Η σύλληψη με τη διαδικασία του αυτοφώρου του καθ΄ ύλην αρμόδιου αντιδημάρχου Τριφυλίας, κατ’ εφαρμογή του νόμου για τα αδέσποτα, αναδεικνύει τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στο μέλλον στο αιρετό προσωπικό των δήμων που ασκεί διοίκηση, τόσο το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς όσο και εν γένει ο τρόπος που αντιμετωπίζονται ποινικά στο πλαίσιο της άσκηση των καθηκόντων τους.
Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ, στην οποία υπογραμμίζει ότι είχε έγκαιρα κι εξαρχής προβλέψει, ότι με το νέο νόμο μεταφέρεται στους δήμους μια ευθύνη κι αρμοδιότητα, η οποία καθιστά το πολιτικό τους προσωπικό όμηρο μιας δύσκολα διαχειρίσιμης κατάστασης, αφού η πλειοψηφία των δήμων, δεν διαθέτει Δημοτική Αστυνομία, για να διασφαλίσει τον έλεγχο τήρησης του νόμου.
Η ΚΕΔΕ σημειώνει επίσης ότι στο πρόσφατο συνέδριο της, είχε ζητήσει την αλλαγή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου να μην συλλαμβάνονται οι αιρετοί με τη διαδικασία του αυτοφώρου, όταν υποβάλλεται εναντίον τους μήνυση.
«Το παράδειγμα με τα αδέσποτα στη Τριφυλία και τη σύλληψη του αντιδημάρχου πρέπει να είναι το τελευταίο ανάλογο περιστατικό.
Το υπουργείο Εσωτερικών οφείλει άμεσα να υιοθετήσει την πρόταση της ΚΕΔΕ και να προχωρήσει –καταρχήν- στην απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση, ώστε να «θωρακίσει» το σύνολο των αιρετών των δήμων, και έτσι να αποκλείσει συλλήψεις στο πλαίσιο του αυτοφώρου και προσαγωγές αιρετών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ενώ παράλληλα πρέπει να διασφαλίσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις (πόροι, προσωπικό, Δημοτική Αστυνομία σε κάθε Δήμο), προκειμένου να εφαρμοστεί στην πράξη το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς, χωρίς να σύρονται διαρκώς Δήμαρχοι κι Αντιδήμαρχοι στα δικαστήρια» καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.