Φαβορί και… αουτσάιντερ στις μεγάλες ευρωπαϊκές Λίγκες
7 April 2023
«Έπιασαν τόπο» κι έγιναν κρεβάτια στο Νοσοκομείο οι δωρεές προς το ΕΒΕ για τον "Ιανό" (+Φωτο +Βίντεο)
7 April 2023

Μ. Ανατολή: Θα ανοίξει και πάλι το μέτωπο Ισραήλ – Λιβάνου;

Ο Μοχάμεντ Αμπενλσατέρ, δείχνει στα τηλεοπτικά συνεργεία τις καταστροφές στο σπίτι του – ένα φτωχόσπιτο με στέγη από άχυρα – από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, νωρίς το πρωί, στο χωριό ελ Γκαλέ του Λιβάνου, νότια της Τύρου. «Η μητέρα και ο πατέρας μου κοιμόντουσαν εδώ και εμείς στο άλλο δωμάτιο», λέει και δείχνει τους πεσμένους τείχους. «Ακούσαμε τον ήχο. Ο πατέρας μου βγήκε από εδώ και η μητέρα μου ήρθε και μας πήρε και φύγαμε από το κτίριο. Ήταν ένας πολύ δυνατός θόρυβος. Όταν βγήκαμε έξω, ακούστηκε άλλος ένας δυνατός θόρυβος, έπεσε κι άλλη βόμβα και πήγαμε στο χωράφι. Βασικά κοιμόμασταν, όλα ήταν μια χαρά. Ήταν ακριβώς πριν από το Σουχούρ, το τελευταίο γεύμα πριν από την έναρξη της νηστείας του Ραμαζανιού. Η μητέρα μου επρόκειτο να μας ξυπνήσει για να φάμε, αλλά μόλις ακούσαμε αυτόν τον ήχο βγήκαμε έξω. Δόξα τω Θεώ δεν έπαθε κανείς τίποτα».

Από το 2006

Αυτοί οι βομβαρδισμοί κι όσοι προηγήθηκαν νωρίτερα σε στόχους στη Λωρίδα της Γάζας αποτελούν νέα επεισόδια σε μια αιφνιδιαστική κλιμάκωση της έντασης στη Μ. Ανατολή από την περασμένη Τετάρτη, μετά από μια σχετική ανάπαυλα στη σύγκρουση Ισραήλ και Παλαιστινίων από την έναρξη του Ραμαζανιού, στις 23 Μαρτίου. Αποτελούν επίσης κλιμάκωση και στο μέτωπο Ισραήλ-Λιβάνου που έχει να παρατηρηθεί από το 2006

.Όλα ξεκίνησαν προχθές Τετάρτη, όταν η ισραηλινή αστυνομία μετά από βίαιες συγκρούσεις με Παλαιστίνιους, εισέβαλε στο τέμενος Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ, τον τρίτο ιερότερο χώρο του Ισλάμ για να απομακρύνει Παλαιστίνιους που είχαν ταμπουρωθεί στον εσωτερικό χώρο του τεμένους.

Χθες Πέμπτη, ακολούθησε καταιγισμός ρουκετών από τον Λίβανο προς το Ισραήλ με έναν ελαφρά τραυματία και υλικές ζημιές.Α πό τη Βηρυτό, ο ασκών χρέη πρωθυπουργού του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι καταδίκασε τις ρίψεις ρουκετών . «Ο Λίβανος απορρίπτει σθεναρά κάθε πολεμική κλιμάκωση που προέρχεται από τη χώρα και τη χρήση λιβανέζικου εδάφους για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα» υπογράμμισε.

«Θα χτυπήσουμε τους εχθρούς μας»

Η ισραηλινή πλευρά επέρριψε την ευθύνη για τις εξελίξεις σε εξτρεμιστικούς κύκλους των Παλαιστίνιων και συγκεκριμένα την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, θέσεις της οποίας έπληξε στο νότιο Λίβανο σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά. Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επικεφαλής μιας από τις πιο δεξιές κυβερνήσεις στην ιστορία της χώρας του, έστειλε προειδοποιήσεις προς πάσα κατεύθυνση. «Πρόσφατα, ξεκαθάρισα ότι οι εχθροί μας δεν πρέπει να μας υποτιμούν. Η εσωτερική συζήτηση στο Ισραήλ (για τη δικαστική μεταρρύθμιση) δεν θα μας εμποδίσει να αναλάβουμε δράση εναντίον τους, όπου και όταν χρειαστεί. Όλοι μας, χωρίς εξαίρεση, είμαστε ενωμένοι σε αυτό. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να αλλάξουμε το status quo στο Όρος του Ναού. Ζητάμε να ηρεμήσει η κατάσταση και θα αναλάβουμε αποφασιστική δράση κατά των εξτρεμιστών που ασκούν βία εκεί».

«Όσον αφορά την επιθετικότητα εναντίον μας σε άλλα μέτωπα» συνέχισε, «θα χτυπήσουμε τους εχθρούς μας και θα πληρώσουν το τίμημα για κάθε πράξη επιθετικότητας. Οι εχθροί μας θα μάθουν και πάλι, ότι σε στιγμές αλήθειας, οι πολίτες του Ισραήλ στέκονται ενωμένοι και υποστηρίζουν τις ενέργειες του στρατού και των άλλων αρχών ασφαλείας για την υπεράσπιση της χώρας και του λαού μας. Πολιτικοί παρατηρητές αναμένουν σήμερα νέες συγκρούσεις στο Όρος του Ναού, δεύτερη Παρασκευή του Ραμαζανιού.

Πηγή: Deutsche Welle

Comments are closed.