως, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,12% κλείνοντας στις 4.467,44 μονάδες και ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,29% στις 13.813,59 μονάδες.

Η 3Μ ήταν η μετοχή με τη μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow καθώς υποχώρησε περισσότερο από 5%, ενώ η μετοχή της Caterpillar κατέγραψε πτώση άνω του 2%. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Apple υποχώρησε περισσότερο από 1%, σημειώνοντας πτώση για δεύτερη συνεδρίαση.

Από την άλλη, τα κέρδη των τεχνολογικών στήριξαν τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq. Η μετοχή της Tesla ενισχύθηκε 1,4% αφότου ο δισεκατομμυριούχος Ron Baron διατήρησε τη θετική στάση του απέναντι στην αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων. Επίσης, η Amazon άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022, καταγράφοντας κέρδη 2,5%.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Αυγούστου έδειξαν ότι ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,3% τον Αύγουστο από 4,7% του Ιουλίου και αυτό ενισχύει το σενάριο ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας παρακολουθούν πιο στενά το δομικό πληθωρισμό καθώς προσφέρει μία πιο καλή ένδειξη για το πού οδεύει ο πληθωρισμός σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Το γεγονός όμως ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν στο 3,7% από 3,2% του Ιουλίου αφήνει ανοικτή την πόρτα για μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες έως το τέλος του έτους.

«Τα στοιχεία αυτά διακόπτουν τη σειρά των θετικών νέων που είχαμε τον τελευταίο καιρό και καθιστούν πιο δύσκολο το έργο για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Αυτό δεν απασχολεί σε μεγάλο βαθμό τους αξιωματούχους σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Δεν πρόκειται να λάβουν μέτρα. Δεν έχουν δώσει σήμα για δράση καθώς η Fed βρίσκεται σε μία διαδικασία χαλάρωσης του ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής», αναφέρει ο Vincent Reinhart, κορυφαίος οικονομολόγος της Dreyfus & Mellon.

Η Wall Street πάντως έχει προεξοφλήσει μία παύση των επιτοκιακών αυξήσεων στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Η αγορά προθεσμιακών συμβολαίων δίδει σε αυτό μία πιθανότητα 97%.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: